En Sıcak Konular

Baykal için utanç verici bir durum

30 Haziran 2008 12:42 tsi
CHP lideri Baykal'ın en sıkı destekçileri bile bugünlerde Baykal'a destek vermekte zorlanıyor. İşte bunun son örneği Vatan yazarı Okay Gönensin'in yazısı.

CHP’nin dramı

Sosyalist Enternasyonal de bir “sol” parti olmaktan çıktığını gördü ve CHP’yi kovma kararı aldı.

Kendisine sosyal demokrat diyen bir siyasi parti için bu, fazlasıyla utanç verici bir durumdur. Ama CHP’nin yönetimindeki kadroda, tabii ki en başta Deniz Baykal olmak üzere, bu utanç verici durumdan herhangi bir ders çıkarma eğilimi görülmüyor.

Deniz Baykal, en yakınındakileri zaman zaman değiştirse bile dar bir kadroyla CHP’nin başında kalmak üzerine yoğunlaşmıştır.

1999 seçiminde yüzde 10 barajının altına düşürdüğü CHP’nin yönetiminden kısa bir süre ayrılan Baykal ve kadrosunun yerine geçenler daha sabırlı bir parti çalışması çabası içine girdiler ve Baykal’a yakın isimleri tasfiyeye de girişmediler. Bu sayede de Baykal’ın dönüşü kolay oldu.

***

CHP, bir yandan sol ya da sosyal demokrat özelliğini kaybederken hemen her siyasi gelişmede demokrasiyi gözetmek gibi bir görevi olduğunu da tümüyle unuttu.

Sadece partinin başında kalmaya takılmış, seçim kazanmak gibi bir derdi kalmamış; sadece Meclis’te olmak ve laf ebelikleriyle iktidarı sinirlendirmek dışında siyasi faaliyeti bulunmayan bir siyasi kadronun elinde kalmış CHP’nin geleceğiyle ilgili umut taşımak da mümkün değil.

CHP’nin şu anda AKP iktidarının bazı icraatlarının hukuk yoluyla durdurulması dışında bir eylemi görülmüyor.

Siyasi faaliyet olarak Deniz Baykal konuşuyor, yılların verdiği ustalığıyla Başbakan Erdoğan’ı sinirlendiriyor ve “laf oturtma”yı bir siyasi başarı gibi göstermeye devam ediyor.

Partinin tepesindeki hareketsizlik doğal olarak en aşağıya kadar sirayet ediyor. CHP örgütleri de seçimden seçime faaliyet gösteren birimlere dönüşmüş durumdadır.

***

Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’nı bırakmaya ya da “çevresini güçlendirmeye”, partiye canlılık katabilecek kişileri kazanmaya niyeti yoktur. Bunu, aslında “açık oy”la seçildiği son kurultayda da net olarak ifade etmiştir.

AKP’nin kapatılmasının ardından Türkiye büyük olasılıkla bir erken seçime gidecektir. Bu seçimde CHP’nin “laiklik”le ilgili hassasiyeti dışında halka sunabileceği bir program, bir düşünce, bir “umut” da yok. Seçim öncesinde Baykal, gidebildiği şehirlerde aynı sözleri tekrarlayıp Tayyip Erdoğan’ın kendisine cevap vermesini sağlamaya çalışarak dolaşacaktır.

Bu seçimden sonra ne olur? Belki Baykal emekli olur ve geride bir enkaz bırakmış olarak huzur içinde evinde oturur.

OKAY GÖNENSİN/VATAN



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs