CHP ve MHP'den ortak bildiri! | " /> CHP ve MHP'den ortak bildiri! | "/>

En Sıcak Konular

CHP ve MHP'den ortak bildiri!

26 Haziran 2008 13:58 tsi
CHP ve MHP'den ortak bildiri! AKPM'nin 'demokrasi talebine' karşı CHP ve MHP'den ortak bildiri geldi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) CHP ve MHP'li üyeleri, AKPM'de bugün genel kurulda tartışılarak oylanacak olan "Türkiye'de demokratik kurumların işleyişi" konulu rapor ve buna bağlı karar tasarısına tepki gösterdi.

CHP milletvekilleri Birgen Keleş, Haluk Koç ile MHP milletvekilleri Ertuğrul Kumcuoğlu ve Tuğrul Türkeş, bugün raporun aleyhinde ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride, raporun, AKPM'nin, "Avrupa Konseyi'nin savunduğu değer ve standartların uzağında olduğu" belirtildi.

Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti hakkında açılan dava sürecinin devam ettiği hatırlatılan bildiride, "Türk yargısını etkilemeye yönelik her türlü girişimin, uluslararası hukuk ve yargının bağımsızlığı ilkesine aykırı olduğu" görüşü savunuldu.

Bildiride, Avrupalı siyasetçilerin yargıyı etkileme yolunda tehdit edici bir dil kullanmalarının, Türkiye'deki yargıyı siyasileştirme yolunda bir girişim olarak görülmesi gerektiği ifade edildi.

İmzası bulunan milletvekillerinin, raporun oylanması sırasında değişiklik önergeleri sunmayacakları belirtilen bildiride, "Biz, yargı süreci devam ettiği sürece, bu tür bir tartışmanın gündeme alınmaması gerektiğine inanıyoruz" denildi.

Bildiride, "Avrupa'da partiler aleyhine kapatma davası açılmasının çok olağan dışı olduğunun farkındayız, ancak belirli düzeyde bir oya ulaşmış partilerin de kendi ülkelerinin anayasaları sınırında hareket etmeleri ve kendi toplumları ile çatışma içine girmemeleri konusunda da hassas olmaları gerektiği düşüncesindeyiz" ifadelerine yer verildi.

Bugün tartışılarak oylanacak raporda, "Türkiye için izleme süreci mekanizmasının, gerektiği takdirde ciddi bir biçimde tekrar gözden geçirilmesi" isteniyor.

AKPM'nin Belçikalı üyesi Luc Van den Brande tarafından hazırlanan taslak rapor ve buna bağlı karar tasarısında, AKPM'nin izleme komitesinden, Türkiye'deki anayasa hazırlama çalışma süreci, devlet kurumlarının demokratik işleyişinin yakından izlenmesi isteniyor ve Türkiye ile izleme süreci sonrası diyaloğun yoğunlaştırılması çağrısında bulunuluyor.

Anayasa Mahkemesi tarafından AK Parti hakkında açılan kapatma davasına geniş biçimde atıfta bulunulan taslakta, "Sonucu ne olursa olsun, iktidar partisi ile başbakan ve cumhurbaşkanı hakkında açılan davadan endişe duyulduğu ifade ediliyor ve bu davanın ülkenin siyasi istikrarını etkiyeceği" görüşüne yer veriliyor.

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin önemine vurgu yapılan karar tasarısında, Türkiye'deki bütün devlet kurumlarına birbirlerinini yetki alanına saygı göstermeleri ve Türkiye'nin daha modern bir demokrasiye kavuşması için ihtiyacı duyulan siyasi ve ekonomik reform çabalarına katılmaları çağrısında bulunuluyor.

Türkiye'de hükümetin yeni anayasa yapma çalışmalarına da atıfta bulunan karar tasarısında, bu çalışmaların, toplumun bütün taraflarının katımıyla geniş çaplı ulusal bir tartışma için yeni bir fırsat penceresi oluşturması temennisinde bulunuluyor.

Hükümete bu çalışmalarında Venedik Komisyonu ile yakın işbirliği içine girmesi istenen tasarıda, Avrupa standartlarına uygun, temel hak ve özgürlüklerle insan haklarının korunması, bu yeni anayasanın ana merkezini oluşturması çağrısında bulunuluyor.

Tasarıda, AK Parti hakkında açılan davanın sonucu ne olursa olsun Türkiye'de parti kapatmalarının yasal dayanakları konusunda canlı bir tartışma yarattığı ifade ediliyor ve bu konuda anayasada reform yapılmasının gerekli olduğu görüşü dile getiriliyor.

Türkiye ile ilgili izleme sürecinin daha önceki yıllarda kapatılması sonrasında alınan karara da atıfta bulunan taslakta, siyasi partilerin kapatılmaları konusunda AKPM'nin göstermiş olduğu hassasiyete yeniden dikkat çekiliyor.

Taslakta, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin parti kapatma davalarıyla ilgili verdiği kararlara da dikkat çekilirken, yine "AİHM'in parti kapatmanın gerçekten çok ciddi hallerde düşünülmesi gereken bir çare olarak görülmesi" yolunda verdiği görüşe de atıfta bulunuyor.

Kuvvetler ayrılığı ve bağımsız yargı ilkesinin hukuk devleti temelinde demokrasinin temel ilkeleri olduğu hatırlatılan taslakta, Anayasa Mahkemesi üzerinde hiçbir baskı oluşturulmaması çağrısında bulunulurken, mahkemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkına uygun ve parti kapatma ile ilgili Venedik Komisyonu kararları çerçevesinde Avrupa standartlarına uygun karar vereceği inancı içinde olunduğu vurgulanıyor.

-İZLEME SÜRECİ-

AKPM, 2004 yılında Türkiye üzerindeki izleme sürecinin kapatılmasını kararlaştırmıştı. Denetim süreci, daha çok Avrupa Konseyi'ne yeni üye olmuş ve insan hakları alanında eksiklikleri olan ülkeler için uygulanan bir mekanizma. Türkiye üzerindeki izleme sürecinin 2004 yılında kalkması, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasında önemli rol oynamıştı.

AA



Bu haber 1,074 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs