yargılanma ŞOKU ! | " /> yargılanma ŞOKU ! | "/>

En Sıcak Konular

Baykal' a yargılanma ŞOKU !

29 Haziran 2008 11:00 tsi
Baykal' a yargılanma ŞOKU ! CHP'nin 'kayıp trilyon' davası Erbakan için emsal olacak.

CHP yöneticileri 1 milyon YTL'lik usulsüzlükten yargılanacak. Eski RP'liler kararı izlemeye alırken Şeref Malkoç, 'kayıp trilyon davası'nı hatırlattı: "Genel başkan harcamadan sorumlu tutulamaz, dedik. İtibar etmediler. CHP'ye farklı davranılırsa Erbakan için iade-i muhakeme imkânı doğar." Hukukçulara göre, 'kayıp trilyon' davası emsal alınırsa, Baykal'da yargılanabilir.

Hesaplarında yaklaşık 1 milyon YTL'lik usulsüz harcama tespit edilen CHP'yi 'kayıp trilyon davası' endişesi sardı. Anayasa Mahkemesi'nin suç duyurusu kararı ile ilgili gerekçesini açıklamasının ardından yargı süreci başlayacak.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlatacağı soruşturmanın sonucuna göre, sorumluluğu bulunan yöneticiler hakkında ceza davası açılacak. Suçlananlar arasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yer alıp almayacağı ise merak konusu oldu.

Hukukçulara göre kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yargılandığı 'kayıp trilyon davası'nın emsal alınması durumunda genel sayman ve malî işlerden sorumlu parti yöneticilerinin yanı sıra Baykal da yargılanabilir.

Aksi durumda ise Erbakan'a iade-i muhakeme imkanı doğacak. Bu yüzden Saadet Partisi, gelişmelerle yakından ilgileniyor. Partinin Genel İdare Kurulu üyesi Mustafa Kamalak, mahkemenin CHP'nin usulsüz harcamalarından Deniz Baykal'ı da sorumlu tutup tutmayacağını bilmediğini ifade ederken, kayıp trilyon davasını hatırlatıyor ve "Harcamalar bilgisi olmadan yapılamaz." gerekçesiyle Erbakan'ın suçlu bulunduğuna dikkat çekiyor.

Saadet Partisi'nin hukukçu kurmaylarından eski milletvekili Şeref Malkoç da CHP davasını yakın takibe aldıklarını ifade ediyor. Malkoç, "Genel başkanın harcamadan sorumlu tutulamayacağını savunmamıza rağmen mahkeme buna itibar etmedi. Yargı, CHP hakkında farklı davranırsa, Erbakan için iade-i muhakeme imkânı doğar." diyor.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, parti harcamalarıyla ilgili herhangi bir imza ya da talimatı bulunmamasına rağmen RP hakkındaki 'kayıp trilyon davası'nda Necmettin Erbakan'a 'özel belgede sahtecilik' suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, gerekçeli kararında 'kayıp trilyon hadisesini' değerlendirirken partinin ilgili yöneticilerinin yanında Erbakan'ı da sorumlu saydı.

Gerekçe ise şuydu: "RP'nin genel başkanı sıfatı ile parti tüzüğü gereği bilgi ve denetimi dışında böylesi büyük bir meblağın illere dağıtılması mümkün değil." Yerel mahkemenin bu hükmünü Yargıtay da onadı.

Anayasa Mahkemesi'nin CHP hesaplarında bir trilyona yakın usulsüzlük tespit etmesi ilginç bir tartışmayı beraberinde getirdi. Şimdi cevabı aranan soru şu: Erbakan kararı, CHP lideri Baykal ve partinin hesaplarının incelendiği dönemdeki bütün yöneticileri için de emsal teşkil edecek mi, etmeyecek mi?

Erbakan'ın durumuyla aynı

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop da, "CHP'nin kayıp trilyonu, Erbakan'ın durumunun aynısı" görüşünü savunuyor. RP harcamalarında Erbakan'ın da imzasının bulunmadığını ancak mahkemenin verdiği cezayı Yargıtay'ın onayladığını hatırlatan Şentop, şöyle devam ediyor:

"Yargının bu kararına göre, genel başkan bütün faaliyetlerden olduğu gibi bu harcamadan da sorumludur. Bu yorumun Erbakan'a mahsus olup olmadığını göreceğiz. Erbakan'a mahsus değil ise Baykal için de aynı yorumun uygulanması gerekir. Faizini de hesaplarsanız yüksek meblağlar bunlar. Yargıtay'ın Erbakan emsali bunu gösteriyor."

Erbakan'ın ceza aldığı 'kayıp trilyon davası'nı yakından takip eden eski Milletvekili Şeref Malkoç, CHP hakkında hazırlanacak iddianame ve yargılamayı takip edeceklerini vurguluyor.

Saadet Partisi'nin hukukçu kurmaylarından Malkoç, "Biz yıllarca genel başkanın harcamadan sorumlu tutulamayacağını savunduk.

Ancak mahkeme ve Yargıtay 'sorumludur' dedi. Gerek savcılık ve mahkeme gerekse Yargıtay CHP hakkında farklı davranırsa, Erbakan için iade-i muhakeme imkânı doğar." ifadelerini kullanıyor.
RP davasında hukuk çiğnendi

Saadet Partisi (SP) Genel İdare Kurulu üyesi hukukçu Mustafa Kamalak da, Erbakan'ın imzası olmadığı halde suçlu bulunup mahkumiyetine karar verildiğini hatırlatıyor.

Bu mantıkla bakıldığında bir milyon YTL gibi bir harcamada Deniz Baykal'ın da bilgisinin olmamasının düşünülemeyeceğini belirten Kamalak, şu görüşü dile getiriyor: "Sayın Baykal'ın davaya dahil edilip edilmeyeceğini bilmiyorum.

Ancak Anayasa Mahkemesi'nin bu noktada suç duyurusunda bulunmuş olması mahkemenin uygulaması açısından doğrudur ve yerindedir.

Sürecin böyle işlemesi gerekiyordu. Bu süreç Refah Partisi için işletilmedi. Erbakan davasında işletilmedi. Anayasa çiğnendi, Siyasi Partiler Kanunu çiğnendi.

Anayasa Mahkemesi 'kayıp trilyon' davasında 40 yıllık içtihatları ters yüz etti. Kanaatimce hakkı savunan insanlar bu meseleyi Sayın Baykal'dan çok öne çekmeli. Baykal ceza alır mı almaz mı ayrı, ama önemli konu. Bir milyon YTL'den bahsediliyor.

Bu harcama Sayın Baykal'ın bilgisi, izni, talimatı olmadan yapılabilir mi, bunu bilmiyorum. Sayın Erbakan Hoca'ya Anayasa Mahkemesi, 'kayıp trilyon' davasında 'Hayır, izni olmadan genel başkanın, böyle bir harcama yapılamaz.' dedi.

Hocanın bilgisi, belgesi, imzası olmadan Erbakan cezalandırıldı en ağır şekilde."

Baykal da yargılanabilir

CHP'de 4 isim topun ağzında. Mahkeme'nin 1998'deki usülsüzlükler ilgili eski CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, eski Genel Sayman İsmet Atalay, 2000-2008 yılları için de Genel Sekreter Önder Sav ile eski Genel Sayman Mahmut Yıldız hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtiliyor.

RP davası emsal alınırsa Deniz Baykal'ın da yargılanması gündeme gelebilir.

EŞİTLİK VARSA YARGILANMALI

Doç. Dr. Adnan Küçük: Erbakan hakkında suç duyurusunda bulunulduğunda milletvekilliği düşmüştü. Baykal’ın dokunulmazlığı var. Yargılanma olayında Erbakan’ın pozisyonu ile Baykal’ın pozisyonu aynıdır. Genel başkanlar partinin bütünlüğünü temsil eder. Eşitlik var ise Erbakan sorumlu tutularak ceza almışsa Baykal da sorumludur. Soruşturmada Baykal hakkında cezai şlem yapılması gerekir.

İKİ OLAY DA TIPA TIP AYNI

Prof. Dr. Mustafa Kamalak: Erbakan hakkında ‘kayıp trilyon’ için suç duyurusunu yasaları çiğneyerek Yargıtay Başsavcılığı açtı. Oysa Erbakan için de suç duyurusunu Anayasa Mahkemesi’nin yapması gerekiyordu. 7-8 yıldır haykırıyordum ama ispatlayamıyordum. Şimdi yeni bir fırsat doğdu. Kayıp trilyon davası ile CHP’deki usülsüzlükler tıpa tıp aynı olaydır. Bir genel başkanın bilgisi olmadan oradaki kişiler tarafından böyle bir şey yapılamaz. Erbakan yargılandıysa Baykal’ın da yargılanması gerekir.

AKIL YÜRÜTME CEZASI

Doç. Dr. Mustafa Şentop: Refah Partisi’nin kayıp trilyon davasında da Erbakan’ın imzası yoktu. Mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve diğer yetkililerin imzası vardı. Ancak ‘Bundan genel başkanın haberi olmaması mümkün değildir’ denildi. Varsayımlar üzerine Erbakan’ı mahkum ettiler. Akıl yürütmeyi Yargıtay’da uygun buldu. Baykal’ın da bu davaya dahil edilmesi mümkündür.

Önder Sav da sorumlu


CHP yönetimi, muhasebe kayıtlarında rastlanan trilyonluk usulsüzlükler nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararla sarsılırken, partinin eski Genel Saymanı Mahmut Yıldız, ödemelerde imzası bulunan CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın da sorumlu olduğunu söyledi.

Yüksek Mahkeme, CHP’nin 1998, 2004, 2005 ve 2006 yılı hesaplarında toplam 1 milyon YTL’lik usulsüzlük tespit etti. Mahkeme, partiyi zarara uğratanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na çok sayıda suçtan dolayı suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

‘SAV’IN DA İMZASI VAR’

ANAYASA Mahkemesi’nin bu kararının ardından gözler, hangi partililerin bu suçlardan sorumlu tutulacağına çevrildi. 2000 -2008 yılları arasında genel saymanlık yapan Yıldız, partinin yaptığı her türlü harcama ve kaydın genel sayman ve genel sekreter imzasıyla yapıldığını belirterek, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın da Anayasa Mahkemesi’nin belirlediği usulsüz harcamalardan sorumlu olduğunu söyledi. Yıldız, ‘Genel sekreter ve genel sayman, Parti Meclisi’nden seçilir. Bu nedenle de genel gaşkan sorumlu olmaz’ ifadelerini kullandı.

‘KÜÇÜK USULSÜZLÜKLER’


CHP eski Genel Saymanı Yıldız, 2004 ve 2005 yılı hesaplarında bir iki küçük usulsüzlük yaşandığını ancak durumun düzeltilerek hesapların onaylandığını söyledi. 2 yıldaki toplam usulsüzlüğün 428 bin YTL olduğunu hatırlattığımız Yıldız ‘Benim hatırladığım küçük miktarlardı. Tam bilmiyorum’ yanıtını vermekle yetindi.

zaman - star




Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,097 µs