AKP'nin 'C' formülü: BBP | " /> AKP'nin 'C' formülü: BBP | "/>

En Sıcak Konular

AKP'nin 'C' formülü: BBP

23 Haziran 2008 18:12 tsi
AKP'nin 'C' formülü: BBP "Son olarak Başkent kulislerinde konuşulan AKP'nin "C" formülü: Geçtiğimiz günlerde AKP'li 5 milletvekili BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile bir yemek yemiş... Bu yemeğin konusu AKP'nin "C" formülü imiş. Nedir bu "C" formülü??" Metin Özkan

METİN ÖZKAN/Tercüman

AKP'nin 'C' formülü BBP

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı'nın, Anayasa Mahkemesi'ne AKP'nin kapatılması istemiyle açtığı davanın başladığı günden itibaren Türkiye gündeminde değişmeyen üç soru var.
AKP'ye ne olacak?
AKP'de neler olacak?
Sonrasında ne olacak?
Bu sorular, önümüzdeki hafta, ondan sonraki hafta ve hatta daha sonraki haftalarda da sorulmaya devam edecek.

Ta ki, Anayasa Mahkemesi nihai kararını açıklayana kadar.
"Ne olacak bu memleketin hali?"
İşte bu kritik sorudan yola çıkarak hemen her gün çeşitli medya kuruluşlarında yeni bir senaryodan bahsediliyor.

Kapatılırsa ne olur, para cezası ve ihtar verilirse ne olur, kişilere siyasi yasak getirilirse bağımsız seçilebilirler mi, yerel ve genel seçimleri birleştirerek yeni bir siyasi tablo oluşturulur mu veya yeni oluşumlar vatandaşa yeni umut olur mu?
Senaryolar, seçenekler, ihtimaller...
Sorular ve cevapları

Ankara kulislerinde son aylarda o kadar çok formülden bahsedildi ki insan hangisine inanacağını şaşırıyor.
Üstelik bu formüllerin çoğu da AKP'nin içindeki bazı bakan, parti yöneticisi ve hukukçu milletvekilleri tarafından dillendiriliyor.
Yani anlayacağınız "Yol Haritası" diye adlandırılan ihtimaller üzerinde birçok senaryo yazılıyor, çiziliyor ve oynanıyor.

Tüm bu konuşanlar AKP'yi nasıl etkiler bilinmez ancak, partinin kapatılması ve 71 kişilik listede yer alan isimlerin tümüne ya da bir bölümüne siyasi yasak getirilmesi hükümetle birlikte, siyasi yaşamı ve TBMM'yi de etkileyecek.

Örneğin "ara seçim" yapılabilmesi için, Anayasa'ya göre, TBMM üye tamsayısı olan 550 milletvekilinin yüzde 5'i olan 28 milletvekilliğinin boşalması şartı var. TBMM'de halen 548 milletvekili olduğunu düşünürsek, AKP kapatılır ve yasak listesinde adı geçen 39 milletvekilinin tamamına siyasi yasak gelirse 3 ay içinde ara seçim yapılabilecek. Eğer bu rakam 28'in altına düşer ise bu rakamın tamamlanması için eksik olan milletvekili sayısı kadar istifa gerekecek.
Bu nedenle, Başbakan Erdoğan'a sadakatini gösterecek eksik sayıdaki milletvekili, milletvekilliği görevinden istifa edecek ve ara seçim sayısına ulaşılacak. Tabi bu isimler Siirt örneğinde olduğu gibi bağımsız dahi olsa seçilme garantisi olan isimlerden oluşacak.

Peki "Erken seçim" olabilir mi?

AKP'nin kapatılması ve Başbakan Erdoğan başta olmak üzere birçok isme siyasi yasak gelmesi durumunda partide dağılma sürece yaşanır korkusuyla TBMM erken seçim kararı alabilir. Zaten Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde aba altından sopa göstererek sarf ettiği "Trenden inen geri binemez" sözleri de bunun açık göstergesiydi.
Yalnız AKP'nin erken seçim kararı alabilmesi için yeni bir parti kurması; yani MHP Lideri Dr. Devlet Bahçeli'nin önerdiği "Klonlama" yöntemini gerçekleştirmesi gerekiyor.
Çünkü, genel seçimlere TBMM'de grubu olan ya da 81 ilin en az üçte birinde örgütünü kuran ve büyük kongresini yapan partiler katılabiliyor. AKP kapatılırsa yerine kurulacak parti TBMM'de grup kurarsa ilk genel seçime katılabilecek. Grup kurmak için 20 milletvekili yeterli. Bu nedenle AKP yerine kurulacak parti örgütünü tamamlamasa bile 20 milletvekilin rahat bulacağı için erken seçime katılabilecek

BBP'li formül

Son olarak Başkent kulislerinde konuşulan AKP'nin "C" formülünü anlatıyorum:
Geçtiğimiz günlerde AKP'li 5 milletvekili BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile bir yemek yemiş. Bu yemeğin konusu AKP'nin "C" formülü imiş. Nedir bu "C" formülü dedik ve araştırdık.
AKP, Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak karara göre, yukarıda yazdığım belirlediği formüller gerçekleşmez ise topluca istifa edip BBP'ye geçeceklermiş.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'na teklifi getiren AKP milletvekilleri "Çalışmalarımıza ilk günden beri sonsuz destek sağladınız, size minnettarız" diyerek, Başbakan Erdoğan'ın belirleyeceği Başbakan adayına, Muhsin Yazıcıoğlu'nun Başbakan Yardımcılığı yapması teklif edildiği konuşuluyor.

Her duyduğum kulisi yazmadığımı bilen kıymetli okuyucularıma bir kez daha saygı ve sevgilerimi iletiyorum.
Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun! 



Bu haber 1,402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs