En Sıcak Konular

Rusya: Batı ile ciddi bir pakt kurmak istiyoruz

26 Haziran 2008 16:53 tsi
Rusya: Batı ile ciddi bir pakt kurmak istiyoruz Rusya-AB zirvesi 26- 27 Haziran günlerinde Batı Sibirya'nın Hanti-Mansiisk bölgesinde başlayacak. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Avrupa Birliği temsilcilerinin katılacağı zirvede 1,5 yıldır imzalanamayan Rusya-Avrupa İşbirliği ve Ortaklık Anlaşm

Polonya ve Litvanya vetosuna takılan müzakerelerin bu kez başlaması bekleniyor. Medvedev Rusya'nın Avrupa ile ciddi bir pakt kurmak isteği olduğunu dile getirirken, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana Medvedev yönetimindeki Rusya ile daha sıkı işbirliği içinde olmak istediklerini açıkladı.

Uzmanlara göre Rusya-AB ilişkilerinde sorunlu üç konu var. Bunlardan ilki eski Sovyet ülkelerinin Rusya'ya karşı olan tutumları. İkincisi enerji alanında AB'nin Rusya'yı güvenilir bir ortak olarak görmemesi. Üçüncüsü ise güvenlik. ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze savunma sistemleri ve NATO'nun genişleme planları Rusya'yı rahatsız ediyor.

Reuters'a özel bir mülakat veren Medvedev, "Rusya kendini bir Avrupa ülkesi olarak görüyor. AB ile sıkıntısız dayanışma temelinde bir ortaklık kurmak istiyoruz." dedi. Ertelenen müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için önemli bir adım olacak. Zirvede ilişkilerin gelişmesini eski Sovyet ülkesi topluluk ülkeleri istemiyor. İrlanda'nın Lizbon Anlaşması'nı reddetmesini örnek gösteren Medvedev AB'nin iç birliği sağlayamamasının blokun ortak çıkarlarına zarar verdiğini söyledi.

2007 yılsonunda süresi dolan AB- Rusya İşbirliği Anlaşması önce Polonya'nın, ardından da Litvanya'nın vetosu nedeni ile imzalanamamıştı. Rusya lideri, "AB'yi işbirliği yapılamaz bir ortak olarak düşünmüyorum. Ancak periyodik olarak sorunlarla karşılaştığımız da bir gerçek." dedi. Medvedev Baltık ülkelerinin Sovyetler Birliği döneminde Nazizme karşı verilen mücadelede yaşananları sürekli dile getirmelerinden ve bu ülkelerde yaşayan Rus azınlığın haklarının korunmamasından rahatsız olduklarını dile getirdi.

Avrupa Birliği ülkeleri doğalgaz ihtiyaçlarının dörtte birini karşılayan Rusya'ya bu kadar bağımlı olmaktan endişe ediyor. Birlik enerji konusunun detaylandırılarak uzun vadeli garanti altına alınmasını istiyor. Moskova ise buna karşı. Rusya'ya göre çatı anlaşma sağlanmalı, yoksa yüzlerce maddenin yer aldığı geniş bir enerji dayatması kabul edilemez. Medvedev anlaşma ile ilgili ipuçları verdi: "Ciddi bir doküman olmalı. Net değerlerle sınırlandırılmamalı. Önümüzdeki yıllarda gelişmenin çatısını oluşturacak bir metin olmalı." Rusya liderine göre Rusya'nın AB ile ilişkilerinde üç önemli başlık var; siyasi işbirlik, enerji işbirliği ve suçlarla mücadele. Diğer detay konular günlük işleyiş içinde çözülebilir. Avrupa Rusya'nın enerji üretim alanlarında etkin olma çabasını yürütürken, Rus enerji şirketleri de Avrupa pazarında aktif olmak istiyor.

Ria Novosti'ye açıklamada bulunan Solano Medvedev'in liderliğindeki Rus delegasyonla ilk zirveyi gerçekleştireceklerini, Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleşmesi konusunda istekli olduklarını söyledi. Solano zirvenin sonunda anlaşma ile ilgili müzakere kararının çıkmasından ümitli olduğunu söyledi. Javier Solana Moldova ve Gürcistan'ın dondurulmuş sorunlu bölgeleri ile uluslar arası sorunlarında zirvede gündeme geleceğini kaydetti.

 
CİHAN



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,731 µs