En Sıcak Konular

Asgari ücret zammı davalık oldu

27 Haziran 2008 17:03 tsi
Asgari ücret, 1 Temmuz’da yüzde 5 artışla 503 YTL’ye yükselecek. Bu artışa tepki gösteren DİSK Başkanı Çelebi, “İdari mahkemede dava açacağız. Asgari ücret, gerçekleşen enflasyona göre belirlenmeli” dedi.

Yılbaşında yüzde 4 artan asgari ücrete 1 Temmuzdan itibaren yüzde 5 zam yapacak. Buna göre, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için asgari geçim indirimi dahil brüt 608.40, net 481.55 YTL olan asgari ücret, brüt 638.70, net 503.26 YTL'ye yükselecek. Asgari ücrette yapılan net artış 21.71 YTL olacak.

GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Öte yandan, asgari ücretteki artışa işçi sendikalarından tepki geldi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yüzde 5'lik artışı yargıya taşıyacaklarını belirterek, "Her yıl sonunda toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılın hedeflenen enflasyon rakamına göre, asgari ücreti belirliyor.

Bu büyük bir haksızlık. İdari Mahkeme'ye dava açağız. Asgari ücretin, gerçekleşen enflasyona göre tespit edilmesini talep edeceğiz" dedi. "İşçiye yapılan zam, gerçeği yansıtmıyor" diyen Çelebi, şöyle devam etti: "TÜİK'e göre, bu yılın ilk 5 aylık tüketici enflasyonu yüzde 6.38 çıktı. Yani ilk 6 ayda yapılan yüzde 4'lük asgari ücret zammının 2.38 puan üzerinde çıktı." Buna karşın, yapılacak yüzde 5'lik zamla asgari ücretin sadece 21 YTL artacağına işaret eden Çelebi, "Gıda, elektrik ve doğalgaz fiyatları yüksek oranda artarken, asgari ücrete yapılan zam gülünç kalıyor" şeklinde konuştu.

İŞÇiYE DE ENFLASYON FARKI VERiLSiN

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, memura yapılacak enflasyon farkının asgari ücretliye de yansıtılması gerektiğini belirterek, "Asgari Ücret Tespit Komiyonu yeniden toplanarak, yıl başından bu yana gerçekleşen enflasyona göre, yeni bir oran belirlemeli" dedi. Merkez Bankası'nın bu yılki enflasyon hedeflerini revize ettiğine dikkat çeken Uslu, şunları söyledi:

"Enflasyon hedeflerinde sapmalar var. Yeni enflasyon hedefleri belirlendi. Yılbaşında öngörülen enflasyona göre tespit edilen asgari ücretin de bu kapsamda yeniden belirlenmesi gerekiyor." Asgari Ücret Tespit Komiyonu'nun işleyiş biçimini de eleştiren Uslu, hükümet ile işverenin birlikte hareket ettiğini, konisyonda işçinin sadece Türk-İş ile temsil edildiğini vurguladı. Uslu, "Komisyonda, dengesiz bir yapı var. Çoğulcu bir yapı yok. Bu nedenle, asgari ücret genellikle işçinin beklentisinden uzak tespit ediliyor"diye konuştu.

timetürk



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,651 µs