En Sıcak Konular

Bakanlara kene brifingi

25 Haziran 2008 20:38 tsi
Sağlık Bakanı Akdağ, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, KKKA'ya ilişkin bakanlıkların ilgili bürokratları ve bilim adamlarından brifing aldılar.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili, riskli bölgeler olan Kelkit, Çoruh sahaları ile Erzurum'dan başlayıp, Gümüşhane, Bayburt, Çorum, Tokat ve Samsun'un iç kısımlarına kadar uzanan bölgede vatandaşları uyarma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. 
 
Sağlık Bakanı Akdağ, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, KKKA'ya ilişkin bakanlıkların ilgili bürokratları ve bilim adamlarından brifing aldılar.

Akdağ, Hekimevi'nde düzenenen brifing öncesinde yaptığı açıklamada, hastalıkla ilgili çok uzun zamandan bu yana diğer iki bakanlıkla çalışma yürüttüklerini anlattı.

Ayrıca, bu konuyu takip eden bilimsel kurul da oluşturulduğunu belirten Akdağ, ''Bugün bilimsel kurulumuzdan değerli bilim adamları ve bürokratlarımız, bize konunun veterinerlik, çevre, halk sağlığı ve klinik boyutlarıyla ilgili brifing verecekler. Bugüne kadar neler yaptık, bundan sonra neler yapmalıyız, bunu enine boyuna tartışacağız'' dedi.

Hastalığa ilişkin tedbirleri biraz daha genişleteceklerini ifade eden Akdağ, asıl risk altında olanların çiftçilikle, hayvancılıkla uğraşanlar olduğunu söyledi.

Bugüne kadar kentlerde yaşayanların hemen hemen hiç hastalanmadığına dikkati çeken Akdağ, ''Dolayısıyla kamuoyuna meseleyi yansıtırken kentte yaşayan vatandaşlarımız açısından gereksiz bir panik oluşturmamalıyız. Öte yandan, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı da yeterince uyarmalıyız. Çünkü onlar eskiden beri kenelerle karşılaştıkları için 'keneden niye hastalık bulaşsın' gibi bir düşünceye sahip olabilirler'' diye konuştu.

Kırsalda, konuya ilişkin eğitimleri ciddi bir noktaya taşıdıklarını anlatan Akdağ, şöyle devam etti:

''Özellikle riskli bölgeler olan Kelkit, Çoruh sahaları ile Erzurum'dan başlayıp, Gümüşhane, Bayburt, Çorum, Tokat ve Samsun'un iç kısımlarına kadar uzanan bölgedeki vatandaşlarımızı uyarmak noktasında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biliyoruz ki kişinin kendini keneden koruması, şu anda bu hastalığın yayılması açısından alınabilecek en önemli tedbir. Onun için farkındalık seviyesini artırmak önemli. Brifingin ardından konuya ilişkin yeni ek kararlar alınacak.''

-EROĞLU VE EKER-

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise vatandaşların kendilerini kenelerden koruyacak önlemleri almasının önemli olduğunu vurguladı.

''Özellikle son zamanlarda giyimde farklılık var'' diyen Eroğlu, eskiden tarlaya gidenlerin kalın çoraplar giydiğini, pantolonlarının paçalarını da çoraplarının içerisine soktuğunu anlattı. Bu yolla kenelerin insan vücuduna temas etmediğini belirten Eroğlu, ''Bu konuda vatandaşı uyarmamız lazım. 3 bakanlık olarak uyarıcı broşürler hazırlıyoruz. En azından önleyici tedbirlere ilişkin gerekli çalışmalar yapılacak. Bu toplantının ardından atılacak adımlar ortaya çıkacak'' diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de hastalığın, disiplinler ve kurumlar arası koordineli çalışmayı gerektiren bir konu olduğunu söyledi.

Evcil çiftlik hayvanlarının da kene taşıyabileceğini, kendilerini en fazla bu noktanın ilgilendirdiğini belirten Eker, şunları kaydetti:

''Çiftlik hayvanları keneyi taşır ama virüs alsa bile hastalanmaz. Hastalık bulaştığında insanda ortaya çıkıyor. O nedenle en azından kene miktarını azaltmak ve kenelerin yaşam alanlarına girişlerini önlemek için hayvanların ve barınaklarının ilaçlanması mümkün. Bakanlık olarak bu yönde bir temel çalışma yaptık. Bu yıl için 250 ton ilaç, risk bölgesindeki 36 kente dağıtıldı.

Doğal olarak bunun dışında eğitim çalışmaları da önemli. Tanıtıcı broşür, afiş... Bu tür materyal temin edilip hazırlandı.''

Eker, brifingde, alınması gereken tedbirleri ve atılması gereken adımları değerlendireceklerini söyledi.

zaman



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,854 µs