En Sıcak Konular

JP Morgan: Erdoğan yolsuzluktan yargılanabilir!

26 Haziran 2008 16:08 tsi
JP Morgan: Erdoğan yolsuzluktan yargılanabilir! Dünyaca ünlü yatırım bankası JP Morgan, Türkiye seyahat notlarında Erdoğan'a siyasi yasak gelmesi halinde milletvekili dokunulmazlığını yitireceği için yolsuzluk suçlamaları nedeniyle yargılanabileceği iddiasında bulundu.

Dünyaca ünlü yatırım bankası JP Morgan, 23-25 Haziran tarihleri arasında Ankara'da hükümet, askeri kanat, Merkez Bankası ve çeşitli analistlerle yaptığı görüşmelerden oluşan seyahat notlarını yayınladı.

Banka raporunda, oldukça çarpıcı bir iddia da ortaya atıldı. Ankara kulislerine dayandırılan raporda, Başbakan Erdoğan'a siyaset yasağı gelmesi halinde, seçimlerin yenilenmesine kadar geçecek olan süre zarfında dokunulmazlığını yitireceği için hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından yargılanabileceğini öngörüldü.

Raporda, "Eğer yargı yolu hızlı şekilde kullanılacak olursa, Başbakan Erdoğan'ın Meclis'e dönmesi kolay olmayabilir" ifadeleri kullanıldı.

Bankanın raporunda, daha önceki raporlarda altı çizilen AKP'nin kapatılacağı ve Başbakan Erdoğan dahil siyaset yasağı istenen milletvekillerine yasak getirileceği yönündeki senaryonun geçerliliğini korumakla birlikte, hala AKP'nin kurtulabileceğine dair umut olduğu vurgulandı. Banka raporunda, Başbakan Erdoğan ile Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ arasında yapılan görüşmenin, laik kesim ile AKP arasında bir orta yol bulunabileceğine dair umutları yeşerttiği ifade edildi.

Raporda, AKP'nin kapatılması ve 39 milletvekiline yasak gelmesi halinde hala parlamentoda tek parti iktidarının sürebileceği, ancak yine de eskisine göre daha zayıf bir iktidar partisi olacağı vurgulandı.

Raporda ayrıca, en kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde dahi bir askeri müdahale olasılığının bulunmadığına vurgu yapıldı.

Diğer yandan raporda, bankanın özellikle ekonomiye dönük beklentilerine de yer verildi. Merkez Bankası'nın enflasyona karşı şahin politikasını sürdüreceği vurgulanan seyahat notlarında, "Banka dolar karşısında YTL'nin değerlenmesinden hoşnut. Çünkü bunun enflasyonla mücadelede yardımcı olduğu görüşünde" ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası'nın Temmuz ve Ağustos aylarında iki 50 baz puanlık daha faiz artırımı yapacağı öngörüsünde bulunan banka, Hazine'nin bu iki aydaki 43 milyar YTL'lik itfasının konusunda endişeli olmadığını da vurguladı. Bankaya göre Hazine bu itfanın yüzde 60-70 arasındaki kısmını yeniden borçlanma yoluyla finanse ederken, kalan kısmı güçlü bütçe performansı (Ağustos'ta yüklü vergi toplama şansı var), özelleştirme gelirleri ve finansal rezervlerin kullanılması yoluyla kapatacak.

JP Morgan, IMF ile yeni ekonomik program konusunda ise 4 ile 6 hafta arasında ilerleme sağlanabileceğini öngördü.

gazeteport



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs