En Sıcak Konular

Bremen'de başörtüsü yasağı kalktı

27 Haziran 2008 16:55 tsi
Bremen'de başörtüsü yasağı kalktı Almanya’nın Bremen eyaletinde Stajyer öğrencilere uygulanan başörtüsü yasağı, Leipzig Eyaleti İdari Mahkemesinin aldığı kararla kaldırıldı.

Türk asıllı bir öğretmen adayının başvurusu üzerine açılan davada Leipzig İdari Mahkemesi, „Stajyerlerin derslerde başörtüsü takmaları yasaklanamaz“ kararını aldı. Leipzig Eyalet Mahkemesinin aldığı bu kararla Bremen eyaletinde bir süredir yürütülen başörtüsü yasağı tartışmaları sona erdirildi.

Zaten öğretmenlik yapamazlar, o zaman eğitim de almasınlar

Bremen Eyaleti‘ne ait resmi eğitim makamları, derslerde başını açacağına dair yazılı bir taahhütname vermeyi reddettiği için, Türk asıllı Alman vatandaşı öğretmen adayının staj yapmasını engellemek istemişlerdi. İlgili makamlar itirazlarını halihazırda öğretmenler için uygulanan başörtüsü yasağına dayandırmış ve öğretmen adayının mezkur stajdan sonra da zaten öğretmenlik mesleğini icra edemiyeceğini öne sürmüşlerdi.

Yasak mesleki özgürlüğe ve anayasaya aykırı

 Memur statüsünde bulunan ve devlet tarafından atanan öğretmenlerden başörtülerini açmalarının istenebileceğini belirten mahkeme hakimi, özel okullarda başörtüsüyle mesleki eğitimin yapılabileceğini ancak devlet kurumlarının ağırlıklı olması hasebiyle, staj konusunda uygulanan yasakla böyle bir imkanın da ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. Eğitim sürecinde konulan yasağın meslek seçiminde özgürlük esasına ve kanuna aykırı olduğunu ifade eden mahkeme hakimi, davalının yasaktan dolayı eğitimini tamamlayamama tehlikesine maruz bırakıldığının da altını çizdi.

Başörtülü stajyerler nasıl huzur kaçırıyorlar?

2005’de staj yapması engellenen öğretmen adayı 2006’da Eyalet Mahkemesinin kararıyla kısmı bir başarı sağlamış ancak Bremen Eğitim Makamlarının temyize gitmesi sonucu 2007’yılında alınan, „Davalı şahıs, genel olarak olumsuz bir tutum takındığından eğitim görevleri için uygun değildir. Kendisiyle kurulacak ilişkilerde gerginliğin hakim olması muhtemeldir ve bu yüzden ilgili eğitim kurumunda huzurlu bir atmosferin sağlanması ihtimal dışıdır“ gerekçesiyle yeniden önü kapatılmıştı.

2007 yılında alınan bu kararı çok muğlak bulan mahkeme hakimi, davalının eğitimi sırasında ebeveynler ve öğrenciler nezdinde nasıl bir tehlike oluşturduğunun incelenmesini istedi.

 



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,567 µs