En Sıcak Konular

CHP'ye göre 'AKP hala akıllanmadı'

25 Haziran 2008 20:07 tsi
CHP MYK toplantısı sonrası soruları cevaplayan CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Refah ve Fazilet Partisi üzerinden AK Parti'ye yüklendi.

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, son zamanlarda AK Parti kanadından yapılan açıklamaların AK Parti'nin Refah Partisi ve Fazilet Partisi çizgisinin gidişinden, Türkiye'nin temel kurumları ile o çizginin çatışmasından ders almadığını gösterdiğini ileri sürdü.

Özyürek, partisinin MYK toplantısı sonrasında makamında bir basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, toplantıda Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın 'Türkiye'de Müslümanlar baskı altında', AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın da 'Atatürk devrimleri toplumda travma yaratmıştır' yönündeki sözlerini yeniden değerlendirdiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bir makalesinde 'İslam'ı camiye hapsedemezsiniz' dediğini belirten Özyürek, "Eğitimin, yönetimin, siyasetin, adaletin dinin etkisi altında kalmasının amaçlandığını bu durum gösteriyor" dedi. Bir genç kızın 'Atatürk'ü sevmiyorum, Humeyni'yi seviyorum' sözlerinin de bir örnek olduğunu söyleyen Özyürek, "Bunun biz AK Parti'ye oy veren insanların büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmediğini, radikal İslami düşüncenin kabul edilmediğini, AK Parti'ye oy verenlerin radikal İslami düzen için oy vermediklerini, ekonomik sorunların çözüldüğü bir ülke için oy verdiklerini düşünüyorum" diye konuştu.

Tüm bu değerlendirmelerin AK Parti içinde bir çekirdek kadronun değerlendirmeleri olduğunu savunan Özyürek, şunları söyledi:

"AK Parti'de pek çok insan, milletvekili de Dengir Mir Mehmet Fırat'ın 'Atatürk devrimleri travma yaratmıştır' düşüncesini paylaşmadıklarını bugün gördük. Bu milli görüş geleneğinden gelen iç çekirdeğin görüşüdür. AK Parti'ye oy veren muhafazakar, dini inançlarını gereğini yerine getiren ama Atatürk ilkelerinin de Türkiye'yi daha çağdaş bir doğrultuya götürdüğünü düşünen insanlar tarafından kabul edilmediğini görüyoruz. Bu gelişmeler ortaya koymuştur ki AK Parti devletimizin kuruluş felsefesine karşıdır.

Yani laiklik ilkesine, Anayasa'nın ilk üç maddesinde ifade edilen ülkenin bölünmez bütünlüğü, laik demokratik cumhuriyet, başkentinin Ankara olması, resmi dilinin Türkçe olması gibi bu cumhuriyetin kuruluş felsefesine karşı olduğu anlaşılıyor. Bu tavırlar gösteriyor ki AK Parti, Refah-Fazilet çizgisinin gidişinden Türkiye'nin temel kurumları ile o çizginin çatışmasından ders almamıştır. Bir çekirdek kadro, o çizgiyi zorlamakta, AK Parti'yi tekrar o çizgiye doğru çekmektedir. Oysa Refah ve Fazilet Partisi'nin Türkiye'yi büyük bir açmaza, çıkmaza sürüklediği ortaya çıkmıştı ve Başbakan Erdoğan da 'Biz 28 Şubat'ın ürünüyüz' diyerek o çizgiyi benimsemediklerini ifade etmişti. Ama son zamanlardaki tutumu, konuşmaları giderek Refah-Fazilet çizgisine doğru gittikleri anlaşılıyor."

AK Parti'nin kapatma davası ile ilgili olarak da herkesin yargı kararlarına saygı duyması gerektiğini ifade eden Özyürek, "AK Parti işine gelen kararlara sahip çıkıyor, işine gelmeyen karalara şiddetle karşı çıkıyor" dedi. Özyürek, AK Parti'nin cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile ilgili kararı memnuniyetle karşıladığını ama türbanla ilgili karara karşı çıktığını belirterek, "Türkiye'de sükunet muhafaza edilmelidir. Yargıya müdahale edecek söylemlerden herkes kaçınmalıdır" diye konuştu.

Özyürek, yeni bir anayasa yapılması ile ilgili olarak da, anayasaların maddelerinin değiştirilebileceğini ancak toptan bir değişimin doğru olmayacağını söyledi. Dünyanın hiçbir ülkesinde de bunun olmadığını dile getiren Özyürek, CHP olarak dokunulmazlıklar konusunda bir anayasa değişikliğine destek vereceklerini söyledi.

Özyürek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Sosyalist Enternasyonal Toplantısı'na katılıp katılmayacağının sorulması üzerine ise, katılımın Cumartesi günü kesinleşeceğini kaydetti. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, 2 Temmuz'da Sivas olaylarını anma etkinliklerine ise hem Baykal'ın katılacağını hem de MYK üyeleri ve milletvekillerinden oluşan geniş bir heyetle katılacaklarını bildirdi.

haber7



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,466 µs