En Sıcak Konular

Türkiye-Irak arasında serbest ticaret anlaşması imzalanabilir

29 Haziran 2008 17:07 tsi
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iki ülke arasındaki sınır bölgesinde, sıfır noktada Türkiye-Irak ortak sanayi bölgesi oluşturulmasını önerdiklerini söyledi.

Tüzmen ve beraberindeki heyet, bu sabah Bağdat Havaalanına indikten sonra Türk özel timlerince korunan 50 kişilik bir konvoyla toplantının yapılacağı yeşil hat dışındaki El Mansur Oteli'ne geldi.

Bakan Tüzmen, Otelde Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, Irak Planlama Bakanı Ali Baban, Irak Ticaret Bakanı Abdulfelah el-Sudani ile görüştü.

Devlet Bakanı Tüzmen, oteldeki toplantıya girişinde, Irak'a daha önce yaptığı ziyaretler sırasında çekilen fotoğrafların sergilendiği bölümleri gezdi.

El Mansur Oteli'ndeki Türk-Irak İş Forumu, Bağdat'ta güvenli bölge olarak anılan yeşil hat dışında, yabancı bir ülke tarafından yapılan ve geniş kapsamlı olarak gerçekleştirilen ilk toplantı olma özelliğini taşıyor.

Devlet Bakanı Tüzmen, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2003 yılından bu yana geçen 5 yıl içinde ilk kez bu kadar büyük katılımla Bağdat'ı ziyaret ettiğini ifade ederek, ''Türkiye heyetinin bu ziyaretini bu sefer daha dar kapsamlı tuttuk. Gelecek sefer, eskiden olduğu gibi (2003 yılı öncesi) 400-500 kişilik heyetle gelmeye gayret edeceğiz. (Söz verdim ve yaparım) biliyorsunuz. Irak'ta koşulların yavaş yavaş düzeldiğini görüyorum. Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini koruyarak krizden çıkmasını istiyoruz'' dedi.

Türkiye-Irak arasında ortak ekonomik alan oluşturulabileceğine inandığına, bunun diğer ülkelere çok iyi örnek olacağına ifade eden Tüzmen, Avrupa Birliği'nin Avrupa'nın en buhranlı ekonomik kriz yaşandığı dönemde temellerinin atıldığını anımsattı.

Son yıllarda tüm olumsuz koşullara karşın iki ülke arasında ticarette önemli gelişmeler elde ettiklerini ifade eden Tüzmen, iki ülke arasındaki ticaretin 2010 yılına kadar 20 milyar dolara ulaşacağına inandığını söyledi.

İki ülke arasında mal ve hizmet ticaretinin serbestleştirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını, bu çerçevede Türkiye-Irak arasında serbest ticaret anlaşmasının yapılabileceğini söyledi.

Irak'ın komşusu olan Türkiye'nin ticaret hacminin 325 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Tüzmen, Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin daha da artırılması için ulaştırma, lojistik ve demiryolu altyapısının oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Mevcut koşullarda Türkiye ile Irak arasında sıfır noktada ortak sanayi bölgesi oluşturulmasını önerdiklerini belirten Tüzmen, şöyle dedi:

''Mevcut koşullarda ortak sınırımızda, bir Türk-Irak sanayi özel bölgesi oluşturulmasının, özellikle enerji ağırlıklı ortak yatırımların gerçekleştirilmesinde önemli işlevi olacağını düşünüyoruz. Örneğin ortak sınırımızın Türk tarafının sıfır noktasında oluşturulacak bir bölgede, Irak'ın elektrik ve petrol ürünleri ihtiyacının bir bölümünün karşılanabileceği, rafineri ve santral kurulabilecektir.''

Basra bölgesinde Türk sanayi bölgesi kurulması konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Tüzmen, Basra bölgesinde konsolosluk açılmasının ardından, dış ticaretten bir heyetin fizibilite çalışması yapmak için bölgeye göndermek istediklerini bildirdi.

Son yıllarda Türk firmaların Irak'ta yaptığı çalışmalarda bir azalma görüldüğünü anlatan Tüzmen, artan petrol fiyatları ve Irak ekonomisinin iyiye gideceği inancını taşıdıklarını ve Türk firmalarının altyapının oluşturulması ve projeler konusunda gerekli desteği sağlayacağını söyledi.

-IRAK TİCARET BAKANI-

Irak Ticaret Bakanı Abdulfelah el-Sudani de forumun açılışında yaptığı konuşmada, Irak ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesini amaçladıklarını, geçen yıl 2,5-3 milyar dolar olan ticaret hacminin 7 milyar dolara çıkarılacağına inandıklarını söyledi.

Türk firmalarının Irak'a yapacağı yatırımlara gerekli kolaylığı sağlayacaklarını belirten el-Sudani, Türkiye'yi stratejik ülke olarak gördüklerini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, Irak Elektrik Bakanı Karim Wahed Hasan, Irak Planlama Bakanı Ali Baban, Irak Bayındırlık Bakanı Bayan Dizayee, Irak Maliye Bakanı Bayan Jabr, Irak Su Kaynakları Bakanı Abdullatif Rashed birer sunum yaptılar.

Toplantıyı, Türkiye'den gelen 22 kişilik iş adamının yanı sıra Irak'ta iş yapan Türk firmalarının yetkilileri de katıldı.
 
zaman



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,950 µs