En Sıcak Konular

Rahşan’ın niyeti AKP, kısmeti DSP!

30 Haziran 2008 14:38 tsi
Rahşan’ın niyeti AKP, kısmeti DSP!
Rahşan hanımla Zeki Sezer’in ‘limoni’ olacağını söyleyen çoktu ama bu kadar erken beklenmiyordu. DSP içinde ‘çatlak’ namzeti bu ayrışmanın önemli bir nedeni var. Bu sefer Rahşan Ecevit haklı çıkabilir. Ve haklı çıkarsa CHP a

Zeki Sezer her ne kadar “büyüğümüzdür, saygıda kusur etmeyiz” dese de, bu zarif cümle bile, “yadigar” Rahşan Ecevit’in DSP’deki varlığını “eski” sayıyor. Zaten yine Sezer’in “partiye ben yönetirim” sözü de böyle okunmalı.

Rahşan hanımla Sezer’ins arasının eninde sonunda soğuyacağına ilişkin öngörüler biliniyor. Ancak “biraz erken” geldiği de aşikar. Bu ayrılığın nedeni “laiklik” gibi siyasi duruştan, DSP’deki “bazı isimler”in görevleri konusundaki “teşkilat” yelpazesine kadar açılıyor.

Ankara kulislerinde işi daha ileri götürenler de var. Çekişmenin, Ecevit’in Sezer’e karşı yeni bir hareket başlattığı” kulislerde duyuluyor.

DSP’den Rahşan Ecevit’e gidenler?

Ecevit’in DSP teşkilatı ile yakınlığı sürpriz değil elbette. Keza, “eskisi kadar olmasa”da Genel Merkez’den de iyi istihbarat alıyor. Ancak bundan ziyade, DSP’den kendisine gelen “şikayet ve beklentilerin” bu dönemde biraz daha arttığı dillendiriliyor.

Bu o noktaya gelmiş ki, “hallice bir hacme”, Rahşan Ecevit’in rahatça konuşmasına imkan verecek düzeye ulaşmış. Bazı milletvekillerinin de ismi geçmekle beraber, zikredecek kadar net bilgi yok ortada.

Ecevit’le Sezer arasındaki asıl sıkıntı noktası ise biraz geleceğe matuf. Yakın geleceğe! DSP, 22 Temmuz seçimlerinden sonra TBMM’de CHP’den ayrılmıştı. Bu dönemde Sezer bundan sonraki olası seçimlerde DSP’nin tek başına olacağını, kimseyle ittifak yapmayacağını da yinelemişti.

Gerçi üzerinden çok zaman geçti ve şu anki politika belli değil ama son söz buydu. AKP’nin kapatılmasına ilişkin dava bu projeksiyonu yeniden gündeme getirmiş bulunuyor.

Yani “olası bir erken seçim”de DSP tek başına mı hareket edecek, yoksa CHP’ye gidecek mi? Bu kritik sorunun yanıtı daha çok DSP’li vekillerde gizli. Çünkü sadece onlara göre değil bir çok kesime göre DSP, tek başına gireceği bir seçimde barajı aşacak güçte değil.

Bu da DSP’nin ve bir anlamıyla Rahşan Ecevit’in görüşlerinin TBMM’de yer bulamaması demek. Kritik olacağı başından belli böylesi bir seçimde DSP’nin oyun dışı kalması kabul edilemez.

Bu riskin elbette DSP’li milletvekilleri de farkında. Fakat ne yapılmalı belli değil. İşte Rahşan Ecevit’in son çıkışı biraz bu olasılığı toparlamak üzerine kurulu görünüyor.


Ankara politik mahfillerinde Ecevit hamlesini daha farklı okuyan “muhafazar” çevreler de mevcut. Onlara göre bu çıkışın nedeni, Rahşan Ecevit’in asıl hedefinin AKP olduğu, sol içindeki çekişmelerin ertelenebileceği, CHP’ye bu manada destek verirken DSP’ye TBMM’nin kapılarının açılması.

Doğrusu bu da akil bir manevra sayılabilir. Ama hangisi doğru olursa olsun önce DSP içindeki güç paylaşımı düğümünün çözülmesi gerekiyor.



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,714 µs