Hizbullah'a güveniyor!' | " /> Hizbullah'a güveniyor!' | "/>

En Sıcak Konular

'İran asıl Hizbullah'a güveniyor!'

30 Haziran 2008 14:37 tsi
'İran asıl Hizbullah'a güveniyor!' Türkiye ABD’nin üslerini kullanmasına izin verirse İran taahhüt ettiği gibi Türkiye’ye saldırır mı? Türkiye ABD’nin İran’a saldırması için kendi üslerinin kullanımına izin verir mi? Bu yaz bir savaş çıkar mı? Hüsnü Mahalli cevap ve

Türkiye ABD’nin üslerini kullanmasına izin verirse İran taahhüt ettiği gibi Türkiye’ye saldırır mı?

Şayet İncirlik’ten ya da başka herhangi bir üsten İran’a saldırı olursa İran doğal olarak bu üsleri hedef alacaktır. Bu doğal bir şey.

Türkiye ABD’nin İran’a saldırması için kendi üslerinin kullanımına izin verir mi?

Sanmıyorum. Türkiye’nin herhangi bir şekilde İran’a karşı üslerini, topraklarını ya da hava sahasını kullandırtmak üzere açacağını sanmıyorum.

ABD’deki hava nasıl? İran’a saldırdıkları zaman Türkiye’nin ABD’ye mecburen yardım edeceğinden eminler mi?

Türkiye İran’a en yakın sınır ülkelerden birisidir. Körfez ülkeleri işte Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan… Amerikan üslerinin orada olmasına rağmen bu söylentilerin İran’a karşı kullanılmasına kolay kolay izin veremezler, çünkü bilirler ki İran onları darmadağın eder. Bunların İran’ın füze menzili içerisinde olduğunu herkes biliyor. O nedenle ABD Türkiye’ye yükleneceklerdir. Belki de ABD yetkililerin sık sık AK Parti’ye sahip çıkmaları, bununla ilgili olabilir diye düşünüyorum.

Peki, Babacan ABD’ye gittiğinde kendisini için de hem Cheney’nin hem de Rice’ın olduğu kalabalık bir grup karşılamıştı. İran pazarlığının o günlerde yapıldığı söylenebilir mi?

İran konusu, Türk-Amerikan ilişkilerinde son üç yıldır birinci gündem maddesi. Cheney ve Rice da buraya geldiğinde,  Sayın Başbakan, Cumhurbaşkanı Gül ve Babacan ABD’ye gittiğinde, diğer tüm ziyaretlerde birinci gündem İran’dı; Türkiye topraklarının İran’a karşı kullanılmasıydı. Suudi Arabistan kralının gelmesi de bundan bağımsız değildir.

AK Parti ABD’nin topraklarımızı kullanma isteğine karşı direniş gösterecek mi sizce?

Bu yalnız AK Parti meselesi değil, yani bu bir devletin genel politikasıdır. Kasr-ı Şirin Antlaşmasından bu yana İran ile Türkiye arasında PKK kaynaklı problemler dışında gerginlikler yaşanmamıştır. İki ülke karşı karşıya gelmedi, gelmek istemedi şu ana kadar bundan sonra geleceğini de sanmıyorum.  Daha önceki hükümetler döneminde de böyle olmuşken, İslami kimliği ön planda olan bir partinin İran saldırısına destek vermeyi düşünmesi imkânsızdır. ABD baskısı ne olursa olsun AK Parti bunu aklından bile geçirmez.

İran en son İsrail’deki nükleer silahları istediğimiz zaman vurabiliriz dedi. İran’ın dünyaya kafa tutacak kadar bir gücü var mı, yoksa blöf mü yapıyor?

Var… Elbette İsrail ya da Amerika saldırısı İran’a çok zarar verir, fakat İran’ın da karşılık verebileceği çok silahı var. Bunların başında Şahap serilerinin dışında dünyanın dört bir yanında “terör” eylemleri yapabilecek örgütleri var. İkincisi Körfez ülkelerinde Şii yoğunluk olduğundan bunların hepsini kışkırtarak bu ülkelerde problem yaratabilir. İran’ın en büyük silahı Hizbullah. Hizbullah’ın elinde 30bin füze var.

Obama ile Bush arasında bir fark görüyor musunuz? Özellikle İran konusunda?

Yok bir fark. Clinton döneminde de Irak’a saldırı planları yapılmıştır. ABD dış politikasında cumhuriyetçiler ile demokratlar arasında hiçbir fark yoktur. Obama seçilirse, ben şansını az görüyorum, şuanda dillendirdiği politikanın tersini uygulayacak. Amerikan sisteminin değişmez politikaları vardır.

Bu yaz bir savaş bekliyor musunuz?

Savaş beklememek için az önce bahsettiğim faktörlerin dengelenmesi gerekiyor. Hizbullah’ın elindeki silahların elinden alınması gerekiyor. Lübnan’da çözüme dönük yoğun çaba bunun kanıtıdır. Hizbullah’ın elindeki silahları alma planları yapılıyor şu anda. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. HAMAS ile ateşkes ve görüşmeler bu süreçte HAMAS’ı devre dışı bırakmaya yönelik… Çünkü HAMAS da İran’ın kullanabileceği çok önemli bir silahtır. Üçüncüsü İsrail-Suriye görüşmeleri de Suriye’yi İran’dan uzaklaştırmaya yöneliktir. Bu üç şart sağlanırsa savaş olmaz, fakat İsrail çılgındır, her an bir çılgınlık yapabilir.

www.iyibilgi.com özel Erkam Can



Bu haber 1,511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs