En Sıcak Konular

Avukatlardan ÖSYM'ye 'kazık ve hatalı soru' davası

26 Haziran 2008 23:05 tsi
Avukatların hakim ve savcı olmasının önünü açan yasa değişikliğinden sonra yapılan 'Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları Seçme Sınavı' mahkemeye taşındı.

ÖSYM'nin yaptığı sınavda soruların hatalı olduğunu öne süren avukatlar, yürütmenin durdurulması ve sınavın iptali için İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava dilekçesinde, 'bazı soruların çoktan seçmeli soru tekniğine uygun olmadığı, bilimsel yönden hatalı bulunduğu, cevap şıklarında birden fazla doğruya yer verildiği' öne sürüldü. Sınavdaki 10 sorunun hatalı olduğunu iddia eden avukatlar, bilirkişi heyetinin soruları incelemesini istedi. Sınavda, 40 genel yetenek ve genel kültür ile 100 alan sorusu sorulmuştu. Dilekçede ayrıca, sonuçlar değerlendirilirken geçmişte uygulanan sınavların aksine standart sapma yönteminin uygulanmadığı ifade ediliyor. Bazı avukatlar, yasa değişikliği sırasında yaşanan kadrolaşma iddiaları nedeniyle ÖSYM'nin kasıtlı olarak 'kazık' sorularla sınav yaptığını öne sürüyor.

Davayı açan avukatlardan biri de Mustafa Kemal Çiçek. Avukat Çiçek, 69.600 puanla 26. sıraya yerleşmiş ancak 70 puan sınırını geçemediği için başarısız sayılmış. Çiçek, ÖSYM ve Adalet Bakanlığı'na karşı İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, 6 genel kültür 4 alan sorusunun hatalı olduğunu iddia ediyor. Türkçe'den bir, Tarih'ten beş, Medeni Hukuk, İcra ve İflas Hukuku'ndan birer, Ceza Hukuku'ndan iki sorunun hatalı olduğunu savunuyor. Sınavın yürütmesinin durdurulmasını isteyen Çiçek, ÖSYM'ye yaptıkları itirazdan sonuç alamadıklarını belirtiyor. Dava dilekçesinde ÖSYM'nin itirazlarını incelerken, soruları hazırlayan öğretim üyelerine müracaat ettiğini ifade ediliyor. Çiçek, mahkemenin soruları bilirkişiye inceletmesini talep ediyor. Yasa ile 5 yıl meslekte çalışan ve 35 yaşını aşmamış avukatların hakim-savcı olabilmesinin yolu açılmıştı.

zaman



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,484 µs