En Sıcak Konular

Erdoğan'ın en önemli kartı!

27 Haziran 2008 17:11 tsi
Erdoğan'ın en önemli kartı! Hürriyet gazetesinde çıkan Ekren’in cemevleri konusunda yaptığı açıklama, aslında Başbakan Erdoğan’ın kapalı kapılar ardında yapmış olduğu muhtemel pazarlık konularından bir tanesinin hangi istikamette neticelenebileceğini ortaya koyuyor:

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Alevi açılımıyla gündeme gelen cem evlerinin ibadethane sayılması konusunda yasal düzenleme yapılmayacağı ortaya çıktı.

Çünkü bu minvalde soru soran milletvekillerine Başbakan adına Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, şöyle bir cevap verdi:

"Bütün Müslümanların ortak ibadet yeri camidir. İslam tarihinin hiçbir döneminde kendisini İslam içinde görüp de camiye alternatif başka bir ibadethane kuran mezhep ve tarikat olmamıştır. Yine İslam tarihinde, tasavvufi adap ve erkânın yürütüldüğü mekânlar hiçbir zaman caminin alternatifi bir ibadethane olarak algılanmamış ve isimlendirilmemiştir. Buna ilişkin düzenleme uygun görülmemektedir."

Ekren’in yaptığı bu açıklama aslında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İlker Başbuğ ile kapalı kapılar ardında yaptığı konuşmada geçmiş olabilecek olan pazarlık konularından bir tanesinin hangi istikamette neticelendiğini ortaya koyuyor gibi gözükmektedir:

Erdoğan kendisinin hakiki anlamda iktidar olabilmesi için daha fazla oy almasının değil CHP’nin oy kaybetmesinin daha önemli olduğunu gayet bilmektedir.

CHP’nin oy kaybetmesi için de, oylarının çok ciddi bir kısmını teşkil eden Alevilerin CHP’den koparılması gerekmektedir. Bu da en başta, AKP’nin Alevilerin yıllardır süregelen sorunlarına radikal bir çözüm getirmesiyle yani cem evlerinin “ibadethane” olarak tanınmasını sağlayacak şekilde yasal düzenleme yapmasıyla mümkün olacaktır.

Fakat Erdoğan böyle bir düzenlemeye izin verdiği zaman hükümetten ziyade bizzat sistemin/rejimin kendisinin ciddi bir krize sürüklenme ihtimali çok yüksek gözüküyor. Zira Ekren ‘tasavvufi adap ve erkânın yürütüldüğü mekânlar hiçbir zaman caminin alternatifi bir ibadethane olarak algılanmamış ve isimlendirilmemiştir’ derken zımnen ‘cem evlerine izin verdiğimiz takdirde diğer ‘ibadethane-olmayan-ibadethanelere’ de izin vermek zorunda kalır, diğer bütün tekke ve dergâhların da önünü açmış oluruz’ da demek istiyor. 

Her ne kadar çok fazla dile getirilmese de Alevilik meselesi özde, tekke-dergâh-zaviye meselesinden ayrı bir yerde değildir. En azından yapısal olarak böyle bir durum söz konusudur.

Başkanlığını Ali Bardakoğlu gibi son derece ‘liberal’ bir ilahiyatçının yürüttüğü Diyanet İşleri’nin Alevi meselesine şimdiye kadar hep sisteme paralel bir biçimde yaklaşmasının temel sebebi de tam da burada yatmaktadır (Sünni muhafazakârlıklarında değil).

Hulasa Erdoğan'ın cem evlerine müsaade ettiği noktada hem CHP’nin oylarını dağıtmış olacağının hem de tekke ve zaviyelerin önü kendiliğinden açılacağı için en başta statükoyu zora sokmuş olacağının farkında olduğunu, cem evlerini ibadethane olarak tanıdığı zaman asıl kazanacak olanın kendisi olacağını tahmin ettiğini ve bu eksende cem evlerini ele aldığını düşünmek makul olmaktan çok uzak değil gibi.

Erdoğan cem evleri konusunda statükonun çizgisinden sapmama yönünde aldığı kararı Ekren vasıtasıyla ilan ettiğine göre belli bir tavizler almış olması kuvvetle muhtemel. Fakat şimdilik bunun ne olduğunu bilmiyoruz.  

Zaman içinde Erdoğan’ın başka hangi kartlar gösterdiğini ve yapılan pazarlıktan nasıl neticeler çıkacağını daha iyi göreceğiz.

www.iyibilgi.com analiz Erkam Can  



Bu haber 2,532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs