En Sıcak Konular

Moskova'nın göbeğinde toplu mezar

26 Haziran 2008 17:44 tsi
Moskova'nın göbeğinde toplu mezar Rusya'nın başkenti Moskova'nın göbeğinde yine bir toplu mezar bulundu.

Uzmanlar, 5 metre yerin altında bulunan 10 kişiye ait iskeletlerin, 18. veya 19. yüzyıla ait olabileceğini söylüyor.

Moskova'nın merkez semti Zamoskvoreçye'de Pavel Andreyev sokağında belediye işçilerinin çalışmaları sırasında 10 kişiye ait olduğu tahmin edilen toplu bir mezar bulundu. Yerin 5 metre derinliğinde bulunan iskeletlerin ne zaman gömüldüğünü araştırmak için olay yerine gelen Moskova polisi ve bölge savcılığı çalışmalarına başladı. Ria Novosti'ye açıklama yapan Moskova Belediyesi Kültür Mirası Komisyonu yetkilisi, iskeletlerin 18.ve ya 19.yüzyılda yapılan binaların yanında bulunduğuna da dikkat çekti. "Toprağın 5 metre derinliğinde bulunan 10 iskeletin hemen yanında 18. ve 19.yüzyılda yapılmış binaların olması da dikkat çekici. İlgili uzmanlar, iskeletlerin net olarak ne zamana ait olduğunu söyleyecekler " dedi. Olayla ilgili soruşturma açan Moskova savcılığı ise kesin sonuçların yaklaşık 1 ay sonra açıklanabileceğini duyurdu.

Geçtiğimi yılın Ekim ayında da Moskova'da Kremlin Sarayı'nın hemen yanında bulunan bir binada restorasyon çalışması yapan işçiler, binan bodrum katında, 34 insana ait iskeletlerin bulunduğu bir toplu mezara ulaşmıştı. Uzmanlar, mezarın Stalin'in baskı rejimi dönemine ait olabileceğini savunmuştu. Rusya'da faaliyet gösteren Memorial İnsan Hakları Örgütü'nün tarih uzmanlarından Nikota Petrov, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında "Bulunan iskeletlerin Stalin rejimi cinayetlerinden birinin delilleri sayılmakta. Bu konuda hiçbir tarihçinin kuşkusu olamaz. Çünkü iskeletlerin kafataslarındaki mermi delikleri ve olay yerinde bulunan tabanca da bunu kanıtlıyor" dedi.

İskeletlerin bulunduğu binanın hemen yanında eskiden Sovyetler Birliği Yüksek Mahkemesi'nin bulunduğunun altını çizen Petrov, "Bilindiği gibi idam kararları Yüksek Mahkeme'de alınıyordu. Gerçi idam infazlarının Donskoy mezarlığında yapılmasına rağmen bazen istisna olarak infaz olayı mahkeme ve çevre binaların bodrumlarında da gerçekleştiriliyordu" dedi.

Moskova'da 5 yıl önce de Yüksek Mahkeme binasının bodrum katında bir toplu mezar ortaya çıkarılmıştı.

samanyolu



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,214 µs