En Sıcak Konular

Güler: Zam oranı daha farklı olabilirdi

27 Haziran 2008 22:21 tsi
Fiyat ayarlamasının zam anlamına gelmediğini belirten Güler, "Maliyetler düşerse indirim olabilir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik zammının petrol fiyatlarının artışına bağlı olduğunu belirterek zam oranını belli ölçülerde tuttuklarını söyledi, ''Bu rakam daha farklı da olabilirdi'' dedi.

Manisa'da gazetecilerin elektrik zammı ile ilgili sorularını yanıtlayan Güler, elektrik fiyatlarının belirlenmesinde yeni bir modele geçildiğini, petrol fiyatlarındaki yükselişin fiyat artışında etkili olduğunu kaydetti.

Dünyada petrol fiyatlarının 1 yılda yüzde 120 arttığını, tüm dünyada buna bağlı olarak enerji fiyatlarının da yükseldiğini ifade eden Güler, "Biz, 5.5 yıl boyunca zam yapmadık o zaman gerekmiyordu. Petrol fiyatlarında yüzde 120'nin üzerinde bir artış var. Yapılan ise yüzde 120'ye karşılık yüzde 20 civarında. Bu aslında yeni modele geçiş, maliyet esaslı bir fiyat ayarlamasıdır. Bu seferki zam şeklinde tecelli etti. Fiyat ayarlaması her zaman, zam anlamına gelmez. Maliyetler düşerse bu sefer de indirim şeklinde olabilir" dedi.

"Artan petrol fiyatlarına göre şu andaki yansıma böyle oldu" diyen Bakan Güler, "Neticede bir yerden ödenecekti. Biz bunu bu şekilde yansıtmasak bu sefer diğer ürünlerden gelecekti" diye konuştu.

Bakan Güler, tüm dünyada böyle bir artışın söz konusu olduğunu ifade ederek, "Biz gene bunu belli ölçülerde tuttuk, bu rakam daha farklı da olabilirdi. İlgili bakan arkadaşlarla uzun uzun tartışarak, değerlendirerek yaptık. Şimdi 3 ayda bir bu fiyatlar ayarlanacak eğer maliyetler düşerse düşüş şeklinde tecelli eder, artarsa artacak. Gönül isterdi ki hiç yapmasak. 5.5 yıl zam yapmamanın vatandaşa katkısı 20 milyar dolardan fazladır. Zam sevilen bir şey değildir. Keşke fiyatlar düşse" dedi.

dunyabulteni




Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,003 µs