Gül iddiaları düştü mü? | " /> Gül iddiaları düştü mü? | "/>

En Sıcak Konular

Başsavcının Gül iddiaları düştü mü?

26 Haziran 2008 09:44 tsi
Başsavcının Gül iddiaları düştü mü? Yargının Fethullah Gülen'le ilgili aldığı beraat kararı AK Parti'ye açılan kapatma davasını etkileyebilir. Davada Gül, Başsavcı tarafından Türk okulları ile ilgili suçlanmıştı.

Prof. Dr. İlyas Doğan, "Türk okullarıyla işbirliği yapılmasına ilişkin genelgeleri laikliğe aykırı" bulan Başsavcı'nın iddiasının düştüğünü söyledi. 
 
Kararın Yargıtay'da kesinleşmesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyaset yasağı talebine gerekçe yapılan Dışişleri Bakanlığı genelgelerinin hukuk zemininde suç olamayacağı ifade ediliyor. Anayasa hukukçularından Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan, Gülen'in beraatinin kesinleşmesiyle Cumhurbaşkanı Gül hakkındaki "delilin yerinde olmadığı"nın ortaya çıktığını ifade ediyor. Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Anayasa Mahkemesi eski raportörü Prof. Dr. Mehmet Turhan da kararı delil olarak kabul edip etmemenin mahkeme üyelerinin takdirinde olduğunu vurguluyor.

Yargıtay Başsavcısı, AK Parti hakkında hazırladığı iddianamede, Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde büyükelçiliklere gönderdiği ve Türk okullarıyla işbirliği yapılmasını istediği genelgelerin laikliğe aykırı olduğunu iddia etmişti. Kapatma davası açılmadan önce Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 'laik devlet yapısını değiştirerek yerine dinî devlet kurmak için yasadışı örgüt kurmak' iddiasıyla yargılanan Gülen hakkında beraat karar vermiş, Yargıtay 9. Ceza Dairesi de bunu oybirliğiyle onamıştı. Ancak Başsavcı, buna rağmen iddianamesinde Gülen'in faaliyetlerinin laik devleti yıkmaya yönelik olduğunu iddia etmişti.

Prof. Dr. İlyas Doğan, parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanının yargılama konusu edilemeyeceğinin altını çizerken, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararıyla ortada suçun olmadığı gerçeğinin belirginleştiğini anlatıyor. Doğan, "Anayasa Mahkemesi, kapatma davasıyla ilgili delilleri değerlendirirken bu hususu göz önüne almak zorundadır. Başsavcının iddiasının doğru olmadığı yargı kararıyla ortaya çıkmıştır." diyor. Prof. Dr. Mehmet Turhan ise Anayasa Mahkemesi ve kapatma davalarının özel yapısına işaret ediyor. Yüksek Mahkeme'nin kapatma davalarını ceza davası olarak kabul etmediğini kaydeden Turhan, şu görüşü dile getiriyor: "Ceza davası olarak kabul etse, AK Partililerin laikliğe aykırı eylemlerin odağı olarak kabul edilmesi için belirli yoğunlukta ceza davası sonucunda hüküm giymesi şartı gerekir. Anayasa Mahkemesi, parti kapatma davaları sui generis (kendine özgü bir davadır) diyor. O yüzden Gül hakkındaki davada beraat olsa bile delil olarak yine de devam ettirebilir. İlk başlarda öyle kabul etmiş ama RP davasında kapatamayınca 'kendine özgü davadır' demiş. 'Ceza davası' dese çoğu partiyi kapatamayacak. Anayasa Mahkemesi'ne çok hukuki bakmayın."

haber7



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,029 µs