Bir ileri, iki geri | " /> Bir ileri, iki geri | "/>

En Sıcak Konular

AB-Rusya ilişkileri: Bir ileri, iki geri

26 Haziran 2008 22:37 tsi
AB-Rusya ilişkileri: Bir ileri, iki geri Rusya ve AB, Sibirya'da bu akşam başlayacak olan zirvede, ilişkilerde yeni bir başlangıç yapmaya hazırlanıyor; ama öte yandan yeni bir kriz de gündemde...

AB liderleri, bugün Rusya-AB zirvesi için Sibirya bölgesindeki petrol zengini Hanti-Mansiisk kentine geldiler.

Rusya ve AB arasında yeni bir pakt kurmak için yapılacak zirve, birliğin doğu Avrupalı yeni üyelerinin Moskova ile enerji ve ticari alanda yaşadığı anlaşmazlıktan dolayı koyduğu veto yüzünden 18 ay gecikmeli gerçekleştirilebiliyor.

Yeni üyelerinin vetolarının aşılması üzerine Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun da aralarında bulunduğu AB yetkilileri, bugün Sibirya'ya geldiler.

AB, enerji ihtiyacının yüzde 25'ini Rusya'dan karşılarken, AB de Rusya'nın en büyük ticari ortağı durumunda.

AB-Rusya arasında yeni pakt oluşturma müzakerelerindeki iyimser hava, Finlandiya'nın bugün kereste ihracatı üzerindeki gümrük vergilerini artıran Rusya'ya misillemede bulunacağı açıklaması üzerine dağılmış görünüyor.

Finlandiya, Rusya'nın gümrük vergilerini artırmasının ham madde ithalatını Rusya'dan yapan Finli kağıt üreticilerini zor durumda bıraktığını açıkladı.

AB liderleri, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yarınki müzakerelerden önce bu akşam yemekte biraraya gelecekler. Rusya-AB arasında geçen yıl Vladimir Putin'in devlet başkanlığı sırasında yapılan son zirve, Almanya Başkanı Angela Merkel'in, Rusya'daki muhalif gösterilerin şiddet kullanılarak dağıtılmasına yönelik eleştirileri nedeniyle gergin bir havada yapılmıştı.

Brüksel'den gelen bir diplomat, Reuters'a yaptığı açıklamada, Medvedev'in yolsuzlukla mücadele ve hukukun üstünlüğünü güçlendirme konusundaki açıklamalarına atıfta bulunarak, bu yıl görüşmelerin geçen yıldan beri çok büyük bir ilerleme sağlanamamasına karşın ''nezaketin daha fazla egemen olacağı'' bir havada yapılacağını belirterek, ''Yeni bir başkan, istekleriyle yeni bir pozisyonda. Bizim de bu siyasal amaçlarını nasıl yaşama geçirmek istediğini anlamamız gerekiyor'' dedi. AB, Avrupalı yatırımcıların Rusya'daki enerji sektörüne daha fazla girmesine izin verilmesini istiyor ve bunun enerji tedarikinin güvence altına alınmasındaki en önemli unsur olduğunu savunuyor.

Rusya da bunun karşılığında Rus şirketlerinin Avrupa piyasalarına daha geniş biçimde girmesi için ayrıcalıklar istiyor. Taraflar arasında, özellikle insan hakları, ticaret ve rekabet tanımları konusunda da son derece ciddi farklılıklar bulunuyor. AB liderlerinin, Sibirya'daki müzakereler sırasında, Rusya'nın Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerine verdiği destek konusunda duydukları kaygıyı da dile getirmeleri bekleniyor.

haber7



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,042 µs