En Sıcak Konular

'Laikleri anlıyorum ama anlamıyorum'

25 Haziran 2008 09:56 tsi
'Laikleri anlıyorum ama anlamıyorum' Joost Lagendijk, laiklerin korkularını anladığını ancak bunun parti kapatmak için sebep olamayacağını söyledi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, CNNTURK'te Mithat Bereket'in Anayasa Mahkemesi ve Ak Parti'nin kapatılmasıyla ilgili sorularına verdiği cevaplarda ilginç noktalara değindi.

Mithat Bereket'in sorularını yanıtlayan Lagendijk, Türkiye'deki laiklerin korkularını anladığını ancak bunun yine de parti kapatmayı gerektirecek sebepler olmadığını söyledi.

Parti kapatmanın savunulamaz bir şey olduğunu belirten Lagendijk, "Bu korkuları anlayabiliyorum. Eğer özeleştiri yapmak gerekirse bizim eksiğimiz bu oldu. Ben ve diğer Avrupalı politikacılar bu insanların korkularının derinliğini anlamakta ve laikliğin ne kadar önemli olduğunu vurgulamakta eksik kalmış olabiliriz" dedi.

Laikliğin statükonun değişmesini istemeyenler tarafından kullanıldığını söyleyen Lagendijk, "Bence bu Türkiye için çok kötü. Çünkü bu şekilde AB'ye giremezsiniz. Laikliğe sürekli vurgu yapanlarla benim sorunum bu. Onlara şöyle diyorum: "Biz laikliği korumak konusunda sizinleyiz. Ama siz de Türkiye'yi daha demokratik ve modern bir ülke yapmak konusunda bizimle olmalısınız. Bu iki şey laiklik ve değişim bir arada yürüyebilir" diye konuştu.

Türban kararının bir demokratik reform paketinin parçası olması gerektiğini belirten Lagendijk, Anayasa Mahkemesi'nin türban kararından memnun olmadığını ifade etti.

"Bana göre hem laik olup hem de üniversitede başörtüsünü serbest bırakabilirsiniz" diyen Lagendijk, "AK Partililerle buluştuğumda onlara başörtüsüyle ilgili 2 büyük hata yaptıklarını söylüyorum. Birincisi türban kararı bir reform paketinin parçası değildi. Diğer bütün reformların dışında tek başına bir karardı. İkincisi de uzlaşı aramadan Meclis'te aceleye getirdiler" şeklinde konuştu.

TÜSİAD'ın Anayasa Konvansiyonu önerisini değerlendiren Lagendijk, "Bence (TÜSİAD'ın girişimi) fikir olarak çok iyi bir fikir ve neden bu kadar olumsuz tepki aldığını anlamakta zorluk çekiyorum. Ama belki zamanlama doğru olmayabilir. AKP'nin kapatılma davasının sonuçlanana ve seçim olup olmayacağı anlaşılana kadar beklenmeli. Bunları kimse bilmiyor. Ama yapımında politikacıların ve sivil toplumu temsil eden grupların da bulunduğu yeni bir anayasa yapma fikri çok iyi bir fikir ve bunu zamana yaymakta da gerçekten fayda var. Bence AKP'nin kapatılma davası ve muhtemel seçimler belli olduktan sonra, sonbahar gibi tekrar konuşulması ve düşünülmesi gereken bir konu" diye konuştu.

CHP'YE ELEŞTİRİ

CHP'ye de eleştiriler getiren Lagendijk, sosyal demokrat bir partinin reformlara destek olması gerektiğini ve CHP'nin 301 konusundaki tavrını anlamadığını belirtti.

Kendisine takılan isimlerden hoşlanmadığını söyleyen Lagendijk şunları dedi:

"Benim uygun bulmadığım bana sömürge valisi, korkak gibi isimler takmaları. Bunlar benim ilgimi çekmiyor ve Türkiye'ye hiçbir şey getirmez bana da bir şey getirmez. Bana karşı güçlü bir eleştiri varsa ben buna karşı kendimi delillerle savunurum bu politikanın bir parçası. Bir köşede oturup bunlara da kızamam. Bence Türkiye önemli bir geçiş dönemi yaşıyor. Birkaç yıldır böyle ve birkaç yıl daha sürecek. Ben, bana karşı sert eleştirilerde olsa bunun bir parçası olmaktan mutluyum."

cnnturk



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,016 µs