ortak akıl' doğdu! | " /> ortak akıl' doğdu! | "/>

En Sıcak Konular

Sonunda 'ortak akıl' doğdu!

23 Haziran 2008 16:37 tsi
Sonunda 'ortak akıl' doğdu! 
Darbe Anayasasına karşı büyüyen tahammülsüzlük sonunda somut neticelere bürünmeye başladı. Yeni yapılacak anayasa için "Ortak Akıl Hareketi" oluşturuldu. Hareket, 28 Haziran'dan itibaren Anadolu yollarına düşecek.

Yeni anayasa çalışmalarında toplumun tüm kesimlerinin katılımını sağlamak amacıyla sivil toplum kuruluşları, aydınlar, akademisyenler, medya mensupları, kanaat önderleri ve siyasilerin yer aldığı ''Ortak Akıl Hareketi'' oluşturuldu.

Topkapı Eresin Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ortak Akıl Hareketi'nin Genel Koordinatörü Ayhan Ogan, hareketin, ''Türkiye'de yaşanan demokrasi ve özgürlük mücadelesine aktif katılım sağlamak, temel hak ve özgürlüklerin alanını genişletmek, millet iradesini her tür vesayet ve ipotekten arındırmak, toplumdaki her tür inanç, yaşam tarzı ve eğilimleri eşit olarak hukuk güvencesine alacak yeni bir anayasa talebini diri ve canlı tutmak amacıyla kurulduğunu'' bildirdi.

Hareketin manifestosunu okuyan Ogan, dünyanın ve özellikle Orta Doğu'nun yeniden şekillendiği bugünlerde, Türkiye'nin de yeni bir bakışa ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Ogan, Türkiye'nin temel sorununun ''halka siyasi projelerin bir malzemesi olmaktan fazla değer vermeyen, demokrasiye, seçimle oluşan iktidarlara itibar etmeyen seçkinci anlayış'' olduğunu savundu.

Türkiye'de yüzyıllardır bir arada yaşayan insanların, artık temel özgürlükleri edinme ve kullanma noktasında endişe duymaması gerektiğini belirten Ogan, şöyle devam etti:

''Ülke bütünlüğünün korunması hürriyetlerin esas, kısıtlamaların istisna olduğu hukukun üstünlüğü temelinde gelişen ve ona dayanan yeni bir anayasadır. Devlet, milletin belirlediği hukuku uygulayan, topluma hizmet eden bir kurumdur. Demokratik devletin resmi ideolojisi olamaz. İnsanlar belirli bir ideolojik kalıba sokulmaya çalışılmamalıdır. Devlet, hukuku kendi düşüncesi ve inancı doğrultusunda kullanmamalıdır, düşünceler karşısında eşit mesafede ve tarafsız olmalıdır. Yeni bir Anayasa bu ilkeler üzerine inşa edilmelidir.''

Ogan, yeni demokratik bir anayasanın, hem hukuk devletinin gerçekleştirilmesinde hem de özgürlüklerin ve demokratik işleyişin güçlendirilmesinde en önemli ve acil adım olduğunu ifade ederek, ''Türkiye'nin sorunlarının çözümü, özgürlüklerin genişletilmesi ile, özgürlük demokrasi ile, demokrasi ise yeni bir anayasa ile sağlanabilir' dedi.

Toplantıda, harekete destek veren Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Necati Ceylan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Engin ile Mazlum-Der Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu da birer konuşma yaptı.

Ortak Akıl Hareketi'nin, görüşlerini kamuoyuna duyurmak amacıyla 28 Haziranda Malatya'dan başlayarak Anadolu'da toplantılar gerçekleştireceği bildirildi.

dünya bülteni



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,651 µs