En Sıcak Konular

CHP'ye göre bu karar çok normal

28 Haziran 2008 18:39 tsi
CHP'ye göre bu karar çok normal CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin partinin mali denetimine ilişkin kararı konusunda basın toplantısı düzenlediler. Kılıçdaroğlu ve Okay partilerini böyle savundular...

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Anayasa Mahkemesi'nin partinin mali denetimine ilişkin kararının ardından, partisinin bundan sonraki süreçte kayıtlarını kamunun yetki verdiği bir bağımsız denetim kuruluşuna teslim edeceğini ve bağımsız denetim kuruluşu vasıtasıyla kendi iç denetimini bir kez daha yaptıracağını söyledi.

CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin partinin mali denetimine ilişkin kararı konusunda basın toplantısı düzenlediler.

Son günlerde ''CHP'ye yönelik yıpratmaya yönelik çabalar olduğunu'' öne süren Okay, özellike Kanaltürk televizyonuyla ilgili iddiaların gündeme getirildiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin yaptığı mali denetim sürecini her siyasi parti gibi CHP'nin de geçirdiğini anlatan Okay, ''Denetim sonunda beklediği sonucu bulamayan çevrelerin Anayasa Mahkemesi'nin kısa açıklamasıyla CHP'de yolsuzluk yapıldığını yönünde haberler yaptığını'' iddia etti.

Okay, konuya ilişkin bazı siyasi parti temsilcilerinin de açıklama yaptığını ifade ederek, ''Bu kişilerin 'bu CHP'nin görünen yüzü, daha neler yapılıyor' demeye çalıştıklarını, ancak bu kişilerin kendi partilerinin geçmişine bakmadan konuştukları'' görüşünü dile getirdi.

CHP'ye yönelik incelemenin geçmiş 8 yılı kapsadığını, partinin bütün defter ve belgelerinin tek tek incelendiği, CHP'nin de parti içi demokrasi ve şeffaflık anlayışı gereği istenen tüm belge ve defterleri Anayasa Mahkemesi'nin denetimine açtığını anlatan Okay, şöyle konuştu:

''Anayasa Mahkemesi'nin yardım istediği Sayıştay uzmanlarına teslim edilen parti belgeleri, derhal medyada da yer aldı. Türkiye'de kimi konuşmaların, kimi belgelerin bazı özel medya kuruluşlarına servis edildiği gibi burada da aynı servisi hep birlikte yaşadık. CHP'de yeni tartışmalar yaratmak isteyen kimi siyasi parti temsilcileri, kimi bilim adamı olarak adlanan kişiler, CHP'ye haksız eleştiride bulundu.

Anayasamızın 69. maddesi, çok açık şekilde, siyasi partilerin gelir ve giderleri amaçlarına uygun olması gerektiği belirtilir. CHP'nin bu yönde hiçbir çekincesi yoktur. CHP'nin yapmış olduğu tüm harcamalar parti faaliyetleri içindir. Harcamalarla ilgili inceleme yapan uzmanlarının yorum farkı ve Anayasa Mahkemesi'nin ilke kararları nedeni bir miktar paranın Hazine'ye gelir kaydı yapılması kısa açıklamada yer aldı.''

Okay, 1998 yılı hesabına tespit edilen 35 milyar YTL'lik ''usulsüzlüğe ilişkin CHP'nin gereğini yaptığını ve sahtecilik yapan personel hakkında dava açıldığını, davanın yasa uyarınca kesin hükme bağlanmasının ertelendiğini'' söyledi. Okay, sahteciliği yapan personelden ise paranın tahsilinde sorun çıktığını ve tahsilatın yapılamadığını kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin 2004, 2005 ve 2006 yılı hesaplarında da kimi ödemeleri kabule uygun bulmadığını ifade eden Okay, usulsuz tespit edilen harcamaların, ''iş akdi sona eren personelin tekrar sözleşmeli olarak çalıştırılması, emekli olan personele ödenen ihbar tazminatı ve parti adına görev yapan kişilerin uçak, otel gibi masraflara ilişkin faturayı parti adına değil de kendi adlarına almalarından'' kaynaklandığını savundu.

-''AKP DE, MHP DE HAZİNE'YE İRAT VERDİ''-

''Bir bardak suda kıyamet koparılmak istenip, CHP'yi yolsuzluklar içerisine bulaştırmak isteyenler olabilir'' diyen Okay, şunları kaydetti:

''Bu da çok doğaldır. Türkiye'nin gündemini değiştirmek isteyenler var. Türkiye'nin gündeminde diğer siyasi partilerle ilgili tartışmalar olurken, CHP'yi gündeme getirip, tartışma yaratmak isteyenler olabilir.

Basına açıklama yapan siyasi parti yetkililerinin, Anayasa Mahkemesi'nin mali denetimlerine ilişkin geçmişlerine bakmaksızın, ulu orta, kontrolsüz söyledikleri sözleri hayretle, ibretle izledik.

AKP de, MHP de Hazine'ye irat verdi. Anayasa Mahkemesi'nin 2005/25 sayılı kararı ile Adalet ve Kalkınma partisi 3 trilyon 304 milyar lira Hazine'ye irat verdi. MHP, 2001 yılı kesin hesabının incelenmesinde 88 milyar 300 milyon lira irat verdi. Sadece AKP veya MHP değil,geçmişte bir çok partinin mali denetimi oldu, kimi giderler kabul edilmediği için belirli rakamlar irad kabul edildi.''

-''SADECE ŞEKİL, USUL, YORUM FARKI''-

''CHP'de kimsenin kursağından haram lokma geçmedi. Bu sadece şekil, usul, yorum farkından kaynaklanmaktadır'' diyen Okay, şöyle devam etti:

''Bugün Türkiye de yaşanan yolsuzlukların hat safhaya ulaştığı, dokunulmazlıklarının kaldırılmasından korkanlar veya yolsuzluk, dokunulmazlık dosyalarını gündemden düşürmek için sistemi zorlayanlar, bu sistemden sonuç alınamayacağı için yeni af söylentisi çıkaranlar önce kendi geçmişlerine bakacak. Her işi anlayan bilen AKP Genel Başkan Yardımcısı Bay Dengir, 'internetteki sayfamızda mali bilançomuz vardır' diyor. Mali bilanço gelir gider tablosudur. Detay, hesap yer almaz.''

Okay, ''CHP bundan sonraki süreç için kayıtlarını kamunun yetki verdiği bir bağımsız denetim kuruluşuna teslim edecek, bağımsız denetim kuruluşu vasıtasıyla kendi iç denetimini bir kez daha yaptıracaktır'' dedi.

Hakkı Süha Okay, bir soru üzerine de Anayasa Mahkemesi'nin mali denetime ilişkin kararın ''Kayıp trilyon davasına benzetilmesinin büyük bir hata ve konuların alakasız olduğunu'' söyledi.

-KILIÇDAROĞLU'NUN KONUŞMASI-

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu da CHP'nin Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamak zorunda olduğunu belirterek, geçmişte de bazı siyasi partilerin mali denetimlerinde usulsüzlükler tespit edildiğini ve siyasi partilerin bunlardan ders alarak hata yapmamaya çalıştıklarını söyledi.

''Birilerine siyasal gücü kullanarak özerk çıkarlar sağlandığını gayet iyi biliyoruz'' diyen Kılıçdaroğlu, ''Bunların içinde bakanlar, belediye başkanları, milletvekilleri, iktidardaki siyasal partinin yandaşları var. CHP'den hesap soranlar önce onların hesabını vermeli. Biz yolsuzluklar konusunda duyarlığı sahip olan bir siyasi partiyiz'' şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nce mali denetimlere ilişkin karar verilmeden önce hazırlanan raporun partiye gönderilmesini ve partinin de iddialara ilişkin yanıt vermesine olanak sağlanmasını isteyen Kılıçdaroğlu, ''CHP'nin henüz bilinmeyen bir rapor nedeniyle medya aracılığıyla suçlandığını'' öne sürdü.

 

AA



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,274 µs