En Sıcak Konular

Sinüzitle savaşmak elinizde!

23 Haziran 2008 16:51 tsi
Sinüzitle savaşmak elinizde! Yaz geldi, havuz-deniz mevsiminin en yoğun zamanı başladı. Sinüzit hastaları daha dikkatli olmalı, ıslak saçla fazla dolaşmamanın yanı sıra beslenme konusunda da bazı ipuçlarına dikkat çekmek istiyorum.

Bu rahatsızlıktan korunmak için soğukta kalmamak, saçların ıslak kalmaması, ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın dumanında dahi kalınmaması, alerjiye yol açabilecek toz, duman veya diğer irritan maddelerden uzak kalınması gibi önlemlerin yanı sıra beslenmeye de dikkat edilmeli.


Sinüzit, kafatasındaki sinüs boşluklarını çevreleyen zarlarda yaşanan ağrılı bir iltihaplanmadır. Sinüsler burnun her iki yanında ve dört ayrı isimde bulunurlar. Sinüslerin sesin rezonansının sağlanması, solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılması ile zararlı partiküllerin tutulması gibi görevleri vardır. Ayrıca baş ağırlığının azaltılması işine de yararlar. Bütün sinüslerin içini döşeyen mukoza her gün belli oranda salgı yapar. Bu salgılar burun içine dökülerek oradan da boğaz ve mideye giderler. Akut sinüzit, genelde bir nezleyi takip eder. Saman nezlesi gibi alerjiler dahil olmak üzere enflamasyon veya başka enfeksiyonlar da neden olabilir. Kronik sinüzite ya alerji ya da karışık bir bakteriyel enfeksiyona neden olur ve astım hastaları arasında yaygındır. Nedenine bakmaksızın, sinüsün etrafı şişer ve kanalları tıkar, bunun sonucunda tıkanıklık ve muhtemelen şişme ve derin, ağır bir baş ağrısı hissi verir.

Süt ve süt ürünleri etkili
Hastayı en çok rahatsız eden şikâyetlerden biri ağrıdır. Bu hangi sinüsün iltihaplanmasına göre baş ağrısı, yüz ağrısı, göz çevresinde ağrı şeklinde olur. Genellikle öne doğru eğilmekle artar. Ayrıca burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler olur.

milliyet



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs