En Sıcak Konular

Baykal bu kez itiraz edemedi!

27 Haziran 2008 23:36 tsi
Baykal bu kez itiraz edemedi! CHP Lideri Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin hesaplarında tespit ettiği usulsüzlüklerle ilgili olarak açıklama yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin hesaplarında tespit ettiği usulsüzlüklerle ilgili olarak, "Yargının kendi kuralları içinde ortaya koyacağı tablo netleştiği andan itibaren -hiç kuşku yok- CHP olarak gerekeni yaparız. Her yerde yanlış yapan insan olabilir CHP'de de yanlış yapan insanlar olabilir; ama biz yanlışa sahip çıkmayız." dedi.

Baykal, CHP Çanakkale İl Başkanı Hakan Evirgen'in nikâh törenine katılmak üzere Çanakkale'ye geldi. Baykal, belediyeyi ziyareti sırasında gazetecilerin, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin hesaplarında usulsüzlük tespit etmesi üzerine verilen kararla ilgili soruları yanıtladı.

Baykal, Türkiye'nin iyiye gideceğini; Türkiye'nin büyük sorunlarla, büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye'de maalesef hukukun etkin, saygın ve bağımsız bir kurum olarak işlemesini engellemeye çalışan çabaların yaygın olduğunu ileri süren Baykal, Türkiye'de hukukun işlemesine en büyük katkıyı yaptıklarını söyledi.

CHP'li belediye başkanlarından yanlış yapan, suç işleyen varsa, bunlara karşı önce kendilerinin gerekli tepkiyi göstereceğini ifade eden Baykal, ''Siyasi anlayışların dışında bu konuda durumu ortaya koyması için makul bir süre bekliyoruz. Yargının kendi kuralları içinde ortaya koyacağı tablo netleştiği andan itibaren -hiç kuşku yok- CHP olarak gerekeni yaparız. Her yerde yanlış yapan insan olabilir CHP'de de yanlış yapan insanlar olabilir; ama biz yanlışa sahip çıkmayız. Yanlışa karşı hukukun işlemesini, kuralların işlemesini öncelikle biz isteriz. Bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu sonuna kadar yaparız. Bu konudaki dikkatimiz tüm Türkiye tarafından biliniyor. Şu anda, 'siyaset yargı ilişkisinde acaba bir yozlaşmanın yansıması olabilir mi' anlayışı, kaygısı içinde daha sakin olmaya çalışıyoruz. Bu konunun netleşmesi halinde CHP olarak gerekeni yaparız.'' diye konuştu.

Baykal, bir gazetecinin, AKPM'de kabul edilen adalardaki azınlıklar raporuyla ilgili sorusu üzerine de, ''AKPM'nin, Türkiye'ye yönelik yeni bir yönlendirme çabası içine girdiğine tanık oluyoruz. Acı olan AKPM'nin bu davranışına, Türkiyede'ki iktidar partisi milletvekillerinin öncülük etmiş olması. Geçmişte de zaman zaman belirli ülkelere yönelik olarak AKPM belirli açıklamalar yapmış, belirli yönlendirme girişimleri sergilemiştir. Ama bu girişimlerin hemen hemen tümü, ilgili ülkelerin dışındaki başka bazı ülkelerin talebi üzerine AKPM'nin harekete geçmesi şeklinde ortaya çıkmıştır.'' diye konuştu.

Türkiye'nin yabancı çevrelere umudunu bağlamış bir hale düştüğünü sözlerine ekleyen Baykal, ''Elbette Türkiye dış dünyayla sağlıklı ilişkiler içinde olacaktır. Karşılıklı olarak etkileneceğiz bu çok doğaldır. Ama Türkiye'ye yönelik olarak dış dünyanın kabul edilebilir olmayan talepleri de var. Dış dünyanın Türkiye'ye yönelik olarak kendi çıkarlarından kaynaklanan baskıları var. Türkiye için kendi özel anlayışları var. Özel kaygıları, özel bekleyişleri var. Bu bekleyişler Türk milletinin yararıyla, çıkarıyla tam bir uyum içinde değil. Böyle olduğu halde, iktidar ağırlığını dışarıya verdiği zaman giderek halktan, toplumdan, anayasasından, hukukundan, kurumlarından yabancılaşıyor. Yabancıların Türkiye'deki siyasi hesaplarını takip eden bir anlayışa maalesef iktidar sürükleniyor. Türkiye'nin önemli bir konusudur bu.'' dedi.

Deniz Baykal, konuşmasının sonunda 'türbana hayır' kararı veren yargıyı eleştirenlere yüklendi.

Baykal, "Son zamanlara yargıya karşı çok ağır sistemli suçlamalar, bir kampanya olarak götürüldü. Daha acı olanı; bu kampanyaları bazı çevreler sürdürürken Türkiye'ye sahip çıkması gereken yetkililer hiçbir açıklama yapmadı. Bu kampanya karşısında bir değerlendirme yapmadılar. Silahlı Kuvvetlere sahip çıkmadılar. Hepimiz bunu üzüntüyle izledik. Türkiye'yi temsil etme noktasında bulunan insanlar böyle yanlışlıklar yapılınca, çıkarlar, kurumların hakkını, anayasanın temel ilkelerini savunurlar; ama Türkiye'de burada bir boşluk var. Türkiye'ye sahip çıkması gerekenler o noktalarda bulunuyorlar; ama görevlerini yapmıyorlar. Türkiye iç çatışmaya onlardan aldıkları güçle bazı çevreler tarafından sürükleniyor. Bunlara tanık oluyoruz.'' diye konuştu.

Öye yandan, Baykal, belediye ziyareti sonrası Çanakkale Belediye Sosyal Tesisleri'nde partililere hitap etti. Baykal, daha sonra nikah törenine katıldı. Baykal'a gezisi sırasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ve Genel Sekreteri Önder Sav da eşlik etti.

samanyoluhaber



Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,883 µs