Enternasyonal'dan kötü haber | " /> Enternasyonal'dan kötü haber | "/>

En Sıcak Konular

Baykal'a Enternasyonal'dan kötü haber

26 Haziran 2008 21:33 tsi
Baykal'a Enternasyonal'dan kötü haber Sosyalist Enternasyonal'den gelmesi muhtemel eleştiriler nedeniyle Baykal 30 Haziran'daki SE toplantısına katılmaktan vazgeçmiş görünüyor. AP Sosyalist Başkanvekili Swoboda'nın ise Baykal'a çok açık ve manidar bir mesajı var...

CHP’nin sosyalist çizgi izlemediği, darbe yanlısı olduğu eleştirileriyle Sosyalist Enternasyonal’deki durumu kritik noktaya geldi. Sosyalist Enternasyonal, 30 Haziran’da Atina’da başlayacak toplantısında, Deniz Baykal’a bu nedenle sert tepki gösterecek, hatta partinin gruptan “atılması” da gündeme gelebilecek. CHP’liler bu durumun “AK Parti’nin kışkırtması” olduğunu söylerken, AK Parti milletvekili Haluk Özdalga da Sosyalist Enternasyonal’e Baykal ve CHP’yi şikayet eden mektup gönderdiğini doğruladı. Tepkileri yumuşatmak için kulis faaliyetinde başarılı olamayan Baykal’ın toplantıya gitmeyeceği konuşuluyor. 

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkan Vekili Johannes Swoboda, NTV canlı yayınında konuyla ilgili soruları yanıtlarken, CHP açısından durumun ciddi olduğunu anlattı. AK Parti milletvekili Haluk Özdalga’nın CHP’nin Sosyalist Enternasyonal’den atılması talebiyle yazdığı mektubu “tuhaf” bulduğunu söyleyen Swoboda, “Öncelikle sosyal demokrat harekete üye olmayan bir parti üyesinin, uluslararası organizasyonun mensubu bir partinin atılmasını istemesi tuhaf. Ama bundan bağımsız olarak bizim CHP’ye yönelik ciddi eleştirilerimiz var” dedi.

Swoboda, CHP’nin Sosyalist Enternasyonal’den atılacağını sanmadığını, ama Atina’daki toplantıda konunun sert eleştirilerle tartışılacağını belirterek şöyle devam etti:

“Atina’da yapılacak toplantıda tartışılacak. CHP’nin Sosyalist Enternasyonal’den atılacağını sanmıyorum. CHP ile ilişkileri yeniden güçlendirmeye çalışacağız. Çünkü bize göre Türkiye’nin Batı yanlısı güçlü bir muhalefet partisine ihtiyacı var. Biz CHP’yi bu yöne doğru itmeye çalışacağız.

BAYKAL POZİSYONUNU DEĞİŞTİRMEZSE
“Sayın Baykal’ın Kongre’ye katılıp katılmaması kendi kararı. Ama gelirse sert eleştirilerle yüzleşecek. Bence önemli olan Baykal’ın bunlara olumlu tepki vermesi ve bizim kaygılarımızı dikkate almaya hazır olduğunu gösteren diyalog yanlısı bir tavır göstermesi. Eğer bunu yaparsa ve önümüzdeki aylarda partinin pozisyonunu ve politikalarını Avrupalı sosyal demokratların çizgisine çekerse o zaman CHP’nin hem Türkiye’de hem de sosyalist hareket içinde şansı olur. Eğer bu olmazsa partinin güçlü bir geleceği olacağı konusunda şüpheliyim.”

ÖYMEN: AK PARTİ BİZİ YABANCILARA KIŞKIRTIYOR
Baykal adına Sosyalist Enternasyonal’de kulis faaliyeti yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise, NTV’ye Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu ile görüştüğünü belirterek şunları söyledi:

“Bütün mesele şu: Türkiye’deki bazı çevreler, Avrupalı bazı sosyal demokrat partileri CHP aleyhine kışkırtmak istiyorlar. Bir AKP milletvekili Sosyalist Enternasyonal’e mektup yazarak CHP hakkında ağıza alınmayacak hakaretlerde bulunuyor. İşte sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Biz daha önce AKP’nin Avrupa’da da, Amerika’da da CHP aleyhine böyle faaliyetlerde bulunduğunu biliyorduk, duymuştuk. Fakat bu defa o kadar açık bir şekilde ortaya çıktı ki, bunun hiç bir savunulacak tarafı kalmadı. AKP, iç politika tartışmalarını yurt dışına taşımak istiyor. İçerde çok çok güç duruma düşmüştür. Kendi siyasi rakibi olan CHP’yi de kendi akıllarınca güç duruma düşürmek için yabancılara bizi şikayet ediyorlar. Bu gibi haksız ve insafsız suçlamalara pabuç bırakacak değiliz.

SWOBODA, SÖZLERİNİN ÇARPITILDIĞINI SÖYLEDİ
“Swoboda ile Brüksel’de konuştum. Bazı Avrupa Parlamentosu üyeleri de Eylül ayında Türkiye’yi ziyaret edeceklerini söylediler. O zaman konuşulur, bunun yolu budur. Partiler basın aracılığıyla görüşmezler. Sayın Baykal’ın Atina’daki toplantıya katılıp katılmayacağını değerlendiriyoruz. Bu gibi tezvirata kulak asanlar var mıdır, yok mudur? Bunlar ne yapmak istiyorlar? Biz başkalarına benzemiyoruz. CHP’yi hiç bir yerde şamar oğlanı haline getirmeyiz. Böyle saçma sapan iddialarla, karalayıcı tezviratlarla CHP’yi kötü duruma düşürmek veya onu haksız eleştirilere maruz bırakmak düşürmek isteyenler varsa bilsinler ki, biz bu oyunlara gelmeyiz. Sosyal demokrat niteliğimiz konusunda kimseden icazet alacak da değiliz.”

AKP’Lİ ÖZDALGA: BAYKAL ASKERLERİ TEŞVİK EDİYOR
Sosyalist Enternasyonal’e Baykal ve CHP’yi eleştiren, Sosyalist Enternasyonal’den atılmasını isteyen mektup yazan AK Parti milletvekili Haluk Özdalga da, NTV’ye şunları söyledi:

“AK Parti’yle, partinin kurumsal kimliğiyle ilgisi yok bu mektubun. Kendi adıma yazdım bu mektubu. Haluk Özdalga olarak, bir sosyal demokrat olarak ben yazdım. Çünkü şu anda CHP ve onun lideri sayın Baykal Türkiye’de var olan en tehlikeli demokrasi ve reform karşıtı güçlerden birisini temsil ediyorlar. Demokratik bir Türkiye’nin kurulmasına açıkça, hatta saldırgan bir üslupla karşı çıkıyorlar. Bunlar da sosyal demokrasinin temel ilkelerine ve ahlaki değerlerine açıkça karşı. Ne Sosyalist Enternasyonal ne de onun içinde yer alan Avrupa’daki sosyal demokrat partiler, Haluk Özdalga’nın mektup yazmasıyla karar almazlar. Ben sadece uzun yıllardır sosyal demokrasinin idealleri peşinde koşmuş bir sosyal demokrat olarak CHP’nin durumuyla ilgili düşüncelerimi yazdım. Herkes biliyor ki Türkiye’de özgürlüklerin genişlemesini hedefleyen tüm reformlara ısrarla karşı koymakta olan CHP ve bir Baykal var önümüzde. Sosyalist Enternasyonal’de zaten öteden beri çok yaygın ve kapsamlı sert eleştiriler var CHP’ye karşı. Şu çok açıktır ki, CHP’nin bugün Türkiye’de sosyal demokrasinin temsil ettiği değerlerle hiçbir bağlantısı kalmamıştır. Sürekli olarak CHP ve Baykal, halkın seçtiği bir siyasi yönetimi engellemek için askerleri teşvik etmektedir.”

ntv



Bu haber 1,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,363 µs