Ciğer patlatan: Yapmayın bu pisliği! | " /> Ciğer patlatan: Yapmayın bu pisliği! | "/>

En Sıcak Konular

Ciğer patlatan: Yapmayın bu pisliği!

24 Haziran 2008 13:39 tsi
Ciğer patlatan: Yapmayın bu pisliği!
Müttefikler pis silahlar kullanmaya başladı. Bunlardan biri, ‘Termobarik Bomba’. Bilinen ismiyle ‘Vakum Bombası’. Atıldığı yerde havayı emiyor! Herkesin ciğeri patlıyor! Benzer silahları kullandıkları mazareti ile sağa sola saldıra

Afganistan'da işler istedikleri gibi gitmedikçe koalisyon ortakları Taliban’a karşı daha sert önlemler alıyorlar. Bunların başında da daha iyi öldüren silahlar geliyor.

İşin askeri teknik yönü basit, Taliban daha çok dağlarda ve mağaralarda saklandığından, askerlerin ve diğer bombaların ulaşamadığı bu yerlere etki edebilecek özel silahlar kullanılıyor.

İşte bunlardan biri de en tartışmalı ve en ölümcül silahlarından olan, “Termobarik Bomba” veya popüler ismiyle “Vakum Bombası”.

İngiliz The Times Gazetesi’nin haberine göre ordu, Taliban’ın bulunduğu binalara ve mağaralara termobarik bombalarla saldırıyor. Bunda son zamanlarda İngiltere’nin uğradığı kayıpların da etkisi var.

Ve tabi bu bomba hemen hep aynı amaç için kullanılıyor. ABD Körfez Savaşı’nda, Rusya Çeçenistan'da kullandı. Bu bomba sınırda bir silah. Konvansiyonel silahların üstünde. Nükleer silahların altında. Bu yüzden tartışması çok.

Nasıl çalıştığına gelince. Bombanın atıldıktan sonra seri patlamalar yapımıyor. Bir tür dalga etkisi var. Geniş bir alanda-ki bunun kapalı ortamda yapıldığı düşünülürse (örneğin bir mağara) vahameti katlanıyor-havadaki oksijenin emiyor. Vakum ismi buradan zaten. Doğal olarak patlama noktasından uzaktaki/derindeki insanların basınç yüzünden akciğerleri patlıyor.

Anası ABD ama Babası Rusya'nın elinde. İlginç Piyade Katili'nin 'tetik mekanizması' için lütfen TIKLAYINIZ

İnsan hakları örgütleri bu silaha zaten karşı. Bu bomba için “brutal” lakabını kullanıyorlar. Çoğu yerde “vahşi” olarak çevirisine rastlamak mümkünse de esasen “hayvani” manası daha uygun düşüyor.

İngiliz Savunma Bakanlığı ise kullandığını doğruladı. Hatta bu bombalardan başarılı sonuçlar alındığı ve artık insansız hava araçlarından da ateşlenmesinin planlandığı belirtildi.

Kabul varsa da nihayetinde İngilizler “centillmen” insanlar! Bu bombaların hukuki durumunun tartışmalı olduğunu düşünerek, Savunma Bakanlığı ve hukukçular, kullanımının uluslararası hukuku ihlal edip etmeyeceğini belirlemek üzere 18 ay müzakere yapmışlar.

Sonuç şu: Vakum bombası isminin terkedilerek bombanın 'yeniden tanımlanması!



Bu haber 7,108 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,194 µs