En Sıcak Konular

Gizemli ‘Erke Projesi’ uyanığın ilham kaynağı

23 Haziran 2008 15:28 tsi
2006’da emekli generallerin katılımıyla ‘Asrın Buluşu’ diye tanıtılan Erke Projesi, bankalardan kredi koparmak isteyen uyanıklara ilham kaynağı oldu.

Yakıtsız araç ve elektriksiz çalışan beyaz eşyaya kadar onlarca başvuru incelenip reddedildi

EMEKLİ generallerin katılımıyla Kasım 2006’da açıklanan ve ‘Asrın Buluşu’ olarak tanıtılan Erke Dönengeci Projesi’ni, bazı uyanık vatandaşlara kamu bankalarından kredi almak için ilham verdiği ortaya çıktı. Hayali projelerle başta Türkiye Kalkınma Bankası olmak üzere kamu bankalarına başvuruda bulunan uyanık vatandaşların, projeye destek verilmesi halinde ‘Türkiye’nin enerji ve cari açık sorununu çözme garantisi’ bile verdikleri belirlendi.

HEDEF ENERJİ

ERKE’NİN açıklanmasının ardından, başta Türkiye Kalkınma Bankası olmak üzere kamu bankalarına, ‘enerji’ alanında yeni bir buluş içeren, çok sayıda proje gelmeye başladı. Bankaların uzmanları tarafından tek tek incelenen bu projelerin büyük kısmının, Erke Projesi’ne benzediği tespit edildi. Ankara, İstanbul, Kayseri ve Tokat’ın da bulunduğu birçok ilden gelen enerji projelerinin, ‘Zihni Sinir’ projelerini bile solladığı saptandı.

KREDİ VERİRSENİZ...

ÖRNEĞİN, bir projede, konutlarda kullanılacak bir izolasyon sistemi ile doğalgaz tüketiminin yüzde 50 azaltılacağı öne sürülüyor ve krediyle üretime geçileceği ifade ediliyor. Bir başka projede yakıtsız çalışan bir araç planlanıyor. Bu projeye destek verilirse Türkiye’nin cari işlemler açığı sorununu çözme garantisi veriliyor. Bir başka projede ise beyaz eşyaların, elektrik kullanmadan çalışmasını sağlayacak bir sistemin bulunduğu belirtilerek, kredi desteği isteniyor. Enerji tüketimini azaltan veya akaryakıt ihtiyacını ortadan kaldıran projelerde son yıllarda artış olduğuna dikkat çeken, banka uzmanları projeye kredi vermeden önce projeyle ilgili tüm detayların incelendiği ve bu tür projelerin elendiğini bildirdiler.

HÜSEYİN ÖZAY

‘2007’de açıklanacak’ denilen Erke’den ses çıkmadı

ARALARINDA Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Kara Kuvvetleri eski Komutanı Muhittin Füsunoğlu, Harp Akademileri Komutanı Necati Özgen, Emekli Paşalar Köksal Karabay ve Kemal Yavuz ile Yargıtay eski Başsavcısı Vural Savaş’ında katıldığı 2006’daki toplantıda Erke Projesi hakkında ayrıntılı bilgi verilmemiş, sadece buluşun ‘kuvvet gerektirmeyen kuvvet makinesi’ olduğu belirtilmişti. Yine aynı toplantıda, Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracak olan projenin, 2007 yılında halkın kullanımına açılacağı da vurgulanmıştı. Ancak 2007’nin üzerinden 6 ay geçmesine karşın bugüne kadar projeyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

star



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,384 µs