En Sıcak Konular

Öğrenciye hak veren öğretmene ceza!

26 Haziran 2008 13:29 tsi
29 yıllık öğretmen, Radikal Genç’te bir liselinin kıyafet denetimini eleştiren yazısını beğenip okul panosuna astı. Asmaz olaydı!

Ankara’daki bir lise öğrencisi kılık kıyafet denetimindeki traji komik detayları Radikal Genç’e yazdı. Yazı kilometrelerce uzaktaki, Kocaeli’ndeki bir öğretmenin ceza almasına neden oldu. Ankara’daki bir liseliyi yazmaya mecbur eden ‘idare’ Kocaeli’nde yazıyı beğenip panoya asan öğretmene bir günlük maaş kesintisi cezası verdi.
Yüksel Şişman, Kocaeli Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde resim öğretmenliği yapıyor. Kurulduğu 2000 yılından beri bu lisede mesleğini sürdürüyor. Meslekte 29 yıllını dolduran Şişman, 20 Mart 2007’de yayımlanan Radikal gazetesinin gençlik eki Radikal Genç’te, ‘Küçük Ağaç Hizaya Gel’ başlıklı bir yazı okudu. Yazıyı, Ankara’daki Süleyman Demirel Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Helin Beysu kaleme almıştı. Helin Beysu, yazıda, okulundaki kıyafet denetiminden yakınıyordu:
“Ankara’da, ne yazık ki bu metropolün sonradan görme modernliğinden nasibini almamış bir bölgesindeki okulumda, her sabah yapılan rutin kiyafet kontrolü öncesi herkes kravat takıyor, süveterini çantasından çıkarıp giyiyor. Müdür beyin önünden güvenle geçildikten sonra süveterler yeniden çantalara, kıravatlar sıraların altına gidecek. Kimi kandırıyoruz? Evet baskıcı yöneticiler. Pişman mıyız? Hayır.” Beysu, yazısının devamında, okulundan örnekler veriyor, idarecilerin, gömleğinin düğmesi açık, diz altı çorap giyinmiş ya da kısa etekli kızlara nasıl müdahale ettiğini anlatıyor.

Hakkını arayacak

Öğretmen Yüksel Şişman, yazıyı çok beğenmişti. O da Beysu gibi düşünüyordu. Bundan sonra yaşananlar “Bir yazı okudum hayatım değişti” denilecek kadar şaşırtıcıydı. Yazıyı kesip öğretmenler odasındaki panoya astı. Yazının içeriğini öğretmen arkadaşlarıyla da paylaştı. Şişman, kıyafet kısıtlaması ve denetiminden şikâyetçi öğrencilerine, hak verse de bu kuralların bütün okullarda uygulandığını anlatacaktı. Fakat, bu gerçekleşmedi. Yazı panoda bir gün kalabildi. Okul müdürü İhsan Sivrikaya, yazıyı indirtip Yüksel Şişman hakkında soruşturma başlattı. Öğretmen Şişman, 30 Mayıs günü bir savunma verdi. Soruşturmayı yürüten müfettişler, Şişman’ı haksız buldu. Önceki gün cezası Yüksel Şişman’a tebliğ edildi. Şişman’a bir günlük maaş kesintisi cezası verildi. Söz konusu ‘suçu’ ise şuydu:
“Radikal gazetesinin ekinde yayımlanan bir makaleyi 20 Mart 2007’de öğretmenler odasındaki panoya astığınız ve öğrencilere dağıttığınız; kılık kıyafet ve disiplin konularında sürekli sorun çıkarttığınız; çok çalışan, idareye yardımcı olan öğretmenlere hitaben, ‘Çalışmayın, okul batsın, müdürü gönderelim’ dediğiniz iddiaları sübuta ermiş...” 29 yıllık öğretmen Yüksel Şişman, kararın iptali için idare mahkemesine başvurmaya hazırlanıyor.

Radikal



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,042 µs