AKPM'den en sert Türkiye raporu | " /> AKPM'den en sert Türkiye raporu | "/>

En Sıcak Konular

AKPM'den en sert Türkiye raporu

24 Haziran 2008 16:20 tsi
AKPM'den en sert Türkiye raporu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından hazırlanan rapor taslağında, Türkiye için izleme süreci mekanizmasının gerekirse gözden geçirilmesi istendi.

AKPM'nin Belçikalı üyesi Luc Van den Brande tarafından hazırlanan, "Türkiye'de demokratik kurumların işleyişi" konulu rapor taslağı ve buna bağlı karar tasarısında, AKPM'nin izleme komitesinden, Türkiye'deki anayasa hazırlama çalışması süreci ile devlet kurumlarının demokratik işleyişinin yakından izlenmesi isteniyor ve Türkiye ile izleme süreci sonrası diyaloğun yoğunlaştırması çağrısında bulunuluyor.

Anayasa Mahkemesi tarafından AK Parti hakkında açılan kapatma davasına geniş bir biçimde atıfta bulunulan taslakta, "Sonucu ne olursa olsun, iktidar partisi ile başbakan ve cumhurbaşkanı hakkında açılan davadan endişe duyulduğu ifade ediliyor ve bu davanın ülkenin siyasi istikrarını etkiyeceği görüşüne yer veriliyor.

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin önemine vurgu yapılan karar tasarısında, Türkiye'deki bütün devlet kurumlarına, "birbirlerinin yetki alanına saygı göstermeleri ve Türkiye'nin daha modern demokrasiye kavuşması için yapılmasına ihtiyaç duyulan siyasi ve ekonomik reform çabalarına katılmaları" çağrısında bulunuluyor.

Türkiye'de hükümetin yeni anayasa yapma çalışmalarına da atıfta bulunulan tasarıda, bu çalışmaların, toplumun bütün taraflarının katımıyla geniş çaplı ulusal tartışma için yeni fırsat penceresi oluşturması temennisinde bulunuluyor.

Hükümetten bu çalışmalarında Venedik Komisyonuyla yakın işbirliğine girmesi istenen tasarıda, Avrupa standartlarına uygun, temel hak ve özgürlüklerle insan haklarının korunmasının yeni anayasanın ana merkezini oluşturması isteniyor.

Tasarıda, AK Parti hakkında açılan kapatma davasının sonucu ne olursa olsun Türkiye'de parti kapatmalarının yasal dayanakları konusunda canlı tartışma yarattığı ifade ediliyor ve bu konuda anayasada reform yapılmasının gerekli olduğu görüşü dile getiriliyor.

Türkiye'yle ilgili izleme sürecinin daha önceki yıllarda kapatılması sonrasında alınan karara da atıfta bulunan taslakta, siyasi partilerin kapatılması konusunda AKPM'nin göstermiş olduğu hassasiyete yeniden dikkat çekiliyor.

Taslakta, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin parti kapatma davalarıyla ilgili kararlarına da dikkat çekilirken, yine AİHM'nin, "parti kapatmanın gerçekten çok ciddi hallerde düşünülmesi gereken bir çare olarak görülmesi" yolunda verdiği görüşe de atıfta bulunuyor.

Kuvvetler ayrılığı ve bağımsız yargı ilkesinin hukuk devleti temelinde demokrasinin temel ilkeleri olduğu hatırlatan taslakta, Anayasa Mahkemesi üzerinde hiçbir baskı oluşturulmaması çağrısında bulunulurken, mahkemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkına uygun ve parti kapatmayla ilgili Venedik Komisyonu kararları çerçevesinde Avrupa standartlarına uygun karar vereceği inancı içinde olduğu vurgulanıyor.

AKPM, rapor ile buna bağlı karar tasarısını perşembe günü tartışarak oylayacak.

AKPM, 2004 yılında Türkiye'ye uygulanan izleme sürecinin kapatılmasını kararlaştırmıştı. Denetim süreci, daha çok Avrupa Konseyine yeni üye olmuş ve insan hakları alanında eksikleri bulunan ülkeler için uygulanan bir mekanizma... Türkiye üzerindeki izleme sürecinin 2004 yılında kalkması, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasında önemli rol oynamıştı.

samanyolu haber



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,728 µs