'Bizde başörtüsü sorun olmaz' | " /> 'Bizde başörtüsü sorun olmaz' | "/>

En Sıcak Konular

'Bizde başörtüsü sorun olmaz'

29 Haziran 2008 20:10 tsi
'Bizde başörtüsü sorun olmaz' Her geçen gün Türkiye'deki başörtüsü yasağının çağdaşlıktan ne kadar uzak olduğunu biraz daha fazla anlıyoruz. Fransa'da yapılan bir araştırmadan konu hakkında çarpıcı bir sonuç çıktı

Fransa’nın en saygın ekonomi ve finans gazetelerinden Les Echos, Fransız şirketlerinde çalışan Müslümanların dini vecibelerini yerine getirip, getiremediğini araştırdı. Çıkan sonuç gerçekten çok şaşırtıcı.

Marie Bellan ve Derek Perrotte imzasını taşıyan yazıda, Fransız şirketlerinde çalışan Müslümanların gün geçtikçe dini vecibelerini yerine getirmek için hak talep ettiklerini yazdı.

Fransa’da İfop araştırma şirketi tarafından toplam 393 farklı şirketin insan kaynakları müdürlükleri ile yapılan ankette, şirketlerin yüzde 26’sı dini vecibelerinden dolayı hak talep eden işçilerin sayısının arttığını düşünüyor. Bu oran Paris ve çevresinde yüzde 37’lere kadar çıkıyor.

Şirketlerin laiklik ilkesinin arkasına sığınıp bu istekleri geri çevirme gibi bir lükse sahip olmadıklarını yazan gazete, ‘Artık her sorun diyalog ile çözülüyor, bu durum şirket için daha avantajlı’ ifadelerine yer veriliyor.

Ramazan ayı için farklı çalışma saatleri uygulanıyor

İnşaat sektörünün dev şirketi Vinci, Ramazan ayında işçilerine yönelik özel çalışma saatleri uyguluyor. Şirketin ulaşmak istediği hedef, ‘farklılıklara saygının yanı sıra, kollektif şuurun hayat bulması’ ifadeleri yer alıyor.

Bayram için özel izin

Büyük bir alışveriş mağazasının insan kaynakları müdürü, müslüman çalışanları için Ramazan ve Kurban Bayramında özel izin verdiklerini ifade ediyor. Söz konusu insane kaynakları müdürü, ‘Nasıl bir Hristiyan Noël’de çalışmıyorsa, bir Müslümanın da Ramazan Bayramında çalışmaması kadar doğal birşey olamaz” diyor.

Başörtüsü, Fransız şirketlerini rahatsız etmiyor

Türkiye’de olduğu gibi Fransa’da da zaman zaman başörtüsü ile ilgili tartışmalar yaşanıyor. Fakat Fransız şirketleri başörtüsünü bir korku ve felaket tellallığı yaparak demokratik rejime karşı bir unsur olarak sunmuyor. Tam tersi, bizim için önemli olan çalışanların başındaki örtü değil, görevlerini iyi yapıp yapmadıkları deniliyor.

Fransız kozmetik devi L’Oréal yöneticisi Jean-Claude Le Grand yaptığı açıklamada, şirkette önemli bir konuma başörtülü bir bayanı getirdikleri söylüyor. Prestijli bir okuldan mezun olan başörtülü bayanı gerçekten çok başarılı bulduğunu söyleyen yönetici, bizim için önemli olan çalışanın kriterlerimize uyup uymadığıdır, başörtüsü ise işe alınmama sebebi olamaz vurgusu yapılıyor.

Şirketler laiklik ilkesini dayatamaz

Fransız hukukuna göre şirketler laiklik ilkesini öne sürüp çalışanlarına ayrımcılık uygulayamaz. Buna benzer bir ayrımcılığa yeltenen Téléperformance şirketi 2003 yılında mahkeme tarafından işten atılan başörtülü bir çalışanı tekrar işe alması için mahküm etti. Gerekçeli kararında mahkeme, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin dokuzuncu maddesine gönderme yaptı.

Dünya devi şirketler hemfikir

Vinci, Aqoba, L’Oréal, Sncf, Sodexho, Adecco gibi Fransa’da faliyet gösteren dünyaca ünlü şirketlerin buluştuğu ortak nokta, başörtüsünün şirket için bir sorun değil aksine zenginlik olarak gördüğü ifade ediliyor. Bu farklılıkları bir sorun olarak lanse etmenin hem şirket için hem de çalışanlar için fayda getirmeyeceğine vurgu yapılıyor. Hukuk profesörü Patricia    Boughanmi-Papi, ’Bireyler laik olmaz, devlet laik olur’ diyor. ‘Şirketin güvenliğini tehlikeye sokmadıkça başörtünün hiç bir şekilde işte yasaklanamayacağına’ dikkat çekiyor.

haber7.com



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,112 µs