Azeri-Ermeni savaşı! | " /> Azeri-Ermeni savaşı! | "/>

En Sıcak Konular

Hah, bir bu eksikti: Azeri-Ermeni savaşı!

28 Haziran 2008 23:46 tsi
Hah, bir bu eksikti: Azeri-Ermeni savaşı! Azerbaycan Savunma Bakanı: ‘Ordu hazır’! Bu açıklama aslında bir süredir devam eden, Ermenistan-Azerbaycan sorununun en son aşaması. İşin bu noktaya geleceğinin işaretleri ise haylidir geliyordu. Zamanlama ise berbat! Türkiye'nin tarafı ise b

Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Abiyev, ordunun kendisine verilecek her görevi yerine getirecek gücü bulunduğunu belirterek, "Ordu, işgal altındaki topraklarımızı kurtarmak için hazır" dedi. 
 
Abiyev, Haydar Aliyev askeri töreninde yapılan askeri akademiler mezuniyet törenindeki konuşmasında, ordunun son yıllarda daha da güçlendiğini ifade ederek, ülke savunmasının güvenilir ellerde bulunduğunu kaydetti.

Bu açıklamalar aslında diplomatik ritüele çok uygun bir dil içermiyor. Ama Azerbaycan’ın Ermenistan’dan hayli çektiği de herkesin malumu. Kaldı ki Ermenistan ihlal ve tacizleri de bir türlü kesilmiyor. 

Fakat mesele tam bu da değil. Azeri ordusu uzun süredir gelişiyor ve kendine yeten eğitim ve donanıma sahip oldu. Öte yandan, Ermenistan'a bağlı silahlı güçlerin Azeri-Ermeni cephe hattındaki ateşkes ihlalleri sürüyor.

Gerginliği tetikleyen bir başka meselede, bölgedeki “bazı ülkelerin”, Ermenistan’a sürekli silah göndermesi. Bu bilgiler de zaman zaman basına sızıyor, Azeri yetkililer tarafından açıklanıyor.

Esasen ilk ipucu, Azerbaycan’ın 16 yıl sonra yeniden yapmaya başladığı bir askeri gövde gösterisinden gelmişti. Azerbaycan 16 yıldır, kuruluş yıldönümlerinde askeri geçit töreni yapmıyordu.

Tıpkı Rus ordusunun Kızıl Meydan’na silahlarını ve askerlerini yenilemesi gibi bu sene Azerbaycan, kendi ordusunu gözler önüne serdi ve bir geçit töreninde gövde gösterisi yaptı.

Sonuç olarak iki taraf arasında artık neredeyse kangren olan sorunlar aşılamadığı gibi, karşılıklı silahlanma da devam ediyor. Bu tabloya eklenen Ermeni tacizleri ise işin cabası. Bu nedenle Azerbaycan Savunma Bakanı’nın bu son açıklaması, bir tür bardağı taşıran damla olarak da değerlendirilebilir.

Böylesi bir savaş riski oldukça rahatsız edici. Bölge dengelerini etkileyeceği bu tehlikeli olasılık bir çok sorunu da gün yüzüne çıkarabilir. Çünkü iki ülke de küresel satrancın önemli coğrafi bölgelerinde bulunuyorlar.



Bu haber 932 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,445 µs