En Sıcak Konular

Türkiye ABD'nin nükleer deposu

26 Haziran 2008 19:54 tsi
Türkiye ABD'nin nükleer deposu ABD, İngiltere'deki nükleer silahlarını gizlice çekti ama Türkiye, İtalya ve Almanya'da halen yüzlerce nükleer silahı bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri 50 yıl sonra nükleer silahlarını İngiltere'den çekti. Amerikan nükleer silahları hakkında çalışmalar yürüten Amerikan Bilim Adamları Federasyonu Washington'un Suffolk, Lakenheath'daki Kraliyet Hava Kuvvetleri üssünden nükleer bombaları kaldırdığını açıkladı. Nükleer silahlar 1954'ten beri Suffolk'taki Kraliyet hava üssünde bulunuyordu.

Nükleer silahların kaldırıldığı resmen açıklanmadığını yazan nükleer silah uzmanı Hans Kristensen, ancak çeşitli kaynakların bunu doğruladığını kaydetti.

Kristensen'in yazısına göre, eğer bu haber doğru ise Amerikan nükleer bombaları Avrupa'da sadece 6 üste bulunuyor. Bu üsler, Belçika, Almanya, Hollanda, İtalya ve Türkiye'de yer alıyor.

Kristensen Avrupa'daki nükleer bombaların çoğunun Türkiye'deki İncirlik ve Almanya'daki Aviano üslerinde bulunduğunu duyurdu.

Amerikan nükleer silahlarında; hava üslerinde bekleyen uçaklardan atılan bombaların eskiye oranla çok daha az önemli olmaya başladığı ve bombaların son dönemde füzelere monte edilmeye başlandığı belirtildi.

Lakenheath'teki Amerikan üssünde Amerikan nükleer silahların varlığı onlarca yıldır, İngiliz nükleer karşıtığı protestocuların hedefi halinde idi.

Soğuk Savaş'ın en yoğun olduğu günlerde, ABD'nin Avrupa'da 7 binden fazla nükleer silahı bulunuyordu. Çoğu 1990'lı yılların başlarında geri çekildi. Kristensen'in tahminine göre bu Avrupa'da 240'tan az nükleer bomba bulunuyor.

Kristensen, Rusya ile silahların azaltılmasının konuşulduğu günümüzde İngiltere'den nükleer silahların çekilmesinin resmen açıklanmamasının bir bilmece olduğunu belirterek "Nükleer silahları kaldırmayı gizli tutarak, NATO ve ABD stratejik olmayan nükleer silahların azaltılması konusunda Rusya ile yaptığı doğrudan görüşmelerde büyük bir fırsatı kaçırdı. Ayrıca resmi açıklama ile ABD ve NATO genel olarak dünyadaki nükleer imajlarını geliştirebilirlerdi" dedi.

reuters/dunyabulteni



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs