En Sıcak Konular

Tutuklu yargılananlara af hazırlığı

27 Haziran 2008 09:09 tsi
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, yıllardır tutuklu yargılananlardan durumları ‘şartla salıverme’ye uyanların şartlı salıverilmesini öngören yasa teklifi hazırladı.

Mahkemelerdeki davaları yıllardır süren, hüküm giymemiş tutuklulara şartlı af geliyor. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun hazırladığı teklife göre, yıllardır tutuklu yargılananlar, durumlarının şartla salıverme kriterlerine uyması halinde serbest bırakılacak.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, tutuklu yargılananların şartla salıvermesini öngören kanun teklifi hazırladı. Komisyon Başkanı AKP’li Zafer Üskül, konuya ilişkin olarak, “Ceza İnfaz Kanunu’na göre, şartla salıvermeden yararlanmanın belli koşulları var. Hükümlü olması, iyi hal ve benzeri koşullar bunlar. Ancak bir kişi hükümlü duruma gelmemişse, hükümlülüğü konusunda Yargıtay karar vermemişse şartla salıvermeden yararlanamıyor. Bu haksızlığa ve eşitsizliğe yol açıyor. Bu sakıncayı ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılması için yasa teklifi vereceğiz” diye konuştu.

Tek maddelik teklif

Hazırlanan tek maddelik teklif, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un şartla salıvermeyi düzenleyen 107’nci maddesinde değişiklik öngörüyor. Buna göre, 107’nci maddenin birinci fıkrasında yer alan “koşullu salıvermeden yararlanabilmek için mahkûmun” ifadesinden sonra gelmek üzere “ya da hükümle birlikte tutuklanan veya tutukluluğunun devamına karar verilen” ifadesi eklenecek.

Teklifin gerekçesinde, hükümlülerin şartla salıvermeden yararlanmalarına rağmen tutukluların bu hakka sahip olmadığı kaydedilerek, “Bu durum, anayasanın ‘hukuk devleti’ ve ‘eşitlik’ ilkelerine aykırıdır. Gerçekten de, aleyhlerindeki dava gecikmeden sona eren ve aleyhlerindeki hüküm kesinleşen hükümlüler, şartla salıvermeden yararlanırlarken, tutukluların bundan mahrum edilmelerinin haklı ve kabul edilebilir yanı yoktur” denildi.

Üskül’ün komisyonda tartışmaya açtığı düzenlemenin benimsenmesi halinde, teklif önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

milliyet




Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,877 µs