En Sıcak Konular

Çocuklar parti kapatma davasını sorunca...

23 Haziran 2008 22:52 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, üstün zekalı çocukların katıldığı bir programda çocukların Anayasa Mahkemesi'nin kararları ve kapatma davasıyla ilgili sorularıyla karşılaştı.

Meclis Başkanı Toptan, Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği'nin 66 ilden gelen öğrencilerin katılımıyla TOBB Eğitim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki 'Toplumsal Sorumluluk ve Liderlik Programı' konulu programa katıldı.

Türkiye'nin 100. yılında geleceğin liderlerini ortaya çıkarmak için hazırlanan program çerçevesinde öğrencilere seslenen Toptan, liderlik konusunda verdiği örnekte, A Milli Takım'ın son saniyelerdeki golle yarı final kapısını aralamasında Fatih Terim'in ve sahada Tuncay'ın liderlik vasıflarının takımı ayağa kaldırmasının etkili olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek gençlerin, liderlik yeteneklerini daha da geliştireceklerine inandığını ifade eden Toptan, liderliğin olduğu yerde, sorumluluğun da olacağını, bir yerde sorumluluk yoksa orada liderden de söz edilemeyeceğini dile getirdi. TBMM olarak, bir iç tüzük değişikliği ile bunu kural haline getirmeye çalıştıklarını belirten Toptan, bu yapıldığında bir yasa çıkarılırken konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin mutlaka düşüncelerinin alınacağını söyledi.

Türkiye-Hırvatistan maçında, Türkiye'nin yediği golün ardından, futbolculara destek veren Fatih Terim ve Tuncay'ı lider konusunda örnek gösteren Toptan, ''Burada liderlik öne çıkıyor. Terim, çok güçlü bir lider. Kalan saniyelerden yararlanma kararlılığı var. Bunu mucize olarak değerlendirdik ama aslında mucize değil. Bir liderin performansıyla ekibinin performansının birleşmesidir. İşte liderlik burada lazım. Terim ve Tuncay da diğer futbolcular gibi kendini yere atsaydı, Avrupa'nın 4 büyük takımından biri olamazdık'' diye konuştu.

Toplumda liderin ortaya çıkması için ana etkenler bulunduğunu anlatan Toptan, bunlardan birinin zor ve kriz günleri olduğunu söyledi. Bu gibi durumlarda toplumların kendi içlerinden lider veya liderler çıkarabileceğini, böylece krizi atlatmanın mümkün olabileceğini dile getiren Toptan, zor günlerde lider çıkaramayan toplumların çöküş içine gireceğini söyledi. Tarihin her çağında, döneminde, her sistemde, her rejimde, kral, padişah, şef gibi bir yöneten mutlaka bulunduğunu anlatan Toptan, ''Yine üzülerek ifade etmek gerekir ki, yine tarihin her döneminde, yönetenin yanında dalkavuğu da, ne yaparsa yapsın 'çok iyi yaptın' diyeni de vardır. İyi lideri, diğerinden ayıran, dalkavuğun yanına bilge kişiler alma özelliğidir'' dedi. Liderin kendisiyle barışık ve kendi kusurunu bilen birisi olması gerektiğini aktaran Toptan, bunu yapamayan kişinin mutlu olmasının da, lider olmasının da mümkün olmadığını kaydetti.

Konuşmasının ardından çocukların sorularını alan Toptan, özellikle Anayasa Mahkemesi ve AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla ilgili soruları yanıtlarken biraz zorlandı. Konya'dan programa katılan bir öğrencinin, ''Padişahlar yaptıkları işleri Şeyhülislam'a danışırmış. Günümüzde bu görevi Anayasa Mahkemesi mi üstleniyor ?'' sorusu üzerine, o dönemde Şeyhülislam'ın dini konularda referans olduğunu, günümüz Türkiyesinin çağdaş bir hukuk devleti olduğunu söyledi.

İstanbul'dan bir öğrencinin, ''Medyayı izleyince bugün demokrasi tehdit altında gibi hissediyoruz'' demesi üzerine Toptan, Türkiye'nin demokrasi konusunda çok önemli yol katetmiş bir ülke olduğunu, zaman zaman demokrasinin eksikliklerinden söz edilebileceğini belirtti. Türkiye'de demokrasi kültürünün tam olarak sağlanamadığından söz edilebileceğini anlatan Toptan, bunun sağlanması için herkesin el ele vermesi gerektiğini dile getirdi.

Bir başka öğrencinin, ''Anayasa Mahkemesi denetlenebilir hale gelecek mi?'' şeklindeki soruyu yanıtlayan Toptan, sistemde kimin ne yapacağının belli olduğunu, Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'da öngörülen görevleri yerine getirdiğini ifade etti. Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının kesin olduğunu belirten Toptan, ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin denetimi gibi bir durumun da olduğunu ifade etti.

Bir öğrencinin, ''TBMM'de bazen milletvekilleri bağırarak, birbirlerinin üzerine yürüyor. Bu bir iletişim sorunu mu?'' sorusu üzerine salondakilerle birlikte gülerek cevap veren Toptan, ''Bazen oluyor'' dedi. Bu tür olayların olmasını hiç istemediklerini belirten Toptan, diğer ülkelerin parlamentolarına göre Türkiye'de tartışmaların daha az olduğunu söyledi. TBMM'de kürsü dokunulmazlığnın korunması ve kürsüdeki hatibin yeminine sadık kalarak konuşması halinde buna tahammül etmek gerektiğini ifade eden Toptan, laf atmalar olabileceğini, bunların parlamenter hayatın tuzu biberi olduğunu ve Meclis'e renk kattığını söyledi. Toptan, laf atmaların hakarete varması durumunda, ona da cevap verildiğini ve ortalığın karıştığını söyledi.

Diyarbakır'dan bir öğrencinin, ''Parti kapatmalar demokrasinin üzerine çekilen bir set değil mi?'' sorusunu yanıtlayan Toptan, sürecin sonunun beklenmesi belirterek, "Yüksek Mahkeme'ye güvenmemiz gerekiyor" dedi. Toptan, programdan sonra öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneğinin 15 gün sürecek ''Liderlik Enstitüsü'' programı kapsamında öğrencilere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de ders vereceği öğrenildi.

cihan



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,955 µs