En Sıcak Konular

Petrolden yeni rekor

27 Haziran 2008 11:31 tsi
OPEC'ten dün yapılan petrolün yaz aylarında 170 dolar olabileceği açıklamasından sonra gece 140.42 seviyesine gelen petrol fiyatları sabah saatlerinde 141,98 dolara kadar çıktı.

Gün içinde;  petrol fiyatlarının rekor düzeylerde seyretmesi ve ABD borsalarının  dün yüzde 3'e yakın değer kaybetmesinin ardından Avrupa piyasalarının ABD'deki kayıplara nasıl tepki göstereceğinin: yakından izlenecek ancak içeride kur ve faizdeki yönün yukarı.   
TCMB dün gösterge dolar kurunu 1.2095/1.2153 YTL, euro kurunu 1.8981/1.9073 YTL ve euro dolar paritesini 1.5694  olarak ilan etti. Bu kurlara göre liranın dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 4.15, euro karşısındaki  kaybı yüzde 10.12 oldu. Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2140/55  YTL oldu.
  
Bu sabah 08:50'de bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1.2230/1.2250 YTL oldu.

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 284,17 puan düşerek 36.294,78 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,78 oranında değer yitirdi.

Saat 10.25 itibariyle Bileşik Endeks düne göre 174,99 puan ve yüzde 0,48 düşüşle 36.403,96 puan seviyesinde bulunuyor.  İstanbul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 13 Ocak 2010 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat basit getirisi yüzde 23,62, bileşik getirisi yüzde 22,30 oldu.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,2170 YTL, en yüksek fiyat 1,2210 YTL, satışta en düşük fiyat 1,2230 YTL, en yüksek fiyat 1,2280 YTL düzeyinde bulunuyor.

Wall Street'teki düşüşler ve petrol fiyatlarının varil başına 140 doların üzerine çıkması, yatırımcıların yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyüme kaygılarını artırınca Asya borsaları geriledi ve devlettahvilleri yükseldi.
  
ABD borsaları petrol fiyatlarındaki düşüşle yükseldi. Fed'in faizleri değiştirmemesinin ardından Asya'da hisse senetleri üç ayın en düşük seviyelerinden toparlanırken, euro bölgesinde faiz artırımı olacağı beklentisiyle euro, yen karşısında rekor seviyelere yükseldi.
  
ABD borsaları, petrol fiyatlarının rekor seviyelere çıkması ile geriledi ve Dow Jones 360 puan kayıpla 21 ayın en düşük seviyesine indi. Goldman Sachs'ın yatırımcılara banka ve otomotiv hisselerini satmasını önermesi de şirket kârlarının geleceği hakkındaki endişeleri artırdı.

Petrol fiyatlarının tüm zamanların rekoru olan 140 dolar civarına yaklaştığını belirten bir bankanın döviz piyasaları  yöneticisi, "Dow Jones yüzde 3'ün üzerinde kayıpta, petrol fiyatları da 140 dolara yaklaştı. Bu gelişmeler gösteriyor ki  bugün de yurtdışı piyasaların yakıdan takip edildiği bir gün olarak. O tarafta gerçekten ciddi bir bozulma var. Dolar/YTL  kotasyonlarında yaz dönemine girmemiz nedeniyle zaten risk alan yatırımcı sayısı az. Buna bir de olumsuz gelişmeler  eklendiğinde piyasanın yönünün aşağı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Dolar kotasyonlarının 1.2150-1.2290 YTL bandında  hareket ermesini bekliyoruz" dedi ve ekledi:
  
"Dolar/YTL kotasyonlarında 1.2290'ın üzerindeki hareketler stop lossları çalıştırabilir. Gün içinde bu seviyeyi aşarsak  kotasyonlardaki hareket hız kazanabilir. İşlem hacminin düşük olması nedeniyle hem dövizde hem de faizde ani  hareketler yaşanması olasılığını unutmamak lazım."
  
Tahvil/bono piyasasında dünkü spot kapanışta yüzde 22.08 olan gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi valörlüde de  yüzde 22.15 oldu. Bu sabah faiz, tezgahüstü işlemlerde yüzde 22.31/22.35 seviyesinden açıldı.
  
ABD borsaları, petrol fiyatlarının rekor seviyelere çıkması ile geriledi ve Dow Jones 360 puan kayıpla 21 ayın en düşük  seviyesine geriledi.

Goldman Sachs'ın yatırımcılara banka ve otomotiv hisselerini satmasını önermesi de şirket kârlarının  geleceği hakkındaki endişeleri artırdı.

gazeteport



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,550 µs