PKK şiddeti artıracak mı? | " /> PKK şiddeti artıracak mı? | "/>

En Sıcak Konular

PKK şiddeti artıracak mı?

26 Haziran 2008 13:08 tsi
PKK şiddeti artıracak mı? "Askeri olarak ayakta kalmayı, siyasi olarak Kürt sorununun çözümüyle özdeşleştirerek bir tür varoluş felsefesi haline getiren örgütün, bütün imkânlarını seferber ederek şiddet sarmalını daha da yükselteceği anlaşılıyor." Cevdet Aşkın yazdı...

Cevdet Aşkın/Referans

PKK şiddeti artıracak, gözler Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, önceki gün basın mensuplarının sorularını yanıtlarken Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin "PKK terör örgütü değildir" sözlerine atfen "Bizim şehit verdiğimiz, can ve mal kaybı verdiğimiz bir mücadelede PKK'ya terör örgütü dememenin ne anlama geldiğini siz değerlendirin. O terör örgütü değilse başka terör örgütü yok dünyada. Gelmiş geçmiş en kanlı terör örgütü" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yapacağı ziyaretin ilişkilere olumlu yansıyacağını ifade eden Büyükanıt, "Biz de asker olarak Irak merkezi hükümetiyle temas ediyoruz. Onlar geliyor, biz gidiyoruz. Merkezi hükümetle işbirliğimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Bütün komşularımızla işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Irak bizim komşumuz. Coğrafyamızı değiştiremeyeceğimize göre sonsuza kadar onlarla yaşayacağız. İlişki içinde olmak şart" dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan önceki gün iki saate yakın bir süre Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ'la Başbakanlık Konutu'nda görüştü. İçeriği dün Başbuğ tarafından da teyit edilen görüşmeye ilişkin Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Sayın başbakanımızın daveti üzerine gerçekleşen görüşmede, önümüzdeki dönemde bölücü terör örgütü ile mücadele kapsamında öngörülen gelişmeler ve alınacak tedbirlerle son günlerde gündeme gelen bazı konular ele alınarak değerlendirilmiştir" denildi.
 
ABD
 
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, önceki gün Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada, Irak'ın kuzeyinde güvenliğin tesisi ve hayatın normalleştirilmesi konusunda sağlanan ilerlemelere Türkiye'nin önemli katkısının olduğunu söyledi. Wilson, "Ümit ediyoruz ki Türkiye'nin bu katkıları devam eder. Bundan 6-7 ay önce Türkiye'nin yaptığı operasyonlar PKK'nın hareketlerinde, eylemlerinde çok önemli düşüşe neden oldu. Iraklı yetkililerle bu konudaki
görüşmeleri sürdüreceğiz. Türkiye'nin terör sorunuyla başa çıkması için üzerimize düşeni yapmaya gayret edeceğiz" dedi.
 
AVRUPA BİRLİĞİ
 
Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından önceki gün yapılan açıklamada ROJ TV'nin Almanya'da herhangi bir faaliyette bulunmasının yasaklandığı belirtildi. ROJ TV'nin Almanya'da faaliyetleri 1993 yılında yasaklanan PKK'nın propaganda televizyonu olduğu ve uydu üzerinden Almanya'da da yayın yaptığı hatırlatılan açıklamada, örgütün sözcülüğünü yapan bu yayın organının bir anlamda bugüne kadar PKK'nın faaliyetlerini sürdürmesine yardımcı olduğu ifade edildi.
ROJ TV Yönetim Kurulu tarafından dün yapılan açıklamada yasaklama kararının siyasi olduğu belirtildi. Fırat Haber Ajansı tarafından dün verilen haberde, televizyon kuruluşunun hukuki yollara başvuracağı belirtildi.
 
PKK
 
PKK'nın askeri kanadı HPG'nin yöneticilerinden Hüseyin Mahir, Kürt sorununun barışçıl çözümü için savaşı tırmandıracaklarını söyledi. Fırat Haber Ajansı tarafından dün verilen habere göre "Önce yapacağız, sonra ne yaptığımızı söyleyeceğiz. Rahat yaşam şansı bırakmayacağız" diyen Mahir, savaşı her alana kaydıracaklarını kaydetti.
Öcalan'ın avukatları, "koster bozulduğu için" İmralı'ya görüşme yapmaya gidemediler.
 
GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR
 
Alman hükümeti tarafından ROJ TV hakkında 19 Haziran'da verilen ancak maç sonrası tansiyonu düşürmeye de hizmet edecek şekilde Türkiye-Almanya yarı finalinden bir gün önce açıklanmasıyla dikkat çeken yasaklama kararı, PKK'nın Kuzey Irak'tan tasfiyesi için Ekim 2007'den itibaren Ankara'nın sarf ettiği çabaya, Avrupa'nın verdiği gecikmeli yanıtlardan birini oluşturuyor.
ABD yönetiminin Kuzey Irak'ın istikrarına verdiği önemi gösteren Wilson'ın sözleri, Büyükanıt'ın Barzani'ye yönelik ifadesinin içerdiği talebe uygun şekilde Bölgesel Kürt Yönetimi'ne PKK'ya tavır alması için baskı yapacağına da işaret ediyor.
Yani Wilson diplomatik olarak Washington'ın Ankara'nın hava harekâtlarını etkili ve kabul edilebilir bulduğunu ancak kara harekâtına karşı olduğunu ima ediyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yürütülen sürekli operasyonların yarattığı askeri baskı nedeniyle büyük çaplı eylem koyma imkanı sınırlanan ancak mayın, pusu, taciz ve operasyon kollarına taarruzlar şeklinde zarar verme kapasitesini koruyan PKK'nın son açıklaması, örgütün hem bölge dışında ve kentlerde hem de bölge içinde büyük çaplı eylem peşinde olduğunu gösteriyor.
Askeri olarak ayakta kalmayı, siyasi olarak Kürt sorununun çözümüyle özdeşleştirerek bir tür varoluş felsefesi haline getiren örgütün, bütün imkânlarını seferber ederek şiddet sarmalını daha da yükselteceği anlaşılıyor.
Yaz aylarını "diri" atlatması halinde askeri yöntemin çözüm için işe yaramaz olduğunun uluslararası planda kanıtlanacağını düşünen örgüt, böylelikle Ankara'yı sıkıştıracağını ve demokratik/siyasi açılımlara zorlayacağını hesaplıyor.
Erdoğan-Başbuğ görüşmesinin de işaretini verdiği gibi Ankara'nın operasyonları yoğunlaştırmaya ve örgütün Kuzey Irak'ta üslenmesine son verecek şekilde Erbil'in tavır almasına olan ihtiyacı da buradan kaynaklanıyor.
Gözler Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde yapacağı Bağdat ziyaretine dönerken Türkiye'nin en "sıcak" yazı ve "zamana karşı" yarış bütün hızıyla sürüyor.



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,982 µs