CHP dut'ta! | " /> CHP dut'ta! | "/>

En Sıcak Konular

Sosyalistler Atina'da, CHP dut'ta!

30 Haziran 2008 10:09 tsi
Sosyalistler Atina'da, CHP dut'ta! Sosyalist Enternasyonal'in 23. Kongresi, genel başkan yardımcısının koltuğu boş olarak yapılıyor. Baykal, Genel Başkan Yardımcısı olduğu Sosyalist Enternasyonel'in Atina'daki kongresi yerine Dut Festivali'ne gitti.

Sosyalist Enternasyonal'in 23. Kongresi, genel başkan yardımcısının koltuğu boş olarak yapılıyor. CHP lideri Deniz Baykal, Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü, Sosyalist Enternasyonal'in kongresi için Yunanistan'ın başkenti Atina'ya gitmek yerine Ankara'nın Ayaş ilçesindeki Dut Festivali'ne katıldı.

Baykal, CHP'nin sosyal demokrat ilkelere uymadığı gerekçesiyle uyarılmasına yönelik girişimleri günler süren perde arkası pazarlıklara rağmen önleyemeyince kongreye katılmama kararı aldı.

Atina'da bugün başlayacak Sosyalist Enternasyonal'in 23. Kongregesi'ne yaklaşık 100 ülkeden, 150 soysal demokrat ve sosyalist partiyi temsilen 650 delege katılacak. Ana gündem maddeleri 'çevre', 'ekonomik kalkınma' ve 'göçmenler sorunu' olan kongreye CHP'nin durumu damgasını vuracak.

Alman ve İskandinav ülkelerinden bazı sosyal demokrat ve sosyalist partilerin, geçen yıl İsviçre'de olduğu gibi CHP ile Sosyalist Enternasyonal arasındaki ilişkileri gündeme getirmelerine mutlak gözüyle bakılıyor.

KARAR BİR YIL ÖNCE ALINDI

Geçen yıl İsviçre'deki kongrede, Sosyalist Enternasyonal'in Etik Kurulu, CHP'nin Türkiye'deki bir dizi konuda izlediği politikanın sosyalist partilerin tüzüklerine uymadığını belirtmiş ve bu konunun Atina'daki kongrede tartışılmasını kararlaştırmıştı. Kararın bir yıl önce alınmasına rağmen, CHP son günlerde harekete geçerek Sosyalist Enternasyonal Kongresi'nde Alman ve İskandinav sosyalistlerin muhtemel girişimini engellemeye çalıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen geçen hafta Atina'da Sosyalist Enternasyonal Genel Başkanı ve Yunanistan Sosyalist Partisi PASOK'un lideri Yorgo Papandreu ile yaptığı görüşmede umduğunu bulamadı. PASOK kaynaklarına göre, Papandreu "Enternasyonalin bir tüzüğü var. CHP aleyhinde bir öneri gelir ve delegelerin çoğunluğunca desteklenirse, benim yapabileceğim bir şey yok" dedi.

DELGELER ŞAŞKIN

Atina'da toplanan sosyalist ve sosyal demokrat liderler Baykal'ın gelmemesine tepki gösterirken PASOK'lu bir yetkili, "CHP'nin ihracının istenmesi çok uç bir ihtimal. Eğer çoğunluk CHP'ye karşı tavır alırsa en büyük ihtimal bu parti ile Sosyalist Enternasyonal arasında görüşmelerin kararlaştırılmasıdır" dedi

Atina'da bu gelişmeler olurken, kongreye katılacak olsa dün Atina'ya gitmesi gereken Baykal partisine bağlı Ayaş Belediyesi'nce düzenlenen Dut Festivali'ne katıldı. Gazetecilerin Sosyalist Enternasyonal ile ilgili sorularını cevaplamayan Baykal, bu konudaki değerlendirmeyi, salı günkü CHP Meclis grup toplantısında yapacağını söyledi.

Baykal Dut Festivali'nde yaptığı konuşmadaysa her zaman olduğu gibi Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP'ye yüklendi: "Başbakan CHP'yi '80 yıl içinde taş taş üstüne koymadılar' diye eleştiriyor. O CHP'nin yaptığı eserleri satarak günü gün ediyorsun. Dışişleri Bakanı Ali Babacan Türkiye'yi yabancılara şikâyet ediyor. Müslümanların baskı altında olduğunu söylüyor. Türkiye'de hiçbir Müslümanın baskı altında değil. Bir başkası (AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat) 'Atatürk devrimlerinin toplumda travma yarattığını' söylüyor. Türkiye'nin gündemine AKP bunu taşıyor. Bu anlayıştaki insanların eline Türkiye'nin kaderi teslim edilebilir mi? Bu işe hep beraber son vereceğiz. Başka güçlerden medet ummayın. Bu tabloyu düzeltecek tek güç var, milletin gücü, halkın gücü."

radikal



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,075 µs