ABD İran’dan önce Pakistan’ı mı vuracak? | " /> ABD İran’dan önce Pakistan’ı mı vuracak? | "/>

En Sıcak Konular

ABD İran’dan önce Pakistan’ı mı vuracak?

25 Haziran 2008 17:20 tsi
ABD İran’dan önce Pakistan’ı mı vuracak? Afganistan’daki son çatışmalar, Karzai ve McCain’in açıklamalarına Pakistan’ın içine sürüklendiği siyasi bunalım eklenince ortaya çıkan senaryo tüyler ürpertici.

ABD’nin ya da İsrail’in İran’ı vuracağı, yaklaşan Başkanlık seçimleri öncesinde sıkça dile getirilen konulardan. Dün ABD eski Birleşmiş Milletler Temsilcisi John Bolton, İsrail’in Kasım-Ocak arasında İran’ı vurmasının çok olası olduğunu ifade ettiği röportaj Daily Telegraph’da yer aldı. Geçtiğimiz hafta “Topal ördek” Başkan Bush’un Avrupa’daki elveda turlarında da İran en sıcak gündem başlığını oluşturdu.

Daha da öncesinde Başkan Bush’un günah çıkarttığı Times röportajında da İran’a askeri seçeneğin masada olduğu bir kez daha vurgulamıştı. ABD saldırdığında İran’ın vereceği cevap senaryoları dahi kamuoyu önündeki raporlarda tartışılması da aynı kısa zaman aralığına sıkıştı.

Dün de Reuters’in bloglarında ilginç bir makale yer aldı. “Pakistan ya şimdi ya asla” adlı kısa yazıda, ülkeye hakim olan fakat dile getirilmeyen ortak bir korku dile getirildi: ABD’nin Pakistan’a saldırması.

Hatırlanacağı üzere İran senaryolarının döndüğü sıralarda, Karzai, Pakistan’ı askeri müdahale ile tehdit etmişti. Benazir Butto suikastı ile başlayan süreç şu an Pakistan’ı kâğıt üzerinde başsız bıraktı. Hükümetin ülkedeki aşiret liderleri ve dolayısıyla Taliban kuvvetleriyle masaya oturması ABD’nin sert tepkilerine neden olduğu bir gerçek. Amerikan tarafı kaza dese de Afgan sınırında 11 Afgan askerinin hayatını kaybettiği füze saldırısını da bu bağlamda ele alanların sayısı az değil.

McCain danışmanından dehşet senaryosu

Reuters’teki blog’un yazarı Sanjeev Miglani, ABD’nin Pakistan’ı vurma senaryosunu başka bir parametreye bağladı. Miglani’nin üstünde durduğu senaryo, ABD’nin 9/11’imsi bir saldırıya daha uğraması ve bu saldırının bir şekilde Pakistan’ın Federal Aşiretler Bölgesi’ne bağlanması.

Bu senaryoyu ilk dile getiren aslında Miglani değil. ABD’nin bu tür bir saldırıya uğramasının McCain’e ve cumhuriyetçilere yarayacağını ve hatta Obama’nın yenilgisine neden olacağını ilk söyleyen McCain’in en üst danışmanlarından Charlie Black. Black ve McCain daha sonra bu konuda özür diledi ve sözlerini geri aldı. Ancak bu kadarı bile kafalarda soru işaretleri oluşturmaya yetti.

Resmin tamamı

ABD’nin Pakistan’ı vurması ve kendi çıkarlarına uygun hale getirmesi için birçok neden sıralanabilir. Bunlardan en önemlisi Bush’un gitmeden Bin Ladin’i istemesi. Irak’taki şiddet ve sivil can kayıplarıyla anılan Blackwater ajanlarının da bölgeye gönderilmesi bu senaryoyu doğrulayan cinsten.

ABD, Pakistan’ı vurduğunda deyim yerindeyse birçok kuşu birden vuracak. Pakistan’ın nükleer güce sahip tek Müslüman ülke olması ve İran’a olan sınırı (ki böylece ABD İran’ı tamamen çevrelemiş olacak), Orta Asya/Çin’e bir adım daha yaklaşmak (Putin sonrası Orta Asya’da elde ettiği neredeyse tüm kazanımları kaybetti) bu nedenler arasında sıralanabilir.

ABD’nin Pakistan’a saldırıp saldırmayacağı (artık ne dünya ne de medya ABD’nin böyle bir hakkı olup olmadığını sorgulamıyor ne yazık ki) şimdilik senaryo olsa da, dünyanın her köşesindeki sivil halkları zor günler beklediği kesin…

Timetürk



Bu haber 827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs