En Sıcak Konular

Rusya tartışmaları domatese yaradı

29 Haziran 2008 17:20 tsi
Haziran ayında fiyatı en çok artan ürünün “Kırmızı Mercimek”, fiyatı en çok düşen ürünün ise “Domates” oldu.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayı üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını açıklayarak, market fiyatlarında Haziran ayında fiyatı en çok artan ürünün “Kırmızı Mercimek”, fiyatı en çok düşen ürünün ise “Domates” olduğunu bildirdi. Bayraktar, fiyat düşüşünün Rusya’nın, Türkiye’nin bazı yaş meyve ve sebze ihracatına yönelik koyduğu kısıtlamadan kaynaklandığını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, market fiyatlarında Haziran ayında fiyatı en çok artan ürünün yüzde 20.5’le “Kırmızı Mercimek”, fiyatı en çok düşen ürünün ise yüzde 47.4’le “Domates” olduğunu açıkladı. Bayraktar, “Fiyat düşüşlerini asıl etkileyen unsur Rusya’nın almış olduğu karardır. Rusya tarafından zirai ilaç kalıntısı gerekçe gösterilerek domates, patlıcan, patates, üzüm ve limon ihracatımızın 7 Haziran 2008 tarihinden itibaren durdurulması fiyat düşüşlerini daha da tırmandırmıştır” dedi.

Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında Haziran ayı üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını açıkladı. Bayraktar, Haziran ayı için yapılan tespitlere göre üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farklarının yaş sebze ve meyvede yüzde 413, kurutulmuş ürünlerde yüzde 185, baklagillerde yüzde 235, pirinçte yüzde 326’lara ve hayvansal ürünlerde yüzde 212’lere kadar çıktığını belirtti. Üretici ve market fiyatları arasındaki makasın, yüksekliğine vurgu yapan Bayraktar, “Üretici ve perakende fiyatları arasındaki bu fark tüketicilerimiz açısından da sürdürülebilir bir durum değildir” dedi.

Haziran ayında perakende seviyesinde bazı ürünlerde artış ve azalmalar meydana geldiğini kaydeden Bayraktar, kırmızı mercimekte yüzde 20.5, yumurtada yüzde 6.5, sivri biberde yüzde 5.7, kuru kayısıda yüzde 5.2, elmada yüzde 4.8, yeşil fasulyede yüzde 3.1, kuru fasulyede yüzde 2.4, nohutta yüzde 1.7, sütte yüzde 1.1, ette yüzde 0.9, pirinç ve kuru üzümde yüzde 0.8, yeşil mercimekte yüzde 0.7 fiyat artışlarının görüldüğünü bildirdi. Bayraktar, market raflarında kuru incirde fiyat değişiminin görülmediğini kaydederek, patlıcanda yüzde 10.3, çilekte yüzde 10.5, salatalıkta yüzde 16.8, havuçta yüzde 23.3, armutta yüzde 37.2, karpuzda yüzde 46.5, domateste yüzde 47.4 düşüş görüldüğünü açıkladı. Bayraktar, baklagiller ve pirincin, Haziran ayında da fiyat artışlarının devam ettiği ürün grubu olduğunu belirterek, “Baklagiller ve pirinçte üretici fiyatında bir değişim gözlenmezken market fiyatlarında bu denli artışın olması, fiyat artışının üreticilerimizden kaynaklanmadığının göstergesidir. Baklagillerde görülen fiyat artışında, üretimde meydana gelen azalma etkili olmuştur” diye konuştu.

Gelecek aylarda kırmızı mercimekte oluşacak fiyat artışlarının önlenmesi için bugünden tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kırmızı mercimek ithalatı yapmak üzere görevlendirildiğini hatırlatarak, hasat ve pazarlama döneminde gerçekleştirilecek ithalatın kırmızı mercimek üretiminin sürekliliğini tehdit edebileceğini dile getirdi. Bayraktar, “TMO spekülasyona fırsat vermeyecek şeklide hazırlığını yapmalı, yeterli stok oluşturarak piyasayı regüle etmeli” uyarısında bulundu.

-“TÜKETİCİLERİMİZ BOŞ YERE TEDİRGİN EDİLDİ”

Hayvansal ürünlerde görülen fiyat artışının üretim maliyetlerindeki artıştan ileri geldiği söyleyen Bayraktar, başta domates olmak üzere diğer ürünlerdeki ucuzlamanın Rusya’nın bazı ürünlere yasak koyması nedeniyle yaşandığını bildirdi. Bayraktar, şunları dile getirdi:
“Geçen yıl Haziran ayında Rusya’ya yapılan domates ihracat miktarımız 34 bin tondur. Bu rakam piyasayı bozucu nitelikte değildir. Etki daha çok psikolojik olup, domates üretici fiyatlarının yüzde 55 düşmesine yol açmıştır. Konunun uzmanı olmayan kişilerce yapılan açıklamalar nedeniyle tüketicilerimiz boş yere tedirgin edilmiş, üreticilerimiz de haksız yere zan altında bırakıldığı gibi düşen fiyatlar nedeniylede mağdur olmuştur. Tarım ve Köyişleri Bakanının yaptığı ve medyada yer alan açıklamada 1 Temmuz tarihinden itibaren yasağın kalkacağının belirtilmesi sevindirici bir gelişme olmuştur.”

aktifhaber



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs