En Sıcak Konular

Artık onun adı 'Korku Olimpiyatları'...

27 Haziran 2008 13:43 tsi
Olimpiyat oyunları bu yıl Pekin’de dev bir ordu ve silahların gölgesinde yapılacak. İşte bombalar, skandallar, boykotlar ve korkularla dolu olimpiyat tarihi…

Ahmet Memiş / TIMETURK

Spor alanındaki en büyük organizasyon olan olimpiyat oyunları, Pekin’de dev bir ordu silahların gölgesinde yapılacak. İşte skandallar, boykotlar ve korkularla dolu olimpiyat tarihi…

Çin, olimpiyat oyunlarına az bir zaman kala, geçmişte yaşanan terör olayları nedeniyle başta Pekin olmak üzere ülke genelinde geniş önlemler alıyor. Bu çerçevede olimpiyatların düzenleneceği stadların çevresine füze sistemleri yerleştiren yetkililer, Pekin'de bulunan Olimpiyat Stadı'nın çevresine de Hongpi-7 adlı füze savunma sistemlerinden yerleştirdi.

Almanya’da düzenlenen olimpiyatlarda yaşanan olaylar nedeniyle sonraki yıllarda yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı olimpiyatlarda bu yıl iş iyice abartıldı ve adeta ordu sadece bu iş için görevlendirildi. Pekin Hükümeti, füze savunma sistemlerinin yanı sıra 100 bin kişilik anti-terör timi 400 bin kişilik bir güçle Pekin Olimpiyatları’nın güvenliğini sağlayacak.

Barış olimpiyatları olarak da adlandırılan oyunlar için bu kadar yoğun önlemler alınması, bazı çevrelerin de eleştirisine neden oluyor.
Peki bir spor ve barış organizasyonu olan olimpiyatlar için neden bu kadar yoğun önlem alınıyor. Bu sorunun cevabı ise olimpiyatlarda yıllar önce yaşanan olaylara dayanıyor. İşte Olimpiyatların saldırılar ve talihsizliklerle dolu ilginç geçmişi…

1972 MÜNİH OLİMPİYATLARI’NDA KÖY BASILMIŞTI

“Kara Eylül” adlı Filistin örgütü, 5 Eylül 1972’de Münih Olimpiyat Köyü’nü basarak 2 İsrailli sporcuyu öldürmüş, 9 İsrailli sporcuyu da rehin alarak kaçmak için Münih Havaalanı’na gitmişti. Burada güvenlik güçleriyle meydana gelen çatışmada 9 İsrailli sporcunun yanı sıra 1 Alman polisi ve 5 örgüt üyesi ölmüştü. Olayın ardından çeşitli iddialar ortaya atılmış ve saldırının Alman gizli setvisi tarafından düzenlendiği dahi öne sürülmüştü.

UÇAK KAÇIRILMIŞTI

Yine 1972 Olimpiyatları'nda kapanışın yapılacağı 11 Eylül günü Stutgart'tan bir uçak kaçırıldığı ve Arap mucahitlerin törene bomba atılacağı yönünde yapılan ihbarlar üzerine yetkiler kaçırılan uçağı iki adet savaş uçağının takip ettiğini ve Münih'e yaklaşması halinde düşürüleceğini açıkladılar. Ancak bir süre sonra radarın takip ettiğinin başka bir sivil uçak olduğu ortaya çıktı. Kaçırılan uçak ise bir daha bulunamadı.

OLİMPİYAT PARKINDA BOMBA PATLAMIŞTI

1996 yılında yapılan Atlanta Olimpiyatları'nda ise Olimpiyat Parkı'nda bir bomba patlamıştı. Patlama sonucu bir seyirci ölmüş ve 100'den fazla kişi de yaralanmışdı. Melih Uzunyol adlı TRT kameramanı ise olayı çekmek üzere koşarken kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. Soruşturmaların sonucu bombayı Eric Robert Rudolph adlı bir ABD vatandaşını koyduğu ortaya çıktı.

SAVAŞLAR 2 KEZ OLİMPİYAT DURDURDU

Olimpiyatlarla ilgili olumsuzluklar bunlarla da sınırlı değil. Olimpiyatlar, ciddi olarak yapılmaya başladığı 1896 yılından itibaren 2 kez savaş nedeniyle durduruldu. 1. Dünya Savaşı sebebiyle 1 kez, 2. Dünya Savaşı sebebiyle ise 2 kez oyunlar iptal edildi.
İskenderiye ve Budapeşte'nin de aday olduğu ve sonunda Berlin'de yapılmasına karar verilen 1916 yılındaki 6. Olimpiyatlar, 1. Dünya Savaşı sebebiyle iptal edildi. Oyunlar 20 yıl sonra 1936 yılında Berlin'de yapılabildi.

Berlin'de yapılan ve Hitler'in gövde gösterisine dönüşen bu oyunlardan 4 sene sonra 1940 yılında Helsinki'de yapılması gereken oyunlar bu defa 2. Dünya Savaşı nedeniyle iptal edildi. 1939 yılında savaş başlamadan 1944 yılındaki oyunların da Londra'da yapılmasına karar verilmişti. Ancak 1944'e gelindiğinde savaşın hala devam etmesi nedeniyle 1944 Olimpiyları da yapılamadı. 2. Dünya Savaşı'nın bitmesi ile oyunlara ev sahipliği yapamayan bu iki şehir 1948 ve 1952'deki Olimpiyları düzenleme hakkını elde etti.

OLİMPİYATLARDA HİTLER NAZİ PROPAGANDASI YAPMIŞTI

Bunların dışında olimpiyatlar çeşitli şekillerde politikaya da alet edilmişti. Bunun en büyük örneğini de hafızalara yerleşen, 1936 Berlin Olimpiyatları'nda Adolf Hitler’in konuşması olmuştu. Hitler, olimpiyatları bir güç gösterisi ve Nazi propagandasına çevirmiş ve yaptığı açılış konuşması tüm dünyada radyodan dinlenmişti.

1968 Olimpiyatları ise iki siyah atletin olimpiyat tarihine geçecek gösterisine şahit oldu. 200 metre yarışında rekor kırarak altın madalya alan Tommie Smith ve aynı yarışta 3. olarak bronz madalya alan John Carlos madalya töreninde siyah eldivenli ellerini yumruk şeklinde havaya kaldırarak adına yarıştığı ABD'deki ırk ayrımcılığını protesto etmişlerdi. Bunun sonucu iki atlet de milli takımdan uzaklaştırılmıştı.

VE SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ...

Olimpiyatlar en sıkıntılı dönemlerini ise soğuk savaş döneminde yaşadı. Ülkeler, bu dönemde boykot ve protestolarını gerçekleştirmek için özellikle olimpiyatlarını kullanmaya başladı. 1980’de peşpeşe yapılan Moskova olimpiyatlarında Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesini protesto eden ve ABD'nin başını çektiği 64 ülke, Moskova'yı protesto etti. Oyunlara sadece 80 takım katıldı. Buna misilleme ise ABD'de yapılan olimpiyatlarda geldi. Doğu Bloku ülkeleri boykot olimpiyatları protesto etti ve 13 ülke olimpiyatalara katılmadı.

ARAPLAR DA BOYKOT ETMİŞTİ

Olimpiyatlar ilk kez 1956 yılında boykot edildi. Kamboçya, Mısır, Irak ve Lübnan, Arap-İsrail Savaşı'nın protesto etmek amacıyla bu olimpiyatlara katılmadı.

Yapıldığı her ülkede ve dönemde olaylara neden olan olimpiyat oyunları bu yıl Pekin’de 500 bin kişilik abartılı bir gücün ve füze kalkanlarının gölgesi altında yapılacak. Ve tarih Pekin olimpiyatları için neler yazacak, bunu da olimpiyatlardan sonra göreceğiz.



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,240 µs