'Yönetmeden Hükmeden Ordular' | " /> 'Yönetmeden Hükmeden Ordular' | "/>

En Sıcak Konular

'Yönetmeden Hükmeden Ordular'

24 Haziran 2008 18:08 tsi
'Yönetmeden Hükmeden Ordular' Taha Akyol bugünkü köşesinde Bilgi Destek Eylem Planını değerlendirdiği bugünkü yazısında Hayykitap yayınlarından yakın zamanda çıkan "Yönetmeden Hükmeden Ordular: Mısır-Türkiye-Cezayir" kitabından bahsetti. İşte Akyol'un yazısı ve kitabın tanıtım metn

Taha Akyol'un yazısı için tıklayınız

Yönetmeden Hükmeden Ordular: Türkiye – Mısır - Cezayir

Council of Foreign Relations (CFR) Ortadoğu uzmanı Dr. Steven Cook’un Yönetmeden Hükmeden Ordular kitabı Türkçeye çevrildi. Kitap; askeri vesayetin siyaset üzerinde etkin olduğu üç Akdeniz ülkesini; Türkiye, Mısır ve Cezayir’i inceliyor.

Amerika’nın Ortadoğu siyasetinin belirlenmesinde en etkili kuruluşlardan olan CFR Ortadoğu uzmanı Dr. Steven Cook’un kitabı Hayykitap tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Yönetmeden Hükmeden Ordular adıyla yayınlanan kitap ‘iktidar’ denildiğinde akla ilk olarak Bakanlar Kurulu’nun gelmediği üç Akdeniz ülkesini; Türkiye, Mısır ve Cezayir’i inceliyor.

“Yönetmeden Hükmeden Ordular”, ilk bakışta farklı öyküleri olduğu düşünülen üç ülkenin silahlı kuvvetlerinin ideolojik, siyasal, iktisadi ve stratejik konumlarını, kurumsal çıkarlarını ve misyonlarını yeni perspektifler sunarak inceleyen oldukça önemli bir çalışma.

Kışlasından ‘gerektiğinde’ çıkan ya da her an için çıkabilme ihtimali olan ordu kurumunun yarattığı vesayet siyaseti açısından üç ülkenin ciddi paralellikler taşıdığını görmek de bu kitabı dikkate değer kılan özelliklerden.  

Yazar Dr. Steven Cook’un çok iyi Arapça bilmesi; Türkiye bölümü için Türkçe, Cezayir bölümü için ise Fransızca öğrenmesi ve çalışmalarını çok sayıda tanıklıkla desteklemesi kitabın gördüğü uluslararası ilginin başlıca nedenleri arasında. 

Türkiye’de Ergenekon davası ve darbe günlüklerini, diğer taraftan Mısır’ın yeni bir darbe eşiğine geldiği haberlerini, Cezayir’de durulmayan siyaset-ordu ilişkilerini, yaşanan bu olayların perde arkasını anlamak için Yönetmeden Hükmeden Ordular başvurulması gereken bir kitap.

Kitabın önsözünü Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ümit Cizre yazdı. Cizre önsözün bir bölümünde şöyle diyor:

“Silahlı kuvvetler siyasete her vesileyle açıkça müdahale ederek otoriter eğilimlerini açığa vurmasalar bile, parlamenter sistemin, sivil siyasal aktörlerin üstünde bir yerde konuşlanmışlardır. Dolayısıyla siyaseti ve toplumu şekillendirebilme iktidarları mevcuttur. Bunun anlamı şudur: Bu ülkelerin silahlı kuvvetleri, farklı dozlarda da olsa siyasetin temel paradigmasını yani ‘oyunun kurallarını’ bizzat tayin edecek bir konumdadır.”  
 
Dr. Steven Cook:

Arap ülkeleri ve Türkiye üzerinde çok sayıda araştırma yaptı. Vassa College’da Uluslararası İlişkiler okudu. Yine aynı alanda John Hopkins Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. University of Pennsylvania’dan siyaset bilimi doktorasını aldı.
Foreign Affairs, Foreign Policy, Wall Street Journal, Journal of Democracy, Financial Times ve International Herald Tribune’de yazıları yayımlanıyor. Ayrıca düzenli olarak çeşitli televizyon ve radyolarda yorumculuk yapıyor.
Halen Council of Foreign Relations (CFR) isimli düşünce kuruluşunda uzman olarak görev yapıyor. Ortadoğu Uzmanı olan Cook, Arapça, Türkçe ve Fransızca biliyor.



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,033 µs