En Sıcak Konular

'Global huzursuzluk' dünya borsalarını vurdu

29 Haziran 2008 18:16 tsi
Global ekonomide yaşanan huzursuzluk dünya borsalarına son yılların en kötü dönemini yaşatıyor. Hatta ABD borsaları 1929 yılındaki Büyük Buhran'dan bu yana ilk kez Haziran'da aylık bazda bu kadar yüksek değer yitirdi.

Dünya borsalarında ekranlar kırmızıya boyanırken, yatırımcıların yüzünden düşünden bin parça. Bir taraftan 140 dolarlara kadar yükselen petrolün kıskacına giren borsalar, diğer yandan önümüzdeki döneme yönelik olumsuz yorumlar ve ekonomilerdeki dengesizliklerle uğraşıyor. Yani borsalar tam anlamıyla 'kara günler' yaşıyor.

Dünya ekonomisinin motoru olan ABD borsaları da tarihin en kötü dönemlerinden geçiyor. Öyle ki Wall Street'te haziran ayı başından bu yaşanan yaklaşık yüzde 10'luk düşüş, 1929 Büyük Dünya Bunalımı'dan bu yanaki en kötü Haziran ayı performansına işaret ediyor. Dow Jones sadece geçtiğimiz hafta içerisinde yüzde 3'ten fazla değer yitirirken, 11 bin 453 puan ile yaklaşık son iki yılın en düşük seviyesine indi. Dow Jones bu seviyeleri en son 29 Ağustos 2006 yılında görmüştü.

Avrupa borsaları da ABD'den farklı bir görüntü sergilemiyor. Borsalara gelen arka arkaya satışlar endeksleri 2005 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine indirdi. İngiltere'de FTSE 100 geçtiğimiz haftayı yüzde 2.6, Fransa'da CAC 40 yüzde 2.4, Almanya'a da DX yüzde 2.4 kayıpla noktaladı.

RESESYON SESLERİ YÜKSELİYOR

Piyasayı değerlendiren analistler, etkileri devam eden kredi krizinin ekonomileri olumsuz etkilediğini, bunun da borsalara yansıdığını düşünüyor. Özellikle gayrimenkul piyasalarında yaşanan daralma ve ekonomilerin yüksek enerji maliyetlerinin de etkisi ile istenen performansı gösterememesi, borsalarda ağır bir satış baskısına neden oluyor. Piyasalarda resesyon sesleri yine artmaya başlarken, analistler kısa vade için çok fazla iyimser görüş belirtemiyor.

Öte yandan bankalar ve finansal kurumlara karşı kuşkuların artması da piyasalarda olumsuzluk yaratıyor. Citigroup ve Merrill Lynch gibi bankalarda zararşların artabileceği yönündeki endişeler, özellikle finansal sektör hisseleri üzerinde baskı yaratıyor.

İMKB DE ÇÖKÜYOR

Yurtdışındaki olumsuz hava İMKB'ye de fazlasıyla yansıyor. İçerideki siyasi sorunların da çelme taktığı İMKB cuma günkü düşüşüyle yaklaşık son 2 yılın dibine indi. Haftayı 36 binin hemen altından tamamlayan borsa bu seviyeleri en son 3 Ağustos 2006'da görmüştü.

Piyasa değeri 194.6 milyar dolara inen İMKB'de, bir haftalık kayıp yüzde 5,5 oldu. İMKB'de yıl başından bu yana yüzde 35,5, 16 Ekim 2007'deki zirveden bu yana ise yüzde 38,5 oranında kayıp yaşandı. Borsada şirketlerin piyasa değerinde bu yıl yaşanan kayıp 100 milyar dolara ulaştı.

hurriyet



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs