En Sıcak Konular

Çin'den bile daha işkenceci çıktık

25 Haziran 2008 17:19 tsi
BM’nin yaptırdığı Dünya Kamuoyu Anketine göre, Türklerin yüzde 51’i “belli bir oranda” işkence yapılmasını istediğini ortaya koydu. "Her koşulda olsun"la oranıyla da 1. olduk!

Herkesin bildiği bir fıkra vardır. CIA ve MIT bir gün kimin daha iyi olduğunu belirlemek için bir yarışma düzenlerler. Ormana bir zürafa salınır ve istihbarat örgütlerinden en kısa zamanda bulup getirmesi istenir. CIA ekipleri ormana dalar ve iki saat sonra zürafayı kıskıvrak yakalayıp getirir. (başında muhtemelen çuvalla) Ardından MIT girer ormana, 1 saat geçer, 2 saat geçer ses yok. 2 gün olur sonunda ormanın girişinden bizim MIT ekibi görünür elinde bir çuvalla. Çuval açılır içinde bir bakarlar ki, ağzı gözü patlamış, kafası kolu kırılmış bir fil.  “Bu ne” der jüri? “Neresi zürafa bunun basbayağı fil bu” diyince jüri, fil atlar: “Abi, Ne alakası var. Ben zürafayım zürafa”.

Türklerin işkenceye bakış açısını yansıtan bu fıkra, BM’nin WPO (Dünya Kamuoyu) anketinde somutlaştı. Ankete göre, Türklerin yüzde 51’i “masum insanların hayatları tehlikede olduğu hallerde belirli oranlarda işkence yapılabileceğini” düşünüyor. 10 Ocak–6 Mayıs arasında WPO tarafından düzenlenen anketin sonuçları, BM’in “26 Haziran-İşkence Mağdurlarına Destek Gününden” önceki basın toplantısında açıklandı.

Çin’den farkımız yok

19 ülkede 19 bin kişi arasında yapılan ankette çoğunluğun “hiçbir koşulda işkence yapılmaması gerektiği” görüşünü bildiren WPO Direktörü Steven Kull, içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu sadece 4 ülkede sonuçların farklı çıktığını söyledi. Ankete göre Hindistan'da bu oran yüzde 59, Nijerya'da yüzde 54, Türkiye'de yüzde 51 ve Tayland'da ise yüzde 44.

Türkiye'de hiçbir koşul altında işkence yapılmaması gerekenlerin sayısının oranının ise yüzde 36 olduğu, bu oranın 2006 yılında yapılan ankette yüzde 62 olduğu belirtildi. Türkiye'de "her koşulda işkence uygulanabileceğini düşünenlerin" oranının ise yüzde 18 olduğu, bu oranın Çin ile birlikte en yüksek oran olduğu da belirtildi.

Anket, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Meksika, Fransa, İngiltere, Polonya, Rusya, İspanya, Ukrayna, Azerbaycan, Mısır, İran, Filistin toprakları, Nijerya, Çin, Hindistan, Endonezya, Güney Kore ve Tayland'da yapıldı.

Timetürk



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs