Hayata Dönüş zaman aşımına uğradı | " /> Hayata Dönüş zaman aşımına uğradı | "/>

En Sıcak Konular

Hayata Dönüş zaman aşımına uğradı

24 Haziran 2008 21:10 tsi
Hayata Dönüş zaman aşımına uğradı ‘Hayata Dönüş’ operasyonu davası, zaman aşımına uğradı ve düştü! Operasyonla ilgili açılan davada, aradan geçen 7 yıla karşın, sanık sayısı bile tespit edilememişti…

Bayrampaşa Cezaevi’ne yapılan ve 12 insanın öldüğü, 55 kişinin yaralandığı ‘Hayata Dönüş’ operasyonuna katılan jandarmaların yargılandığı dava yedi yıl sonunda zamanaşımından düştü. ‘Tutuklulara kötü muamele yaptıkları ve görevlerini kötüye kullandıkları’ iddiasıyla yaklaşık 1600 kamu görevlisinin yargılandığı davada yedi yıl boyunca ne deliller toplanmış ne de tüm sanıkların ifadesi alınmıştı.

Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada 11 defa hâkim değişmişti. Dün yapılan duruşmaya ikinci kez giren hâkim Ali Belen’in ilk sözü ‘dava konusu suçlamaya ilişkin zamanaşımı süresinin dolduğu’ oldu.

Duruşmada söz alan müdahil Hasan Demir’in avukatı Ömer Kavili olay meydana geldiğinde 180 gündür ‘ölüm orucu’nda olan müvekkilinin, görevlilere karşı koymasının mümkün olmadığını ifade etti.

Kavili, “O koşullar altında müvekkilime küfür, öldürücü, boğucu gazlarla saldırmak, copla, sopayla vurmak eylemlerinin yapılmış olması hukuk düzeninde ’işkence ve zalimane davranış’ olarak nitelendirilmektedir. İşkence ve zalimane davranış suçlarında, insanlığın ortak değerlerine karşı işlenen suçlar olması nedeniyle zamanaşımının hiçbir zaman işlemeyeceği bilinmektedir” diye konuştu.

Sanıklar ifade vermeden

İddianamenin özensiz hazırlandığını, sanık sayısının dahi mahkemece bilinmediğini savunan Kavili, “Bugüne kadar yargılamada henüz sanık sayısı bile tam belli değil. 16 sanığın ifadesi halen alınmadı. Hangi sanığın ne suç işlediği belli değil.” dedi.

Duruşmanın başında hâkimin ‘dava zaman aşımı süresinin dolduğunu’ söylemesinin, kararını önceden açıklamak niteliğinde olduğunu belirten Kavili, “Avukatlık meslek kuralları, kişisel ahlak ve onurumuz çerçevesinde duruşmayı terk ediyorum” dedi. Kavili’den sonra diğer sanık avukatları da duruşmayı terk etti. Esas hakkındaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı da zamanaşımından davanın düşmesine karar verilmesini istedi.

Hâkim Belen, sanıkların yargılandıkları suçlara ilişkin zamanaşımı süresinin 19 Haziran 2008 tarihinde dolduğunu belirterek, davanın düşürülmesine karar verdi.


Yargılanan sayısı bile belirsiz

Avukat Ömer Kavili, kararı temyiz edeceklerini belirterek, “Mahkeme, davada tam olarak kaç sanığın yargılandığını dahi bilmiyor. Yaklaşık olarak 1600 sanık yargılanıyor. Bu bile çözülemedi” dedi.

‘Hayata Dönüş’ operasyonu, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerinin, F tipi hücre sistemine geçişi engellemek amacıyla yaptıkları açlık grevlerine karşı 19 Aralık 2000’de başlatıldı. 10 bin güvenlik görevlisinin katıldığı operasyonlar 20 ayrı cezaevine birden yapıldı. Operasyon sonucunda iki asker ile 30 tutuklu ve hükümlü öldü.

radikal



Bu haber 798 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,548 µs