büyük alarm! | " /> büyük alarm! | "/>

En Sıcak Konular

Buğdayda büyük alarm!

29 Haziran 2008 10:06 tsi
Buğdayda büyük alarm! Son yıllarda yaşanan kuraklık, ekim alanlarının daralması ve tarımsal üretim veriminin düşmesi Türkiye'yi buğday üretiminde tehlikenin eşiğine getirdi.

TMO hesaplamalarına göre Türkiye'nin buğday üretimi bu yıl İlk kez yıllık tüketmemiz gereken buğday miktarının da altına düşecek. İthalat kaçınılmaz.

Son yıllarda yaşanan kuraklık, ekim alanlarının daralması ve tarımsal üretim veriminin düşmesi Türkiye'yi buğday üretiminde tehlikenin eşiğine getirdi. Kötü gidişe rağmen yıllardır tüketiminin üzerinde buğday üretmeyi başaran Türkiye, bu yıl tüketimini karşılayacak buğday hasatını elde edemeyecek.

1 MİLYON TON AÇIK

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu yıl buğday üretiminin azalarak, ihtiyacın altına düşeceğini hesapladı. TMO yeni yayınladığı "2007 Yılı Hububat Raporu"na göre kuraklık nedeniyle geçen hasat döneminde 18.5 milyon tondan 17.5 milyon tona gerileyen Türkiye'nin buğday üretimi, bu hasat döneminde 2 milyon ton birden azalarak 15.5 milyon tona kadar düşecek.

Türkiye, en son 2001'de 19 milyon ton üretmişti. TMO'ya göre buğday üretimdeki bu ciddi düşüşe karşın tüketimde büyük bir kıpırdama beklenmiyor. Aksine, tüketimin geçen yıla göre 200 bin ton azalarak 16 milyon 450 bin tona düşmesi bekleniyor. Türkiye'nin buğday tüketimi en yüksek 2004 ve 2005 yıllarında 16.8 milyon tona çıkmıştı. Bu yıl tüketimin geçen yıla göre azalacak olmasına karşın, yıllardır Türkiye ilk kez üretim/tüketim dengesini koruyamayacak.

DÜNYA ÜRETİMİ ARTIYOR

Buğday üretimi, ihtiyacımız olanın tam 1 milyon ton altında kalacak. Dolayısıyla açığın kapatılması için en az 1 milyon ton buğday ithalatı yapılması gerekecek. Türkiye'deki kötü gidişe karşın, dünya buğday üretiminde bu yıl sevindirici gelişmeler bekleniyor. Bu yılki dünya buğday üretimi geçen yıla göre 10 milyon ton artacak, ancak tüketimdeki artış 4 milyon tonda kalacak. 6 milyon tonluk bu avantaja karşın dünyanın toplam buğday üretimi de toplam tüketimi karşılamaya yetmeyecek. Bu yıl dünya buğday üretimi 603 milyon ton, tüketimi ise 619 milyon ton olacak. Fark ise stoklardan karşılanacak.

ARPADA DA DÜŞÜŞ VAR

Arpa üretimi de bu yıl 1 milyon ton düşecek. Daha da kötüsü, Türkiye'nin arpa üretimi de bu yıl tüketimi karşılamaya yetmeyecek. Rapora göre arpa üretimi bu yıl 7.5 milyon tondan 6.5 milyon tona, tüketim de 7.3 milyon tondan 7 milyon tona gerileyecek. Bu yıl fiyatı olağanüstü artarak tüketiciyi zor durumda bırakan pirinçte umut yine görünmüyor. Tahminlere göre Türkiye'nin pirinç üretimi bu yıl 410 bin tondan 400 bin tona gerileyecek. TMO, tüketime ilişkin tahminde bulunmazken, dünya pirinç üretiminin 417 milyon tondan 420 milyon tona, tüketimin ise 419 milyon tondan 423 milyon tona çıkacağı öngörüsünde bulundu.

bugün



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,797 µs