En Sıcak Konular

Lagendijk'den son dakika uyarısı

24 Haziran 2008 16:53 tsi
Lagendijk'den son dakika uyarısı Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Türkiye'nin futbolda olduğu gibi AB üyelik sürecini son dakikaya bırakmaması söyledi.

Lagendijk, AK Parti hakkında açılan davanın kabul etmediklerini davanın kapatmayla sonuçlanması halinde AB'nin bu karara tepki vereceğini belirtti. Lagendijk, AK Parti kapatılsa dahi Türkiye'nin üyelik sürecinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Lagendijk, AK Parti'nin kapatılmasının tam üyelik sürecini etkileyeceğini düşünmediğini ifade etti.
 
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Türkiye Danışmanı Ali Yurttagül ile birlikte Gaziantep Ticaret Odası'nı (GTO) ziyaret eden Lagendijk, GTD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ile görüştü. Lagendijk, Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri, Türkiye'de ilk kurulan AB Bilgi Bürosu olan GTO AB Bilgi Bürosu'nun çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.
 
 
'HÜKÜMETİ YÖNETEN PARTİNİN KAPATILMASINI ANLAMAK GÜÇ'

Lagendijk, hükümeti yöneten bir partinin kapatılmasının anlaması çok güç bir olay olduğunu dile getirdi. AK Parti'nin kapatılması halinde AB'den çok güçlü bir tepkinin geleceğini belirten Lagendijk, demokratik ülkelerde de bu tepkinin olduğunu hatırlattı. Partinin kapatılmasını kullanarak müzakere sürecini durdurmayı ve ertelemeyi düşünenlere katılmadığını belirten Lagendijk, "Eğer AK Parti kapatılırsa AB'nin buna bir tepki vereceğini bekliyorum ama müzakere sürecinin durdurulması ve ertelenmesini tavsiye etmem." dedi.
 
 
'GENİŞLEME SÜRECİ SADECE POLİTİK DEĞİL'

Ziyarette gazetecilerin Türkiye'nin AB üyelik süreci ve AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Lagendijk, "AB'nin genişleme sürecindeki sorunlarının sadece politik olduğu düşünülüyor. Bence bu yanlış. Türkiye bu süreçte kültürel, ekonomik ve sanayi alanlarında da etkileniyor" dedi.
 
'MÜZAKERE SÜRECİ DURDURULMASIN'

Kapatma davasının politik olarak üyelik sürecini etkilemeyeceğini söyleyen Lagendijk, "Bu dava bizim için anlaması zor bir durum. Hükümette olan bir parti kapatılırsa AB'den güçlü bir tepki olacaktır. Ama ben bunu kullanarak müzakere sürecini ertelemek veya durdurmak isteyenlere katılmıyorum. Eğer AK Parti kapatılırsa AB'nin bir reaksiyon vermesini bekliyorum, ama müzakere sürecinin durdurulmasını veya ertelenmesini tavsiye etmem" diye konuştu.
 
'HAYALİMDEKİ FİNAL TÜRKİYE-HOLLANDA'YDI'

GTO Başkanı Mehmet Aslan'ın "Avrupa Kupası'nı kim kazanır?" şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Lagendijk, ülkesi Hollanda'nın Rusya'ya yenilmesine üzüldüğünü belirterek, "Hayalimdeki final Türkiye-Hollanda arasındaydı. Kendi ülkem elendiği için Türkiye'yi tutuyorum. Nihat ve bazı önemli oyuncuların olmaması Almanya'yı yenmenizi güçlendirecek. Eğer ilk 75 dakikada beraberliği korursanız, herkes Türkiye'nin yeneceğini biliyor tabii ki" şeklinde konuştu.

 
'FUTBOLDAKİ BAŞARINIZI MÜZAKERELERE TAŞIMAYIN'

Lagendijk, GTO Başkanı Mehmet Aslan'ın "Hayır, son 15 dakika değil, son 3 dakika bize yeter. Bu da bizim AB üyelik ilişkilerimizde son dakikaya kadar başarıyı hedeflediğimizi gösteriyor" şeklindeki sözleri üzerine, "Futboldaki başarınızı üyelik müzakerelerinde tekrarlamayın. Son dakikaya kadar beklemenin gereği yok, her şeyi zamanında yapmak lazım" ifadelerini kullandı.
 
CİHAN



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,554 µs