En Sıcak Konular

KKKA İstanbul'da gizlenmiş

30 Haziran 2008 12:01 tsi
İstanbul'da düzenlenen "Viral Haemorrhagic Fevers" konferansında, kentte son 2 yılda 2 kişide Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı tesbit edildiği fakat gizlendiği belirtildi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, "İstanbul'da bir sığır ve kamlumbağadan aldığı kenelerde de virüse rastlandığını söyleyerek, "Yetkililer bir an önce açıklama yapmalıdır" dedi.


Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, İstanbul'da nairovirüslü kenenin en aktif taşıyıcısı olan "Hyalomma marginatum marginatum" türü kene bulunduğunu iddia etti. Ulaşoğlu, İstanbul'da biri 2007 yılında Avrupa Yakası'nda 8 yaşında bir çocukta, biri de 2008 yılında Anadolu yakasında bir yetişkinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na rastlandığını belirtti.

SIĞIRDAN VE KAPLUMBAĞADAN ALINAN KENE TEHLİKELİ ÇIKTI The Marmara Oteli'nde düzenlenen  ‘Viral Haemorrhagic Fevers’ konferansında bu konuyu dile getirdiğini dile getiren Ulaşoğlu, İstanbul'da bir sığır ve bir kaplumbağa'dan aldığı keneleri Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer’e götürdüğünü söyledi. Ulaşoğlu, "Karaer tarafından yapılan incelemede İstanbul'dan götürdüğüm kenelerin, nairovirüslü kenenin en aktif taşıyıcısı olan ‘Hyalomma marginatum marginatum ‘türü kene olduğu ortaya çıktı" diye konuştu. 

Ulaşoğlu, 27 Haziran Taksim The Marmara Otel'de katıldığı  'Viral Haemorrhagic Fevers' konferansında, İstanbul'da kene ısırması sonucu bugüne kadar 2 kişinin KKKA hastalığına yakalandığının açıklandığını ileri sürdü. Konferansta bunlardan birinin 8 yaşında bir çocuk olduğunun söylendiğini belirten Ulaşoğlu, "İstanbul’un her iki yakasında da KKKA görüldüğü söylendi. Bunların bugüne kadar açıklanmaması çok şaşırtıcı" dedi.

"YETLİLİLER AÇIKLASIN"
Ulaşoğlu, yetkililerin bu bilgiyi açıklamaktan kaçınmalarının doğru olmadığını belirterek, "İnsanlar karşılaşacakları tehlikeleri bilmek, ona göre tedbir almak zorundadır. İlaçlama şirketlerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Gerekli olmayan ilaçlamalar yapılmaktadır. Zaman zaman doktorlar teşhiste yanılabiliyor, o nedenle iyice bilinçlenmeli, devlet eliyle alınan tedbirler de ikna edici olmalıdır" şeklinde konuştu.

KKKA'DAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, keneden korunmanın en önemli yönteminin "Kişisel" korunma olduğuna dikkat çekerek, sokaklardaki bakımsız evcil hayvanlarında büyük risk taşıdığını söyledi. Ulaşoğlu KKKA'dan korunma önlemlerini şöyle sıraladı:
 
1) En önemli korunma yöntemi ‘Kişisel korunma Yöntemidir’. Hergün dış alan aktivitesinden sonra tüm vücut ( saç, kulak arkası, ğöğüs altı, kasık, diz arkası, dirsek içi  vs.) mutlaka kontrol edilmelidir. Kene ne kadar erken fark edilirse hayat kurtarılır.

2) Mesire yerlerine asılan ‘Bu alan ilaçlanmıştır’ tabelaları o alanda kene olmadığını göstermez. O alanda bulunan kertenkele, kaplumbağa, fare de aktif kene türü taşıyıcısı olabilir.

3) Evcil hayvanlara (mesela inek) yaklaşırken eldiven kullanılması çok önemlidir.

4) Biyolojik savaş yöntemlerinin araştırmalarının desteklenmesi gerekmektedir. Dünyada nematod,bakteri ve mantar ile biyolojik savaş alternatifi çalışmaları devam etmektedir.Ülkemizde her öneride bulunan  diğeri tarafından küçük düşürülmeğe çalışılmaktadır.

5) Kırsal kesim insanı başta olmak üzere eğitim seminerleri köy ,okullarda,işyerlerinde verilmelidir.

6) Gelişigüzel heryerde piknik yapılmasına son verilmelidir.

7) Sokaktaki bakımsız evcil hayvanlarda büyük riskdir. Bunlar toplanıp bakım altına alınmalıdır.

8) Olanağı olmayan insanları doktora götürecek ‘Kene Danışma Hattı’ her beldede olmalıdır.Bu belediye hizmeti olabilir. Hasta takibi yapılmalıdır.

9) Evcil hayvanlara  (kedi veya köpek) damlatma çözeltisi sıkılması  veya tasma kesin çözüm değildir. Hayvanlar hergün kontrol edilmelidir.

10) Hayvan barınakları virüs ve bakterlere karşı rutin dezenfekte edilmelidir.

11) Karantina tedbirlerinde devrim şart.Denetleme yapanlarında denetleneceği sistem acilen kurulmalıdır.Muhtelif nedenlerle yapılan iltimaslara son verilmelidir.

12) Kemirgen kontrolü şart.Bahçe ve belediye alanındaki loğar kapakları çok iyi kapatılmalıdır.Hepsi elden geçirilmelidir.

13) Konut kapı ve pencerelerine sineklik yapılması şarttır.Bunlar hiçbir zaralılının geçemiyeceği şekilde yapılmalıdır.

14) Aktivite sonrası tüm kıyafetler kontrol edilmelidir.Yıkanmalıdır.

15) Sığırların akarisid ile düzenli ilaçlanması önemlidir.

gazeteport.com



Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,823 µs