En Sıcak Konular

Batı Şeria ateşkesin sonunu mu getirecek?

27 Haziran 2008 16:07 tsi
Batı Şeria ateşkesin sonunu mu getirecek? Analistler İsrail’in Batı Şeria’ya saldırısının Gazze’deki ateşkesi bozmak ve Filistinli gruplar arasına nifak sokma amacını taşıdığını ifade ediyor.

Batı Şeria’ya İsrail’in saldırısının Gazze’deki Filistin direniş gruplarıyla yapılan ateşkesi bozmak ve Hamas ile diğer Filistin grupları arasına nifak sokma amacı taşıdığı belirtildi. Filistinli analist Hani el-Bassos, “İsrail, Batı Şeria’ya saldırılarıyla Gazze’deki grupların karşılık vermeye zorlayarak ateşkesin altını oyuyor” dedi. 

İsrail, 24 Haziran’daki saldırısında içlerinde biri İslami Cihat üyesi olmak üzere 2 kişiye öldürmüştü. İslami Cihat, Gazze’den ateşlenen füzelerle karşılık vermişti. Mısır arabuluculuğunda sağlanan ateşkes 19 Haziran’da yürürlüğe girmişti. Ateşkese göre, İsrail’e roket saldırılarının durması karşılığında abluka hafifletilecekti.

Ateşkes Batı Şeria’ya kapsamıyor. Bassos, “İsrail’in ateşkeste Gazze ve Batı Şeria’yı ayırmasındaki başarısı aynı zamanda kırılgan ateşkesi tehdit ediyor”. Politika uzmanı Hani el-Masri’de aynı görüşte: “Ateşkes anlaşması bozulmaya mahkum. Anlaşmadaki en büyük açık Batı Şeria”.

Hamas’ın testi

Uzmanlar, İsrail’in Batı Şeria’ya olan saldırılarının Hamas’ın diğer grupları kontrol etmeye zorlayarak Filistin direnişi içine nifak sokma amacı taşıdığında birleşiyor. Batı Şeria’daki Amerikan Üniversitesi Politika bölümünden Prof. Dr. Ayman Yusuf, “İsrail, Hamas’ı test etmek için Batı Şeria’daki grupları provoke ediyor” diyor. İsrail’in özellikle Hamas’ın İslami Cihat üzerindeki kontrol gücünü test etmek istediğinin altını çizerek şöyle devam ediyor: “İsrail, Hamas’ın İslami Cihat’ın silahlı kanadının Gazze’den yaptığı saldırıları durdurmaya zorlayabileceğini düşünüyor. Hamas, bu teste hazırlıklı olmalıydı.”

Masri de bu görüşü paylaşarak şu noktalara dikkat çekiyor: “İsrail Batı Şeria’ya saldırılar düzenlerken Gazze’de ateşkes olması anlamsız. Bu Filistin’deki bölünmüşlüğü derinleştirecek ve İsrail’in Batı Şeria’daki planları tamamlamasına meydan verecek”.

İsrail, uluslararası kamuoyundaki tepkilere aldırış etmeden Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarına aynı hızla devam ediyor. Uzmanlar Filistinli grupların İsrail’in provokasyonlarına gelmemeleri konusunda uyarıyor ve ortak bir eylem planında acil birleşmeleri gerektiklerini belirtiyor.

timetürk.com



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs