En Sıcak Konular

Cezayir Haberinin Gerçeği Bu

26 Haziran 2008 11:55 tsi
Cezayir Cumhurbaşkanı'nın Başbakan'ı "içkiyi yasakladı diye" görevden aldığı haberi boy boy medyaya yansıdı. İşin aslını okuyunca şaşıracaksınız.

Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Bouteflika dün ülkenin başbakanı Abdülaziz Belkhadem'i görevinden alarak yerine koalisyon partisi lideri Ahmed Yahya'yı getirdi.

Bu haber Türkiye Basınına "Cezayir'in dinci Başbakan'ı görevden alındı" şeklinde yansıdı. Ancak haberin kaynağının Fransız Le Figaro olduğu ortaya çıktı.

Bir dönem Cezayir'i sömürgesi yapan Fransa'da böyle bir haber çıkması normaldi. Çünkü Fransa Cezayir üzerindeki politikalarını hala sürdürüyor ve sivil siyasetten çok ordu eksenli siyaset yürütülmesini istiyor.

İŞİN ASLI
Cezayir'deki siyasi sistem gereği Başbakanlar iki yılda bir değişiyor. Başbakanları Cumhurbaşkanı seçiyor ve kabinenin oluşum şekli farklı. Kabineye her partiden bakan katılabiiyor.

Dolayısıyla, Başbakan Belkhadem'in değiştirilmesi bir darbe değil, Cezayir için normal sayılabilecek bir uygulama. Cumhurbaşkanı Bouteflika, Başbakan Belkhadem'i bir kere daha atayabilirdi ancak atamadı. Tercihini yeni bir başbakandan yana kullandı.

Belkhadem'i ise özel yardımcılığına aldı.

Fransız Basınında haber; "içki satan yerleri kapatan, evli olmayanları birlikte dolaşması halinde polis tarafından gözaltına alan, lokantalara tek başına giden kadınlara servis yapılmaması gibi uygulamalar yapan Başbakan görevden alındı" şeklinde yayınlandı.

Ancak Cezayirli kaynaklar bu iddiaların hiçbirinin doğru olmadığını, Cezayir'in Fransa'nın dünyaya yaymak istediği algılamanın çok ötesinde olduğu, sözkonusu uygulamaların hiçbirinin de yapılmadığı belirtildi.

PEKİ NEDEN TEKRAR BAŞBAKAN ATAMADI
Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın aynı Başbakan'ı neden tekrar atamadığı sorusu gündeme geldi. Cezayir basını ise Boultefika'nın değişikliği üçüncü kez başkan seçilmek için anayasa değişikliği yapmak, bu yüzden de olası bir seçimde karşısına çıkarılabilecek en güçlü isim olan Ahmed Yahya'yı ekarte etmek için başbakanlık koltuğunu ona verdiğini yazdı.

Yani olay tamamen bir iç siyasi dengeydi. Fransız basınıyla birlikte Türk basını da olayı "dinci başbakana darbe" şeklinde verdi.

aktifhaber.com



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,136 µs