Düğün | " /> Düğün | "/>

En Sıcak Konular

Dağlıca'nın şifreleri çözüldü: Düğün

25 Haziran 2008 07:58 tsi
Dağlıca'nın şifreleri çözüldü: Düğün 12 askerin şehit olduğu, 16 askerin yaralandığı ve 8 askerin de kaçırıldığı Dağlıca Baskını'nın soruşturması tamamlanırken gizli şifreler de açığa çıktı.

Dağlıca baskınıyla ilgili Askeri Mahkeme'de terör örgütü üyeleri tarafından kaçırılan 8 askerle ilgili dava devam ederken, Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise terör örgütüne yardım ettiği iddia edilen, 2'si köy korucusu olmak üzere 12 kişi de örgüt üyeliği suçlamasından yargılanıyor.

Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde 21 Ekim 2007 gecesi terör örgütü tarafından yapılan baskında 12 asker şehit olmuş, 16 asker yaralanmış, 8 asker de terör örgütü tarafından kaçırılmıştı. 15 gün sonra serbest bırakılarak Türkiye'ye getirilen 8 asker, tutuklanarak haklarında 6 ayrı suçtan dava açılmıştı. Askerler ilk duruşmada serbest kalırken, terör örgütüne askerlerin yeri hakkında bilgi verdiği iddia edilen 8'i tutuklu 12 kişi ise Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

Van Cumhuriyet Savcısı Çetin Akkaya'nın, yaptığı soruşturma sonunda 8'i tutuklu 12 kişi hakkında terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçlarından dava açılmıştı. Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden ilk duruşması yapılan davada sanıklar korucu Osman Ergen, korucu Metin Babat, Fahri Işık, Hasan Mert, Fehim Kına, Yasin Sürücüoğlu, Hanife Arslan (70), Selahattin Döğer tutuklu, Nurettin Özdil, Seyfi Güzel, Nazım Sarı, Celalettin Düzen ise tutuksuz olarak yargılanıyor. Sanıkların ikinci duruşması 6 Ağustos'ta yapılacak.

Savcılık iddianamesinde, İkiyaka Dağları ve Doski Vadisi'ndeki terörist grupların lideri olan ve Dağlıca baskınını yöneten kişilerden biri olan 'Agit' kod adlı Vahyettin Karay isimli teröriste ait telefonla 'Zindan' kod adlı Hüseyin isimli teröristin sanıklardan Beşir kod adlı korucu Osman Ergen ile görüştüğü ifade ediliyor. Söz konusu görüşmelerin ve mesajlaşmaların dökümlerine yer verilerek, terör örgütü ile muhbirleri arasında yapılan görüşmelerde yapılan gizli şifrelerin çözümü iddianameye yansıtılıyor. Terör örgütünün baskın öncesi muhbirleriyle telefon görüşmelerinde askerler ile korucular ve polisler için hakaret içeren şifreler kullandığı görülüyor.

Terör örgütünün, baskına 'düğün', örgütün bulunduğu yere 'dükkan', Van'a 'Kepre yaylası', Irak'ın kuzeyine 'İstanbul', örgütteki üst düzey yöneticilere ise 'büyük kardeş' şifreleri verdiği kaydediliyor.

BASKINDAN ÖNCE KORUCU TELEFONUYLA ÖRGÜTE MESAJ

Köy korucusu Osman Ergen'in 7 Ekim 2007 saat 21:26'da Zindan kod adlı teröriste cep telefonuyla çektiği ve içeriğinde "Merhaba amcaoğlu, Goziri, 22 (asker) vardır. Gece ile gündüz, 10 tane (korucu), 12 tane (rütbeli asker) orda kalıyor. Aynı sayıda karşısında bot yolunda, üstünde bir tepe var orda kalıyorlar. İyi akşamlar selamlar" şeklindeki mesajı iddianamede yer alıyor.

Ergen'in başka bir telefon görüşmesinde ise "Dedim 15 tane (asker) vardı. Diğerleri de (korucular). Hepsi 22 tane, yeni gelen toplam 44 (asker) olmuş. Önce 22 çıkıyordu, yeni 44 olmuş. Çünkü bizim adamlardan bazıları o (askerlerin) yanına gitmişti. O yer var ya bir ara orada yemek yemiştik. Şimdiye kadar iki taraftan karşılıklı (asker) vardı. Şimdi 44 tane haberin olsun" şeklindeki konuşma dökümü yer alıyor.

KORUCU, İFADESİNDE TERÖR ÖRGÜTÜNE BİLGİ VERDİĞİNİ İTİRAF EDİYOR

Korucu Ergen, ifadesinde SMS ile verdiği bilgileri doğrulayarak, verdiği bilgilerden dolayı pişman olduğunu, böyle bir eylemin yapılacağını bilmediğini ileri sürüyor. Terör örgütüne çevrede olup biten, askeri hareketlilik korucuların faaliyetleri hakkında bilgi verdiğini söylüyor.

Sanık Fehik Kına'nın terör örgütü üyelerinden Beritan kod adlı teröristle sıklıkla görüştüğü, örgüte yeni katılımların yapılmasında aracılık yaptığı, vergi adı altında Yüksekovalı vatandaşlardan örgüt adına haraç toplayarak örgüte finansman sağladığı ve terör örgütü üyelerine kontör gönderdiği kaydediliyor.

Yasin Sürücüoğlu'nun da örgüt üyesi Vahdettin Karay'a çektiği cep telefonu mesajında 'çok damarlı kablo yok, digital kablo var" bu ifadelerin çok damarlı kablonun düğmeye basıldığında elektrik akımı veren iletişim aracı olarak kullanılabilir olduğu ve 21 Ekim 2007'de Dağlıca yolundaki Yeşiltaş köyündeki köprünün tahrip edilmesinin bu tür kablolu düzenekle gerçekleştirileceği üzerinde duruluyor.

70 YAŞINDAKİ KADIN ÖRGÜT ÜYESİ SUÇUNDAN 8 AYDIR CEZAEVİNDE

Sanıklar arasında terör örgütüne eleman kazandırdığı iddia edilen 70 yaşındaki Hanife Aslan isimli kadın yaklaşık 8 aydır tutuklu bulunuyor. İddianamede Hanife Aslan'ın Irak'ın kuzeyindeki Kanirash bölgesinde bulunan PKK'lı Beritan kod adlı Cihan Asi adlı teröristle bağlantılı olduğu, terör örgütünün dağ kadrosuna eleman kazandırma faaliyetlerinde bulunduğu iddia ediliyor.

Yaşlı kadının Avukatı Dinçel Aslan ise müvekkilinin kalp ve şeker hastası olduğu, dosyada da bu konuyla ilgili raporunun bulunduğunu söyledi. Aslan, müvekkilinin telefonla görüştüğü kişinin Kuzey Irak'ta yaşayan akrabası olduğunu belirterek, gelecek celsede bununla ilgili mahkemeye belge sunacaklarını kaydetti.

haber7



Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,107 µs